Oldalak

2017. augusztus 15., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Tovább dagad a baromfi botrány

Hollandiában 180 tojástermelő telepet zártak be a közelmúltban rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt, és közülük 27 helyen rögtön szennyezett tojásokat is találtak. A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA arra szólította fel az ország lakosságát, hogy a Fipronil elnevezésű, mérgező rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától. A botrány miatt óvatossá vált hollandok most már nemcsak a tojótyúkok, de a vágóbaromfik körében is kutakodni kezdtek. Attól tartanak, hogy a tojások mellett a hústermékekbe is juthatott a Fipronil nevű rovarirtó szerből.
Tovább dagad a botrány: a baromfihús is mérgezõ lehet: Kiterjesztik a vizsgálatokat a hollandok.

Növényvédelmi szakmérnök képzés

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának (MÉK) Növényvédelmi Intézete költségtérítéses növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzést indít szeptembertől.
Jelentkezés és tájékoztatás a következő címen:
DE MÉK Növényvédelmi Intézet
4032 Debrecen, Böszörményi út 138. tel./fax: (52) 508-378
E-mail: kovics@agr.unideb.hu

Kaposvári Állattenyésztési Napok

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Idén szeptember 1-3. között várja a magyar állattenyésztés színe-java az érdeklődőket Kaposváron. További információt a rendezvény honlapján talál: 
www.kaposvarinapok.hu

Lisztdrágulás...

Teljes egészében áthárítja a malomipar az idei drágább búzából adódó költségnövekedését a sütőiparra és a fogyasztókra. A lisztáremelések már augusztusban megindulnak. 5-6 ezer forinttal emelkedett a búza tonnánkénti ára tavalyhoz képest, és az alapanyagköltségnek ezt a kilónkénti 5-6 forintos növekedését a malomipar kénytelen továbbhárítani az élelmiszerlánc többi tagjára, a pékekre és a vásárlókra.
Lépnek a malmok: megkezdõdik a lisztdrágulás: Augusztustól 5-10 százalékos áremelés jöhet.

Támogatás a fagy- és jégesőkárosultaknak

Az FM 100 százalékos kamat-, kezességi díj és költségtámogatás nyújtásával segíti azokat az ültetvényes gazdálkodást folytató termelőket, akik jégeső- vagy fagykárt szenvedtek. A támogatást azok kaphatják, akik az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) konstrukció, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 vagy az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében vesznek fel hitelt. A 100 százalékban támogatott hitel összege ültetvény-hektáronként legfeljebb 1 millió forint lehet. A támogatás a 2017. augusztus 8. és december 31. között megkötött, illetve hatályba lépett hitelszerződésekhez kapcsolódóan vehető igénybe.

Erdészeti és faipari gépkiállítás

Láttál már óriási fakitermelő gépeket? Tudod, hogy mitől más egy mezőgazdasági és egy erdészeti traktor? Láttál már veterán motorfűrészeket, amelyekkel évtizedekkel ezelőtt dolgoztak a favágók? Szeretnéd megkóstolni az erdő ízletes kincseit vagy utánozni a bőgő szarvasokat? Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat idén szeptember 7. és 9. között várja a szakmai látogatókat a soproni Novomatic Arénában.
Részletek a rendezvényről: www.innolignumsopron.hu

Nincsenek megjegyzések: