Oldalak

2017. május 11., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Maradék nélkül...

Akinek van jó gyakorlata, praktikája arra, hogyan lehet megelőzni az élelmiszer-hulladékok keletkezését, az most pályázaton is indulhat az ötleteivel. A nevezéseket május 31-ig várják.
Maradék nélkül – Ne a kukában végezze az ételünk: Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését díjazzák.

Könyvespolc...

A hosszútávú meteorológiai előrejelzések, valamint az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon úgy néz ki, nemsokára a szárazság lesz a gazdák legnagyobb gondja. Az idei nyár minden negatív rekordot megdönteni készül, elsősorban ami a várható csapadék mennyiségét illeti. (De jó lenne júniusban, augusztusban ez a mostani eső!)
Jan Tuma: Öntözőrendszerek
A közép-európai klíma nyújtotta természetes csapadék nem szolgál elegendő vízmennyiséggel, ezért mind a balkonnövényeket, mind a kiskertet, mind pedig a nagyobb zöldségeskertet öntözni kell.
Ferencz Kálmán - Ferencz Géza: A talaj művelése, javítása, öntözése
A könyv célja, hogy a talajművelés, öntözés és talajjavítás talajtani alapjaival ismertesse meg a gazdálkodókat. Ez a célkitűzés határozza meg a könyv felépítését, nyelvezetét és az egyes témakörök tárgyalásának mélységét.
Szabó István: Vetésforgó és öntözés
A vetésforgó és az öntözés ma is a legfontosabb agrotechnikai eljárások közé tartozik. Vetésforgó nélkül nincs eredményes növénytermesztés. A nagyüzemekben ugyanolyan fontos eljárás, mint a kisebbekben és a házikertekben.
Milos Hanousek: Vízellátás közmű nélkül
Tíz éve talán még nevetség tárgya volt, és a takarékosság megszállottjának tartották, aki házi esővízellátó berendezést barkácsolt. Azóta nagyot fordult a világ.
Tóth Árpád: A XXI. század öntözőrendszerei
Az öntözés tervezése, kivitelezése során figyelembe kell venni a víz kémiai jellemzőit, ezek hatását a talaj tulajdonságaira, a növényzetre, valamint az öntözőtelep létesítményeire a várható üzemelési évek alatt.
Cselőtei László: A zöldségnövények öntözése

A zöldségtermelésben növényfajonként változó, de összességében egyre inkább növekvő az öntözés, mint agrotechnikai eljárás jelentősége. Alkalmazása sokszor nem csak indokolt, hanem feltétele az adott technológiának.
Tóth Árpád: Öntözési praktikum
Akinek azonban gyors, megbízható, gyakorlatias, kéznél levő ismeretre van igénye, az nem mellőzheti a speciális tudást egybe szerkesztő könyvet.
Karl-Heinz Böse: Az esővíz hasznosítása
A növekvő közüzemi költségek valamint a klímaváltozás hatására egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás és csapadékeloszlás miatt, a családi vagy társasházban élők számára igen releváns kérdés az esővíz hasznosítása.

A lombtrágyázásról röviden...

A levélen keresztüli tápanyag-adagolás, azaz lombtrágyázás régen alkalmazott tápanyag-ellátási módszer a növénytermesztésben. Lombtrágyázás hatására fokozódik a fotoszintézis és a légzés intenzitása, az enzimrendszer működése, kedvezően hat a sejtkolloidok fizikai és kémiai állapotára. Elméletileg valamennyi növényi tápelem pótolható a levélzeten keresztül, de igazán nagy jelentősége a lombtrágyázásnak a mikroelemek, a magnézium, a nitrogén és bizonyos időszakokban a foszfor esetében van.

Közel a határidő!

Május 15-e az egységes agrártámogatások benyújtásának határideje. Senki ne halassza az utolsó napra az ügyintézést.  Az őstermelői igazolvány gyorsítja a rendszerben történő regisztrációt, mivel az adatlekérés így vonalkód alapján történik. Az egységes kérelmek beadására csak digitálisan van mód.

Nincsenek megjegyzések: