Oldalak

2017. július 11., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Tanyafejlesztési pályázatok

A Tanyafejlesztési Program pályázatainak benyújtásához az internetes felület a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján (www.hoi.hu) 2017. augusztus 7-én (hétfőn) reggel 8 órakor nyílik meg, és a források kimerüléséig vagy 2017. szeptember 6. (szerda) 23 óra 59 percig van lehetőség az adatlap elektronikus kitöltésére és véglegesítésére. Az útmutatók és a pályázati adatlapok itt érhetőek el, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján (www.hoi.hu).

Tücsökfarm...

Egy brüsszeli vállalkozás szerint annyi fehérje előállításához, amennyit egy tehén szolgáltat, a tücsköknek 25-ször kevesebb takarmányra és 300-szor kevesebb vízre van szükségük. A Little Food már létre is hozott egy rovarfarmot, hogy legyen elegendő alapanyag a bizonyára ínycsiklandó fogásokhoz. A Little Food egyelőre nem nyitott éttermet, viszont különféle ízesítésű ­– fokhagymás, paradicsomos – szárított tücsköket csomagol, illetve szintén ízesített tücsöklisztet is tart a kínálatában. A rovarok fogyasztása számos országban – mint például Kínában, Ghánában, Mexikóban és Thaiföldön – általános gyakorlat.

Okoseszközök fejlesztése

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereket fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. Az IoT egyik legfontosabb alkalmazási területe az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek fejlesztése. A projekt keretében olyan olcsó, de okos eszközöket fejlesztenek például, melyek alkalmasak lesznek egyedileg azonosított cserepekben nevelt növények környezeti körülményeinek - például fény, pára, hőmérséklet - valamint növekedésének és fiziológiai állapotának nyomon követésére. Az így nyert tapasztalatok hasznosíthatók lesznek szántóföldi növény monitorozó szenzor hálózatok kifejlesztésére is.

Agrárlogisztikai központ épül Bátaszéken

A város tulajdonában lévő, 12 hektáros, ipari parknak szánt területből 6,2 hektárt 267 millió forintos beruházással közművesítenek, itt kap helyet majd a mezőgazdasági létesítmény, amelyet 550 millió forintból építenek fel 2018 végéig. A 2000 négyzetméteres agrárlogisztikai központban hűtőház, csomagolóüzem, raktár, irodák kapnak helyet. A 6200 lakosú város környékén elsősorban kajszi- és őszibarack-ültetvények vannak; a projektleírás szerint a jelenleg 150-200 hektárnyi gyümölcskultúra területe a következő években 300-400 hektárra nőhet. A logisztikai központ, amely 10-15 munkahelyet teremt, segíti a termelőket abban, hogy magasabb áron értékesítsék termékeiket.(f:mti)

Illegális fakitermelés

Magyar kezdeményezésre, öt tagállam hatóságainak részvételével első alkalommal szerveztek a régióban szakértői szintű egyeztetést a faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzéseknél alkalmazott módszerekről és a vizsgálati tapasztalatokról. A konferencia házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) volt, amelynek tájékoztatása szerint az egyeztetést Magyarország kezdeményezte. A rendezvény egyik nagy eredménye, hogy a szakemberek kidolgozták a gyors információátadás és a közös ellenőrzések végrehajtásának részleteit, amelyekkel hatékonyan visszaszorítható az illegálisan kitermelt, valamint a feketén értékesített fa forgalomba hozatala.

Kukoricamoly-rajzás

Az országszerte kihelyezett csapdák elemzéséből úgy néz ki, komolyan elindult a fertőzés, de az első nemzedék rajzáscsúcsa elhúzódott. Érdemes figyelemmel követni a második nemzedék alakulását, a kukoricamoly-rajzáscsúcsot követően 5-6 nap van a kezelésre. A kukoricamoly kifejezetten a hagyományos, extenzív termesztési viszonyok között okozza a legnagyobb károkat. Szaporodásának kedvez a párás, meleg időjárás. Kártétele elsődlegesen csőkártételből, és másodlagosan (endofág kártevőként) a növény szárában okozott tápanyagforgalmi zavarból, élettani stresszből tevődik össze.

Felfüggesztik a VP6-6.4.1-16 sz. pályázatot

2017. július 13. 0:00-tól az Irányító Hatóság felfüggeszti a VP6-6.4.1-16 Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása felhívást a keretösszeg kimerülése miatt – írja a pályázatihírek.eu portál. A felhívásra 2017. május 12. óta lehet benyújtani a támogatási kérelmeket, a rendelkezésre álló keretösszeg 35,94 milliárd forint.
Hamarosan felfüggesztik a falusi turizmust is támogató pályázatot - Agro Napló




Nincsenek megjegyzések: