Oldalak

2017. június 22., csütörtök

T A L L Ó Z Á S...

Tűzgyújtási tilalom!

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter az erdőkben és fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes. Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról, valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldal nyújt tájékoztatást.

A termelők háromnegyede idén ráfizet a kenyérgabonára

Jól jött a búzának az utóbbi pár nap csapadékosabb időjárása, mert elmúlt a kényszerérés veszélye, és a betakarítást nem kell előrébb hozni. A tavalyi rekordhoz képest azonban termésmennyiségben legalább 10 százalékos visszaeséssel kell számolniuk a gazdáknak, akiknek túlnyomó része idén veszteséggel fogja termelni a kenyérgabonát. 
A termelõk háromnegyede idén ráfizet a kenyérgabonára: Elmúlt a kényszerérés veszélye, rendes időben kezdődhet a búza aratása.

A korai hibridek szerepe

Egyre inkább felértékelődik a korai hibridek szerepe a szélsőséges időjárási körülmények miatt. A kukorica túl korai - április 10. körüli - elvetése viszont vonzza a betegségeket, a keléskori gombabetegségek ellen leginkább a csávázószerek védenek. A napraforgónál a magas olajsavas termékek piacán lehet némi felfutásra számítani a közeljövőben, míg a kalászosoknál a javító minőségre van folyamatosan nagy kereslet. 
Teljesen átrendezi a magyar szántóföldeket a szélsõséges idõ: Felértékelődnek a korai hibridek.

Szeleta-kultúra...

Szeleta Park létesül 2020-ra Miskolcon, a Bükk keleti kapujában. Olyan látogatóközpont épül, amely az ökoturizmus területén kiemelkedő. Az egyik legfontosabb ősemberbarlang a Szeleta-barlang. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk őstörténetére alapozva olyan látogatóközpontot hoznak létre, amely kiállítással és élményelemekkel kalauzolja a látogatókat a Bükk és az emberiség őstörténetébe.

Budatétényi Rózsakert

Közép-Európa egyedülálló rozáriuma újult meg Budapesten, a XXII. kerületben, a Herman Ottó Intézet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) területén. Kiemelkedő a kertben a magyar nemesítésű rózsák gyűjteménye: Márk Gergely mintegy 200 fajtáját lehet itt megismerni, de ezen kívül látható itt Mühle család és Müller nemesítők egy-egy fajtája, és Halász néhány rózsafajtája is.1000 rózsafaj mintegy 8000 tő rózsájában gyönyörködhetnek a látogatók, akik remélhetőleg egyre nagyobb számban keresik majd fel az ország legnagyobb és legszebb rózsakertjét.


Nincsenek megjegyzések: