Oldalak

2017. augusztus 4., péntek

T A L L Ó Z Ó...

Feléljük a föld tartalékait

Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja. Ez azt jelenti, hogy az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait.  Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához annyi erőforrásra lenne szükség egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani.
Évrõl évre gyorsabban éljük fel a Föld tartalékait: Lassítani kéne.

Háromkerekű traktor?!

A gépszerető ember feljajdul, amikor olyanokat hall, hogy dízel Porsche, AdBlue-s traktor, Mercedes pickup. Aztán rájöttünk, hogy ez mind nagyon is rendben van, de a most következő látványt még fel kell dolgoznunk.
Trike, lefordítva tricikli. Ezzel a szóval lehet leginkább jellemezni ezt a különleges kialakítású traktort. A szakemberek az új fejlesztés legnagyobb előnyének a rendkívül szűk fordulókört tartják, illetve a nagy tengelytávnak köszönhető stabilitást, és biztonságosabb kezelhetőséget.

Befejeződött a búza aratása

A nyári aratási munkák befejeződtek az országban, őszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen. Az országos termésátlag 5,2 tonna volt hektáronként. A betakarított búza mennyisége a várt 10-15 százalékkal szemben, 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál.Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árjelentései alapján a malmi búzánál 42 844 forint a tonnánkénti ár, szemben az egy évvel ezelőtti 39 659 forintos tonnánkénti árral. A takarmánybúzánál 41 270 forintot tett ki a tonnánkénti ár, míg egy évvel korábban 36 710 forintot.

Munkavédelem

Az egyik leggyakoribb és legismertebb munkabaleset a különböző forgó, mozgó alkatrészek által okozott csonkolásos sérülés, mely megelőzhető korszerű védőburkolatok használatával. Emellett létezik egy sokkal kockázatosabb veszélyforrás is, a magasból való lezuhanás, esetlegesen belefulladás.
Munkavédelem – A betakarítási munkálatok veszélyforrásai - Agro Napló - A mezőgazdasági hírportál

A hőségben fokozottan gondoskodjunk a haszonállatokról

Az állatszállításokat úgy  kell szervezni, hogy belföldön az éjszakai, kora hajnali órákban szállítsuk az állatokat. A nyolc órát meghaladó szállítások esetében kizárólag olyan járművek használata az engedélyezett, amelyeknél a külső hőmérséklettől függetlenül, álló helyzetben is biztosított a megfelelő légcsere. Azoknál a mezőgazdasági haszonállatoknál, amelyeknél a tartástechnológiából adódóan az állatok jóléte nagyban függ az automatikus szerkezetektől - mint például ventilátorok, hűtés-fűtés, szellőztető berendezések - a jogszabályi előírások alapján olyan érzékelő riasztóberendezéseket alkalmazzunk, amelyek az esetleges meghibásodást minden esetben haladéktalanul jelzik egy intézkedésre alkalmas személynek.

Iskolai program az egészséges táplálkozásért

Az Európai Bizottság az egészséges táplálkozás népszerűsítése és minél szélesebb elterjedése, továbbá az európai zöldség-, gyümölcs- és tejtermelők támogatása érdekében augusztus 1-jén új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramot indít, amelyet már az ősszel induló tanév első napjától kezdve minden uniós tagállamban bevezethetnek. Magyarország közel 6 millió euró támogatást kap a programokra.

Pályázat "Az év tanyája" címre

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) "Az év tanyája" díj elnyerésére pályázatot hirdetett, amelyre augusztus 31-éig lehet jelentkezni. Az idén indított díjjal a minisztérium a természeti környezettel összhangban lévő, a tájba és az adott térségbe illeszkedő, mások számára is mintául szolgáló tanyát kíván magas szintű elismerésben részesíteni. A pályázatot a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztési és vidékstratégiai főosztályára kell beadni nyomtatott formában vagy elektronikusan az erre a célra létrehozott azevtanyaja@fm.gov.hu email címen. A részletes pályázati felhívás itt található: http://www.kormany.hu/hu/dok?source=3&type=206#!DocumentBrowse


 


Nincsenek megjegyzések: