Oldalak

2017. augusztus 1., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Növénykárosítókkal szembeni védekezés

Az élő növények, növényi termékek hivatásszerű termesztése és kereskedelmi forgalmazása eddig is szigorú növény-egészségügyi ellenőrzés alatt állt. Azonban 2016 decemberében jelent meg az az Európai Uniós rendelet (a növénykárosítókkal szembeni védekező intézkedésekről szóló, 2016/2031/EU rendelet), amely egy hároméves bevezetési időszakot követően - azaz 2019 decemberétől - többek között az utazók részéről is felelős magatartást vár el a növényi károsítók tekintetében. A nyaraláskor, utazás során gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak. A bejelentési kötelezettség alá eső károsítókról a NÉBIH honlapján érhető el további információ.

Kivi terem Magyarországon

Kivit termesztenek nagyüzemi módszerekkel Zala megyében. Hosszabb távon akár a kevésbé jövedelmező szőlőültetvényeket is kiválthatja az egzotikus gyümölcs.  A dél-zalai dombokon évszázadok óta termesztenek szőlőt, de a nagy munkaigényű kisparcellás termelés inkább ráfizetéses.  A kivi azonban a lugasokká formált, erősebb támrendszert igénylő formában sokkal jövedelmezőbb a szőlőnél.
Így változik a klíma: kivi terem Magyarországon: Zalában már profitot is hoz az egzotikus gyümölcs.

Jelentős a minőségromlás a búzában

Jelentős minőségromlást okozott a kora nyári hőség a búzában, mivel a búzaszemek nem tudtak eléggé kifejlődni, ezért a hektolitersúlyok alacsonyak maradtak. Az egyes búzaminták fehérje- és sikértartalma sem kecsegtet sok jóval, ami szintén az időjárás rovására írható. Ezzel szemben a fuzáriumoknak nem kedvezett a kánikula, így a kevés csapadék miatt nem fertőztek idén a gombák. 
Méreg nincs a búzában, de a hõség nagyon betett: Látványos minõségromlást okozott a kánikula.

Munkahelyteremtő program...

Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A pályázaton való részvételről, a pályázat feltételeiről és elkészítéséről a beruházás helye szerinti kormányhivatal foglalkoztatásért felelős szervezeti egysége ad tájékoztatást.

Biztató állapotban a szőlő

Heteken belül elkezdődik a szüret, az időjárási szélsőségek ellenére a termőterületek többségén biztató állapotban van a szőlő. A szakemberek szerint a szüretig továbbra is nagy figyelmet kell fordítani a betegségekre és kártevőkre, elsősorban a szürkepenészre, valamint az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabócára. A művelt borvidéki szőlőterület nagysága Magyarországon megközelíti a 60 ezer hektárt. Az elmúlt esztendőben 2,8 millió hektoliter bort készítettek országszerte a borászatok.

Átlagos lesz az almatermés

Idén az átlaghoz közeli, 550-600 ezer tonna almatermést vár a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a tényleges termés a következő két hónap időjárásának is függvénye. Magyarország almatermése egy átlagos évben 550-600 ezer tonna, de az elmúlt 10 évben a 300 és 950 ezer tonna között ingadozott. A magyar almatermés hasznosítási irányok közötti megoszlása Európában – már mintegy 20 éve – páratlanul gyenge: 2/3-a ipari alma (feldolgozóipari alapanyag), 1/3-a étkezési alma, mely arány az EU-ban pont fordított. 

Az ökológiai gazdálkodás helyzete

A magyar ökológiai gazdálkodás még mindig nem használja ki potenciális lehetőségeit. A magyar mezőgazdaságra általánosan jellemző kihívásokkal kell megküzdeniük az ökológiai gazdálkodást folytató termelőknek is, hiszen létre kell hozniuk a termelői szerveződéseiket, fejleszteni kell a piaci információs rendszereiket és a hazai feldolgozó-kapacitásokat is. A kitörési pontot ugyanakkor nem a gabona-, hanem a zöldség-gyümölcsszektorban kell keresni – írja az otpAgrar.



Nincsenek megjegyzések: