Oldalak

2017. július 18., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Skót krumpli

A burgonyavetőmag-próbaszállítmány túl van a laboratóriumi vizsgálatokon, és három helyszínen jól növekszik – írja a Syngenta blog. A brit mezőgazdaság-fejlesztési tanács, az AHDB, valamint skót testvérszervezete, a SASA (Science and Advice for Scottish Agriculture) együtt dolgoznak azon, hogy megnyíljon az afrikai ország piaca a brit vetőburgonya előtt.
Összesen tíz fajtát küldtek Afrikába, mégpedig olyanokat, amelyek várhatóan jó termést hoznak forró, száraz körülmények között is.

Marad a glifozát?

Az Európai Bizottság további tíz évre meghosszabbíthatja a glifozát hatóanyag engedélyét, ha ezt a tagállamok is jóváhagyják, így az azt tartalmazó növényvédő szerek továbbra is használhatók lehetnek a különböző növénykultúrákban. A korábban megadott használati engedély egyébként év végén járna le. Nincs egységes álláspont a növényvédő szerek kivonásáról
A hivatalos szakvélemény szerint nem rákkeltő a glifozát.

Édességgel tömik a marhákat

Életük utolsó két hónapjában csokoládéból, süteményből és cukorkából álló különleges keverékkel etetik a vágómarhákat néhány ausztrál farmon. A húsuk ettől nemcsak ízletessé, vajasan puhává és márványozottá válik, hanem méregdrágává is. Az így előállított hús kilójáért akár 120 ezer forintnak megfelelő összeget is hajlandók kifizetni az ínyencek. 
Édességgel tömik a marhákat, ettõl lesz a húsuk méregdrága: A különleges csemege kilójáért akár 120 ezer forintot is kifizetnek.

Alkoholt mértek a kaukázusi kefírekben

Kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért kaukázusi kefirekben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgált termékek nagy részénél a tejsavbaktériumok száma kisebb volt az előírtnál. Konkrét szabály ugyan nincs a kefir alkoholtartalmára, de a hatóság 18 natúr termékből 7-nél kimutathatósági határ feletti etil-alkohol értéket mért. A közleményben kiemelik, hogy a kefir semmiképp nem sorolható ettől az "alkoholos italok" közé, de "nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes ezt is számításba venni".
Alkoholt mutattak ki kaukázusi kefírekben: Tizennyolc terméket vizsgált a Nébih.

Részarány kiadás...

Békés megyében a Sarkadi Járási Hivatal illetékességi területén megindult a részarány kiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárás, így várhatóan az ország valamennyi járásában elkezdődhetnek az eljárások. Érdemes tehát a www.jarasihivatalok.hu oldalon megyénként és járásonként folyamatosan tájékozódni.


Nincsenek megjegyzések: