Oldalak

2017. október 1., vasárnap

T A L L Ó Z Ó...

Erdőkár-megelőzési pályázat

Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése című, VP5-8.3.1-17 kódszámú pályázat következő értékelési határnapja október 5-e. A pályázat a támogatással az erdőtűz, természeti katasztrófa, természeti katasztrófához hasonlítható kedvezőtlen éghajlati jelenség, egyéb kedvezőtlen éghajlati jelenség, növénykárosító vagy katasztrófaesemény által okozott kár mérséklésével kívánja segíteni az erdőgazdálkodókat. 

Borászati ösztöndíj

Pályázatot írt ki a Borászok Borásza Alapítvány fiatal borászok számára: az egymillió forintos ösztöndíj nyertese külföldi szakmai gyakorlaton vehet részt és szüreti tapasztalatot szerezhet valamelyik Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél. A pályázati kiírás és a jelentkezési lap a www.boraszokborasza.hu honlapról tölthető le.

Felelős állattartás

Napjainkra megváltoztak az állattartási szokások, például a kutya már nem csak házőrző, hanem számos háztartásban társként éli mindennapjait. Azonban fontos, hogy a társadalom tisztában legyen vele, hogy milyen a felelős állattartás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) éppen ezért évek óta kiemelt figyelmet fordít a társadalmi szemléletformálásra. A "Kutyakötelesség" c. kiadvány célja, hogy a lakosság minél szélesebb körében teret nyerjen a felelős állattartás szemlélete.  A kiadvány itt elérhető.

Perzselőbbek lehetnek a nyarak?!

A kutatók a helyi hőmérsékleti adatokat, valamint az éghajlati modelleket összevetve arra jutottak, hogy az 1900-as évek elejéhez képest a globális felmelegedés mostanra legkevesebb tízszeresére növelte az ideihez hasonló forró nyarak bekövetkezésének esélyét.  Állandósulhatnak a 40 fokos nyári napok. Ezután még perzselõbbek lehetnek a nyarak:

Támogatott szaktanácsadás

Mintegy 14 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programból (VP) a szaktanácsadási projektek finanszírozására, a gazdálkodók pedig már ez év őszén ismét pályázhatnak a támogatott szaktanácsadásra. A csoportos szaktanácsadás ingyenes lesz, az egyéni szaktanácsadásnak pedig csak a 10 százalékát kell majd kifizetniük a gazdálkodóknak.  Egyénileg és csoportosan is igénybe vehetik majd a gazdálkodók.
Õsztõl ismét lehet támogatott szaktanácsadásra pályázni:


Nincsenek megjegyzések: