Oldalak

2017. július 21., péntek

T A L L Ó Z Ó...

Takarmányozási Szimpózium

A KAPOSVÁRI EGYETEM AGRÁR- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉKE tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a 2017. szeptember 1-jén, pénteken megrendezésre kerülő 25 éves jubileumát ünneplő 18. NEMZETKÖZI TAKARMÁNYOZÁSI SZIMPÓZIUMÁRA 
Téma: „Alternatív fehérjeforrások felhasználási lehetősége és azok kockázatai az intenzív takarmányozásban”  
Helyszín: Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar, 170. sz. előadó (7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.)

Borszőlő értékesítés 2017.

A 2017. évi szüretben új szabályok szerint történhet csak a borszőlő értékesítése és vásárlása. Az intézkedés minden hegyközségi tagra és felvásárlóra nézve kötelező. A szakmaközi intézkedés célja az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésminták kidolgozásával és bevezetésével az, hogy a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön. Részletes információk a HNT honlapján és a hegyközségi irodákban érhetők el: www.hnt.hu

Európai Szója Nyilatkozat

Magyar-német közös kezdeményezés eredményeként 2017. július 17-én, 14 uniós ország aláírta az Európai Szója Nyilatkozatot. Európa mezőgazdasága, ezen belül is elsősorban az állattenyésztés nagymértékben függ a Dél-Amerikából behozott, genetikailag módosított szójától, amely számos megoldandó kérdést vet fel az európai kormányok és az állampolgárok számára. A Nyilatkozatot aláíró országok támogatásukról biztosítják a pillangós növények élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését.  

Élelmiszer-biztonsági akcióterv

Az élelmiszerek minőségének javítása, a vásárlói tudatosság fejlesztése és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelése a célja a kormány által kidolgozott húszpontos élelmiszer-biztonsági akciótervnek. 2017-ben 150 millió forintot, 2018-ban egymilliárd forintot, 2019-ben pedig több mint 700 millió forintot költenek erre. Az intézkedések célja, hogy az élelmiszerek nagy részét a magyar élelmiszeripar állítsa elő a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagokból. Milliárdokat költ kampányra az agrártárca: 20 pontos akcióterv.  

Kihalási hullám

A Föld biológiai rendszere közvetlen veszélyben van, és lassan kezdődik a következő tömeges kipusztulási hullám – írják kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában. A kutatók az állatok egyedszám-csökkenését élőhelyük eltűnésének, a források túlfogyasztásának, a környezetszennyezés, az invazív fajok betolakodása és a betegségek számlájára írják. Az állatfajok kihalására általános magyarázatokat is adnak: az ember pusztítja az élőhelyüket, túlvadássza őket, jelentősen változik a földi klíma. – írja a vg.hu. A Zürichi Egyetem közlése szerint a bálnák, cápák, tengeri madarak és tengeri teknősök egyharmada eltűnt: a korábban létező tengeriteknős-fajok 43 százaléka veszett oda, a tengeri madarak 35 százaléka, a cápák 9 százaléka. A folyók, patakok élővilága a szárazföldekhez és tengerekhez képest még drasztikusabban fogyatkozik. 

Nincsenek megjegyzések: