Oldalak

2017. június 21., szerda

T A L L Ó Z Ó...

Indul a dinnyeszezon

Jövő héten már a boltokban, piacokon a hazai sárgadinnye, július elején pedig a görög. Magyarországon – alapve­tően a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt – idén 10 százalékkal csökkent a termőterület, ám a piac minőségi ellátására így is képesek a hazai termelők. A magyar piac évente 120–150 ezer tonna dinnyét vesz fel, az egy főre jutó fogyasztás évi 10-15 kiló, amit az időjárás jelentősen befolyásol.

Meghívó...

Az ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet szakmai együttműködésével és közös szervezésében meghívja Önt a "Tönke és alakor tájfajta és fajta bemutató" című rendezvényére.

Helyszín:  DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet (4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos utca 4-6.)
Időpont: 2017. június 30. (péntek)
A rendezvényen a részvétel térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze ezen a linken június 28-ig! 

Biolebomló műanyag

A Fenntartható Kémiai Technológiák Központja és a Bathi Egyetem kutatói kidolgoztak egy eljárást, amelynek segítségével cukorból és a levegőből kivont szén-dioxidból biolebomló műanyagokat lehet előállítani – írja a sciencedaily.com.
Ez az új műanyag fizikai tulajdonságaiban azonos a kőolaj származékokból előállítottakkal, viszont abszolút környezetbarát és biokompatibilis, így gyógyszerek és bébiételek csomagoló anyagául is felhasználható.

Az új uniós klímarendelet

A rendelet az EP 2013-2020-as vállaláselosztási határozatát váltja fel. Az elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy az Európai Unió teljesítse vállalásait, és 2030-ra összességében 40 százalékkal csökkentse károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.
Az uniós vállalást kötelező nemzeti célokra bontja le olyan területeket érintve, mint a mezőgazdaság, a közlekedés, az építőipar, illetve a hulladékkezelés, amelyeket az EU szén-dioxid-piaca ugyan nem fed le, de az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60 százalékát adják. Az intézkedéssel kapcsolatos elemzés szerint Magyarországnak 7 százalékos csökkentést kell végrehajtania.

Fiatal gazda pályázat

Még mindig pályázható a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás (VP2-6.1.1-16). Azok a gazdálkodók/gazdasági társaságok pályázhatnak a 40 000 eurónak megfelelő forintösszegre, akik/amelyek legalább 6000 euró STÉ, de nem több mint 25 000 euró STÉ érték közötti gazdasági méret közöttiek. Az STÉ érték kiszámításához ad segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján közzétett kalkulátor amely az alábbi linken érhető el.
A teljes pályázati felhívás és a kapcsolódó mellékletek az alábbi linken érhetők el.

Széchenyi és a mezőgazdaság

2016 - ban ünnepelte hazánk gróf Széchenyi István 225. születésnapját. E jubileumi évben a Széchenyi Kör gondozásában, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával jelent meg a Széchenyi és a mezőgazdaság című könyv Szentkuti Károly történész tollából, mely elsőként ad átfogó képet a legnagyobb magyar mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységéről.
A reformkor alapvető kérdése az agrárium korszerűsítése, modernizálása volt. Széchenyi István eszmerendszerének sarkalatos pontja polgári átalakulás megteremtése.
A tanulmány rövid áttekintést nyújt a mezőgazdaság 19. század eleji állapotáról, majd megvizsgálja az önkéntes örökváltság, és a jobbágy felszabadítás ügyét. Bemutatja Széchenyi István eszmerendszerét, kiemelt figyelmet fordítva a mezőgazdaságra vonatkozó elképzeléseire.
 A kötetben külön fejezet foglalkozik a mezőgazdasághoz kapcsolódó kezdeményezéseivel: a lóversenyzés meghonosításával, a gőzhajózás, a vizek szabályozásával, a selyemhernyó tenyésztés fellendítésével, a soproni és a pesti gőzmalmok megalapításával.



Nincsenek megjegyzések: