Oldalak

2017. július 1., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Hungarikumokat kínáló bolt nyílt

A hungarikumok a magyarság legmegbecsültebb értékeit jelenítik meg - mondta a földművelésügyi miniszter Budapesten, a Vajdahunyad várban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum területén lévő Anonymus kávéház és hungarikum bolt megnyitóján. Az étterem és az ajándékbolt is a minőségi magyar termékeket és ételeket népszerűsíti, egyúttal könnyen elérhetővé teszi a magyarok és a külföldieknek számára.

Kötelező az állami horgászjegy!

A NÉBIH felhívja a horgászok figyelmét, hogy Magyarországon horgászati tevékenység kizárólag állami horgászjegy birtokában folytatható. A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken – ideértve a hazai horgásztavak túlnyomó többségét – a horgászjegy kiváltása kötelező, annak elmulasztása pedig súlyos szankciókat von maga után.

Kevesebb gabona terem

Akár 10-20 százalékkal kevesebb gabona terem idén a szélsőséges időjárás okozta károk miatt, így mintegy 4 millió tonna búzára lehet számítani a tavalyi 4,9 millió tonna után. Búzából hozzávetőleg 900 ezer tonnával terem kevesebb ezen a nyáron, de az ország kenyérgabona-ellátására, vetőmagra, exportra, illetve takarmányozásra megfelelő mennyiség áll rendelkezésre.

Pályázati lehetőségek

Erdészeti géptámogatás
Igényelhető az alábbi területeken:
I. Erdőgazdálkodásban használt gépek, eszközök beszerzése
II. Fatermékek felkészítését szolgáló gépek beszerzése
III. Erdei gomba, gyógynövény és vadgyümölcs feldolgozását vagy tárolását szolgáló fejlesztés

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: támogatást igénylőnként maximum 100 millió Ft. A támogatás maximális mértéke: 50%, a Közép-Magyarországi régióban: 40%.
Támogatási kérelmek benyújtása: 2017. június 1-től, az első szakaszhatár: 2017. július 3.


Zöldugar, méhlegelő telepítés támogatása
Vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az alábbi négy célterület valamelyikéhez tartozó műveletek megvalósítására:
A) célterület – Tartós zöldugar létesítése szántóterületeken
B) célterület – Gyeptelepítés
C) célterület – Sövény telepítése mezőgazdasági táblák szegélyein
D) célterület – Méhlegelő növénykultúra létesítése szántóterületeken

A támogatás mértéke: A), B) és D) célterületen: 400 eurónak megfelelő forint összeg/ha; C)célterületen: 400 eurónak megfelelő forint összeg/100 folyóméter;
A következő szakaszhatár: 2017. július 31.

Érik a kajszi

Június végén kezdődik a magyar kajszifajták tömeges érése, így a hazai dinnye mellett hamarosan ezeket is megtaláljuk a boltok polcain. Egy átlagos évben 20-25 ezer tonna kajszi terméssel számolhatunk Magyarországon, amelynek mintegy 20 százaléka, megközelítőleg 3-6 ezer tonna kerül exportra. A hazai kajszi értékesítési árai általában az európai piacon dőlnek el. Az előrejelzések szerint az I. osztályú étkezési kajszi felvásárlási átlagára ebben a szezonban 250-300 forint körül alakul majd kilogrammonként, az ipari kajsziért - ami elsősorban pálinka alapanyag - pedig 70-120 forintra számíthatnak a termelők.

Kihívások a mezőgazdaságban

A hazai lakosság szerint az időjárás okozta nehézségek jelenthetik a legnagyobb kihívást az agrárium számára a következő években. Komoly problémát okozhat azonban a technológiai korszerűsítés és az utánpótlás hiánya is. Az étkezések terén a laktóz- és gluténmentes étrend erősödésére érdemes felkészülnie az élelmiszeriparnak, legalábbis a fogyasztók szerint.



Nincsenek megjegyzések: