Oldalak

2017. június 11., vasárnap

T A L L Ó Z Ó...

Az öntözés hiánya...

Évente 70 milliárd forint termelési értéket veszít az ország az öntözés hiányával – hangzott el az Agrárgazdasági Kutató Intézet által rendezett, az öntözésfejlesztésről szóló vitanapján.
A vitaanyag, valamint a könyvet bemutató előadás anyaga itt érhető el.

Meggy exportunk

Átveheti az idén az első helyet a magyar meggy az uniós piacon. A májusi fagyok ugyanis a legnagyobb konkurensnek számító lengyel termelőknél is komoly károkat okoztak.  Magyarországon 14-15 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés pedig évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között ingadozik. A megtermelt meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül.
Az idén meggyhatalommá válunk az Európai Unióban: Lengyelországtól a termelésben átvesszük az első helyet.

A robotok hatalom átvétele

A modern mezőgazdaság alapvetően egy tudás- és technológia vezérelt ágazat, a sztereotípiákkal ellentétben az egyik leginnovatívabb területnek számít, és a legnagyobb technológiai óriások állnak sorban új fejlesztéseikkel. A K+F-re szánt források a gyógyszeriparral azonos nagyságrendűek, és a digitalizáció is óriási robbanásban van az ágazatban. Mindez a hazai mezőgazdaság mindennapjaiban is kézzelfogható, és minden piaci szereplő számára más és más kihívást jelent. 
Sosem gondolnád, hol veszik át a robotok hamarosan a hatalmat!: Nincs más választásunk: a földeken is jön a robotforradalom.

Kínai fokhagyma

Tavaly Magyarországon elég hamar elfogyott a hazai termesztésű fokhagyma, egy ideig csak kínai és spanyol fokhagymát lehetett itthon vásárolni. A vetésterület ráadásul rohamosan apad, már ezer hektár alatt van. Míg tíz-tizenöt esztendeje több ezer hektáron termesztették Magyarországon a fokhagymát, most nem éri el az ezer hektárt a vetésterület. Az utóbbi évek pedig gyengén is sikerültek a hazai fokhagyma-termesztőknek.

Motoros Borok útja Rally

Hazánkban minden feltétel adott, amely a minőségi borok előállításhoz szükséges: gazdag termőterületek, lelkes szakmai háttér és egyre tudatosabbá váló, minőség orientált fogyasztók. Ennek megfelelően a FM szaktárca továbbra is kiemelt feladatának tekinti a hazai borászat támogatását. A Motoros Borok Útja Rallye mezőnye június 2-án indult Budaörsről és egy hétvége alatt bejárta a Badacsony, Balaton-felvidék, valamint Balatonfüred-Csopaki Borvidéket. A túra során a résztvevők tíz pincészetbe látogatnak el, hogy megismerjék a különleges helyi borokat és az azokat készítő borászokat.


Nincsenek megjegyzések: