Oldalak

2017. december 12., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Alternatív élelmiszerek

Európa tudományos akadémiái szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén: Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A tudósok ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre. Az állásfoglalás felszólítja a döntéshozókat, hogy lépjenek fel a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztását ösztönző élelmiszerárakkal szemben, és vezessenek be a megfizethető táplálkozást elősegítő új, ösztönző elemeket. Fontos kérdésnek nevezi az állásfoglalás az állattenyésztésnek az üvegházhatású gázok kibocsátásában játszott szerepét. A kutatók szerint ennek csökkentéséhez az állattenyésztésben bevezetett változtatások is hozzájárulhatnak. Úgy vélik, hogy az állati fehérje hagyományos formáinak vannak olyan alternatívái, amelyeket Európa is fontolóra vehet.

Biztonságos iskolakertek

Az Iskolakertekért Alapítvány – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével – meghirdeti az iskolakerti talajok ingyenes bevizsgálásának 2018. évi tavaszi körét. A talajvizsgálatok kiterjednek a talajok alap paramétereire (humusztartalom, kémhatás, összes sótartalom, mésztartalom), makro és mikro tápelem ellátottságára, valamint a 19 leggyakrabban előforduló nehézfém vizsgálatára. Szennyezettség esetén a növénytermesztési idény végén a talajvizsgálatok növényvizsgálatokkal egészülnek ki, melyek a szennyeződések megjelenését vizsgálják a termesztett növényekben. Pályázni a mellékelt pályázati adatlap beküldésével lehet, amelyet – értelemszerű kitöltést követően – az info@iskolakertekert.hu elektronikus levélcímre szükséges eljuttatni.
A pályázattal kapcsolatban további tájékoztatás az Iskolakertekért Alapítvány honlapján található

Téli élelmiszerlánc-ellenőrzés

Idén december 1-jétől 31-éig tart az immár hagyományosnak számító téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az ország teljes területére kiterjedő akció során a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják. A kiemelt termékek között egyaránt megtalálhatóak a hal és haltermékek, a virsli, a különböző édesipari termékek, vagy épp a borok és a pezsgők. Az ellenőrök fokozott figyelmet fordítanak emellett a szezonális zöldségek és gyümölcsök származásának, eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére is.

Kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet

Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének idei kukorica-posztregisztrációs fajtakísérlete. A fajtakiválasztás egyik alappillére volt, hogy a 2017-ben újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtsék az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték őket a kísérletbe. Az idei posztregisztrációs kísérletről idén készült egy összefoglaló kiadvány, amelyet innen tölthetnek le az érdeklődők.

Pályázati tájékozató

A gazdák vidékfejlesztési beruházásainak eredményes megvalósítása érdekében 2017. december 7-én tájékoztatót jelentetett meg az EMVA Irányító Hatóság. Az iránymutatásból kiderül, hogy a nyertes pályázók a fejlesztéseik során felmerülő kérdésekben hogyan járhatnak el a gyakorlatban. A Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott projektek megvalósításával kapcsolatban felmerült gyakorlati kérdésekről megjelent tájékoztató itt érhető el.

Nincsenek megjegyzések: