Oldalak

2017. július 4., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Magyarok Kenyere program

Az idén hetedik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. A támogatottság évről évre növekszik: a kezdeti 2011-es 10 tonna után 2015-ben már 440, 2016-ban pedig már 515 tonna adománybúza gyűlt össze. Ez a mennyiség nagyjából 385 tonna kenyér sütéséhez volt elegendő.

Szélsőséges időjárás

Fél Celsius-fokos felmelegedés is elég volt a Föld számos vidékén ahhoz, hogy szélsőséges időjárási jelenségek, hosszú hőhullámok és súlyos esőzések alakuljanak ki egy új tanulmány szerint. A WMO az 1961-1990 közötti periódust tekinti a bázisnak, amelyhez képest a 2001 óta eltelt 16 év mindegyik legalább 0,4 fokkal volt melegebb. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény, amelyet 196 ország írt alá, a Föld átlagos felszíni hőmérsékletének melegedését jóval 2 Celsius-fok alatt akarja tartani, és azon van, hogy az erőfeszítések eredményeként ne haladja meg az 1,5 fokot.

Műanyagpalack dömping...

Percenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte, és az emberiség műanyagéhsége további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig, ami egyesek szerint a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághelyzetet fog teremteni. Az üdítős és vizespalackok többsége a műanyagtermékek gyártásában széles körben használt, és újrahasznosítható polietilén-tereftalát (PET) felhasználásával készül. A palackok begyűjtésére és újrahasznosítására irányuló erőfeszítések azonban nem tudnak lépést tartani a műanyagpalackok iránti megnövekedett igénnyel.

A tejfogyasztás segített Európa meghódításában

A tejtermelés és tejfogyasztás óriási szerepet játszott az elmúlt 5–10 ezer év során az európai népek evolúciójában. A laktózbontó képességgel rendelkező emberek életképesebb és termékenyebb utódokat hozhattak létre, mint a tejcukorra érzékenyek, így a tej közvetve hozzájárult a kontinens meghódításához. 
Egy ital, amely segített Európa meghódításában: A tej révén életképesebb és termékenyebb utódok születtek.

Iskolakert pályázat

Az Iskolakertekért Alapítvány az Agrármarketing Centrum (AMC) közreműködésével videópályázatot hirdetett a kertet működtető iskolai közösségek részére. A meghirdetett pályázat benyújtásának határideje: 2017. augusztus 15. A pályázat benyújtásának módja: elektronikusan az iskolakert.halozat@gmail.com címre. A részletes pályázati felhívás az AMC honlapján és az Alapítvány honlapján egyaránt megtalálható.

Intelligens kolomp

Olyan, mint egy okosóra, ami minden életfunkciót figyel, folyamatosan tárolja az adatokat, és szól ha baj van. A technológia lényegében egy nyomkövetőként is funkcionáló berendezésen alapul, ami a tehén nyakán, az állattal folyamatosan érintkezve minden információt rögzít, és a viselkedési jegyek alapján, ha szükséges jelzést küld a gazdálkodónak.



Nincsenek megjegyzések: