Oldalak

2017. május 14., vasárnap

T A L L Ó Z Ó...

Növelni kell a hatékonyságot

A legfrissebb KSH adatok alapján tovább erősödött a mezőgazdasági termékek két fő trendje, a növényi termékek ára alacsony árszinten stabilizálódik, míg az állati termékek árának emelkedése az elmúlt évek visszaeséseit kompenzálja. Az elemzés szerint a jövőben számolni kell azzal, hogy – főként a növénytermesztés esetében – a viszonylag alacsony árak kiszoríthatják a piacról azokat a cégeket, amelyek nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel. Sürgető hatékonyságnövelő beruházásokba fogni, amelyeknek három fő iránya a technológiafejlesztés, a humánerő tudásszintjének növelése és a mérethatékonyság.

A precíziós gazdálkodás szerepe

A versenyképes mezőgazdasági termeléshez szükség van a precíziós gazdálkodásra, ha a magyar agrárium átállna erre, akkor jelenlegi áron

számolva a mezőgazdasági kibocsátásban 300-350 milliárd forintos többlet jelentkezne - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója az Agrárakadémia című konferenciasorozat második állomásán a Hermann Ottó Intézetben Budapesten.

Stagnál a kukorica ára

Igencsak hullámzóan alakult a kukorica ára az elmúlt időszakban. Szakértők szerint sosem látott készletek halmozódhatnak fel tengeriből, ezért a közeljövőben nem várható áremelkedés a termény piacán.
A takarmánykukorica termelői ára átlagosan 42-43 ezer forint/tonna körül alakult április második felében.

Szívférgesség

Évek óta hallani róla, hogy hazánkban is megjelent már a kutyákat halálos veszéllyel fenyegető megbetegedés, a szívférgesség. A fertőzés kórokozója szúnyogok által terjed, így tavasszal és nyáron kiemelten oda kell figyelni a megelőzésre, főleg a vízpartokon. Mivel a szívférgesség egyre elterjedtebb, ezért a május 10-i szívférgesség napja erre a betegségre kívánja felhívni a figyelmet, amellyel egyébként még a gazdik is megfertőződhetnek. A szívféreg akár 30 cm hosszúra is megnő és 7-10 évig is élősködhet a kutya tüdejének nagyobb ereiben, ahol fejlődik, szaporodik és vándorol, súlyos egészségügyi problémákat okozva. A szívférgességgel az ember is megfertőződhet, de mivel a lárva nem tud teljesen féreggé fejlődni a szervezetünkben, a szívférgesség ránk nem jelent halálos veszélyt. Viszont a féreg lárvája bekerülhet a tüdőnkbe ahol gócos elváltozásokat okozhat, amelyek mellkasi röntgenvizsgálat alkalmával más problémának tűnhetnek.

Nincsenek megjegyzések: