Oldalak

2017. augusztus 1., kedd

Kifejlesztették a műalkoholt

A műalkoholtól csak egy kicsit lehet berúgni, viszont nem leszünk tőle másnaposak, nem alakít ki fizikai függőséget, az antiszérumtól pedig öt perc alatt kijózanodhatunk és autóval mehetünk haza a kocsmából. Feltalálói szerint eltörölhetik az alkoholizmus okozta minden egészségügyi és társadalmi problémát, csak kéne valaki, aki fizeti a klinikai teszteket.
A brit Imperial College London egyetem kutatói olyan alkoholhelyettesítő szeren dolgoznak, amitől az ember csak a szalonspicc állapotáig jut el, és amiből egy antiszérum-tablettával bármikor öt perc alatt alatt színjózanra válthat, így másnapos sem lesz. A kutatást vezető David Nutt professzor Nagy-Britannia egyik vezető drogszakértője, korábban a brit kormány szaktanácsadója volt, aztán botrányhős lett belőle, amikor a marihuánával és az ecstasyval kapcsolatos kijelentései miatt kirúgták.
A műalkohol hatóanyagai különféle benzodiazepinek, amelyeknek szorongásoldó hatása régóta ismert, hasonló vegyületekre épít több nyugtató, mint a Valium vagy a Xanax is. A szer az alkoholhoz hasonló módon hat az idegsejtekre, ellazít és felszabadít, viszont nincs hatása az agynak azokra a részeire, ahol a fizikai függőség alakul ki, vagy ami az agresszióért felel. Ráadásul a vegyület hatása pillanatok alatt semlegesíthető a megfelelő ellenszerrel.
A szer a hagyományos alkoholhoz hasonlóan színtelen és íztelen, így a fogyasztók a megszokott ízeket kapnák a műalkoholos söröktől, boroktól vagy tömény italoktól, ígérik a kutatók, akik szerint az italokból kivont alkoholt üzemanyagként lehetne értékesíteni.

Nincsenek megjegyzések: