Oldalak

2017. május 2., kedd

T A L L Ó Z Ó...

 Mennyi mérget fogyaszt?!

Az Európában boltokba kerülő élelmiszerek majdnem fele szennyezett valamilyen vegyszerrel. Április közepén hoztak nyilvánosságra egy jelentést, melyből kiderül, az európai élelmiszerek 47 százaléka szennyezett valamilyen növényvédőszer-maradvánnyal. Aggasztó, hogy a vizsgált élelmiszerek 28 százalékában többféle vegyszer maradványait is kimutatták. A többszörösen szennyezett termékek rangsorát a banán vezeti, utána a szőlő és a paprika áll a sorban.

Méhek napja...

A Méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Az utóbbi években többször hallhattunk a méhek pusztulásáról. Ennek különböző okai rendszerint szakemberek vizsgálatának tárgyát képezik. De veszélyeztetik a méhállományt a mezőgazdasági monokultúrák és a klímaváltozás is. Magyarországon az átlagos éves mézfogyasztás jelenleg személyenként 70 dekagramm. Bár a fogyasztás nőtt az elmúlt években – 50 dekagrammról 70-re –, azonban így is messze elmarad a nyugat-európai 2,5-2,7 kilós átlagtól.

Mezőgazdasági támogatások

2016-ban összesen 647,3 milliárd forint támogatásban részesültek a hazai mezőgazdasági szereplők agrár- és a vidékfejlesztési intézkedések keretében. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 82 százaléka eurós forrásból származott, a maradék hazai költségvetésből került kifizetésre. Az állattartó gazdák az előző évihez képest 32,2 milliárd forinttal kevesebb támogatást kaptak.

Erdőkárok...

A rendkívüli áprilisi hóesés az erdőkben, az erdőgazdálkodásban is jelentősebb károkat okozott. A kár egyaránt sújtotta az őshonos és idegenhonos, a fiatal és öreg állományainkat. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek miatt komoly kihívásokkal szemben keresni kell a megfelelő erdőgazdálkodási megoldásokat.

Kifizetési kérelmek...

Hétfőtől már benyújthatják kifizetési kérelmeiket a fiatal gazdák. A kifizetési kérelmeket 2017. május 1. és 31. között kell benyújtani a Magyar Államkincstár (MÁK) felé. Fontos, hogy kizárólag az nyújthat be kifizetési kérelmet, aki rendelkezik a 2012. július 16. és augusztus 16. között benyújtott fiatal gazda támogatási kérelemhez kapcsolódó helyt adó nyilatkozattal, tehát bizonyíthatóan elnyerte a támogatást.

Agrártermékek népszerűsítése

Az z AMC  közleményben arról tájékoztatott, hogy utófinanszírozású, vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni Magyarországon szeptember 15-ig megvalósuló - a magyar élelmiszerpiacot és gasztronómiát népszerűsítő, a hazai termékek piaci promócióját erősítő, az agrárágazatot, avagy annak valamely szegmensét bemutató, fejlesztő - rendezvényekre és a hozzá kapcsolódó marketing kommunikációs feladatokra.
A pályázatok kapcsán további információ az AMC honlapján, a www.amc.hu felületen érhető el.


Nincsenek megjegyzések: