Oldalak

2017. július 17., hétfő

T A L L Ó Z Ó...

Jó üzlet a vargánya

Az idén az átlagosnál kevesebb gomba termett.  A gyűjtők a júliusi esők és a nagy meleg után számítanak a kapós vargányára, szegfűgombára. Főleg a cser- és tölgyes fák között, réteken, mocsaras területeken lehet gombát találni. A leggyakrabban előforduló ízletes vargánya igencsak tekintélyesre nőhet, szakértők szerint kalapja egyetlen nap alatt akár 2 cm-t is terebélyesedhet, és nem ritkák a 15-20 cm átmérőjű kalappal büszkélkedő példányok. Gombát azonban csak az szedjen, aki megfelelő jártassággal rendelkezik a felismerésük terén.

Hamisított lóútlevelek

A hamisítások és visszaélések megakadályozása érdekében új típusú lóútlevelek kibocsátását kezdte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017. július 1-jétől. A korábban kiadott, régi formátumú passzusok továbbra is érvényesek, a júliusi határnaptól azonban kizárólag az új, megbízhatóbb nyomtatványt állítja ki a hatóság. A lóútlevél kiváltása valamennyi lóféle esetében kötelező. Ez a bizonylat – hasonlóan a „személyi igazolvány”-hoz –  az egyedet egész életén keresztül kíséri.

Fitoplazma fertőzés

Országosan akár már 25 százalékos terméskiesést is jelenthet idén a fitoplazma nevű betegség miatti fapusztulás a kajszibarack-ültetvényeken. Az országos kajszitermelést figyelembe véve ez 1500 tonna gyümölcsveszteséget okozhat, amely mintegy 300 millió forintos kárnak felelhet meg. Az utóbbi évtizedben a legnagyobb mértékű fapusztulás, amelyet a kajszi fitoplazma okozott, Borsod-Abaúj–Zemplén megyében figyelhető meg. 
Rejtélyes kór pusztítja a magyar kajszit: Fitoplazma támadja az ültetvényeket.

Kötelező regisztráció

Minden gazdálkodó szervezetnek, tehát az agráriumban érdekelteknek is regisztrálniuk kell a cégkapujegyzékbe. A nyilvántartásba vétel 2018-tól lesz kötelező, de a már létező gazdálkodó szervezeteknek még idén augusztus 30-ig be kell jelenteniük elérhetőségeiket. Szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni. Nagyon kevés olyan ügy marad, ami a továbbiakban is papíralapon fog zajlani. Bővebben: cegkapu.gov.hu

Malomipar 2017.

Komoly változáson és technológiai megújuláson ment keresztül az elmúlt években a magyar malomipar: új malmok jelentek meg a piacon, míg mások kénytelenek voltak felhagyni tevékenységükkel. A gabona ipari célú felhasználása az elmúlt években dinamikusan nőtt, és ma eléri az 1,2 millió tonnát. A magyar malomiparban nagyfokú koncentráció zajlott le a piacon az elmúlt 15 évben, ennek eredményeként a tulajdonosok száma 92-ről 41-re csökkent, a malmok száma pedig 142-ről a jelenlegi 52-re apadt. A nagy uniós piacra kilépve ugyanis a szakma ráérzett, hogy fejleszteni kell, illetve nagyüzemeket kell létrehozni ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak az új helyzetben.

 


Nincsenek megjegyzések: