Oldalak

2017. május 9., kedd

Növényvédelmi felhívás

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!
2017. évi 8. felhívás
► A kihelyezett sárga színcsapdáinkon egyre több a cseresznyelégy. Javaslom, hogy Önök is használják a ragacsos sárgalapokat. A lombkorona déli oldalára és a felső szintjére függesztve jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos létrázni kell, mert az alsóbb ágra akasztva csak egy-két héttel későbben fogják az első egyedeket. Ekkor már késő, a termés nagyobb részébe már betojták a petéiket a legyek. A zöldborsó nagyságú gyümölcsöket is károsíthatják, ne igazítsák a permetezés időpontját a későn érő Germersdorfi színesedéséhez. Mára megdőlt ez a népi megfigyelés.
Ahol megtalálták a sárgalapon az első egyedeket ott a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejével (é.v.i.) kell számolni. Ha a szüretig még „beleférnek” a felszívódó Mospilanok (14 nap), akkor ezeket is használhatják. Később már csak a kontakt készítmények, a Decis, a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS, és a Kaiso Garden alkalmazható, 3 ill. 7 nap é.v.i.-vel. (A légy fotóját a 2016. évi 8. felhívásban is megtalálják.)
► Az esős napok hatására, lassan a permetezendő növények sorába lép a lombosodó szőlő is. A talajhoz és a tőkéhez vagy a kordonkarhoz közeli levélkéken nemsokára megtalálhatják a lisztharmat tüneteit. Az érzékenyebb fajtákon kezdjék a keresést: Kékfrankos, Potugieser, Leányka, Rizlingszilváni, Kadarka, Olaszrizling, Chardonay, stb. A sárguló, olajosan áttetsző foltocska, megjelenése után rövidesen torzulni kezd a levél, a fonákon pedig hamarost megjelennek a gomba jellegzetes apró telepei, melyek már ekkor is ontják a nyári spórák (konídiumok) milliárdjait. Ekkor már egyértelmű a fertőzés, de a permetezéssel ne várjunk idáig se! Ne feledjék, a lisztharmatok ellen csak megelőzéssel védekezhetünk! Ha nem kezdik el a védekezést kellő időben, akkor a virágzásig felszaporodhat. Elhúzódó virágzásnál több gombageneráció is válthatja egymást és a felhalmozódó fertőzőző anyag a virágokat teljesen elviheti, korai lesz a szüret... Most a kontakt kénes szereké a főszerep, bármelyiket választhatják, pl. Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, stb. stb. Virágzásig ismételhetünk velük, sőt töményebb lehet a permetlé, mint nyáron. A Karathane Star is kontakt és kénmentes, hűvösben kifejezetten jól működik. Fürtmegnyúlásnál majd indíthatják a felszívódó (szisztemikus) blokkot.
Az a kertész, aki biztosra akar menni, ő a kén mellett, kombinációban már most is bevetheti a felszívódó gombaölőket: Bumper 25 EC, Topas 100 EC, a Systhane Duplo más néven Talentum, a Cabrio Top, a Quadris, Dynali, a Vivando és a Cyflamid, stb. (A Cantus is engedélyezett, de főleg fürtvédelemre kiváló.) Így járhat el az aki pl. ritkán jut ki a kertjébe és az esők után nem tud a kontakt kénnel ismételni, érzékeny fajtákat telepített melyeknél biztosan számíthat a gombára, vagy a közvetlen szomszédjában fertőzött növények vannak Ezek a kertbarátok tehát máris indíthatják a szisztemikus blokkot, azaz a virágzás végéig, egymást követően 2-4 alkalommal permetezhetnek felszívódókkal. Sok felszívódó szert nem is lehet többször felhasználni évente!
► Az idén is nagyszerű levelet kaptam a BASF-től. A szőlőlisztharmatról írtak és egy friss, hasznos térképet is küldtek az országos helyzetről. Az írást változatlan formában mellékelem, a két fotójuk is nagyon jó. Pontosan ezeken a kisméretű, kordonkarhoz közeli levélkéken lehet először megtalálni a gomba tüneteit. (Ők csak a saját kénes gombaölőjüket ajánlhatják, a felszívódó készítményük pedig II. kategóriás.)
Felhívásaim írásakor én is gyakran nézem az országos előrejelző rendszerük friss adatait. Mindenkinek ajánlom, hogy regisztráljanak az oldalukon. Az aktuális helyzetről szóló hírleveleiket is érdemes lesz elolvasni! A mellékletben megtalálják az elérhetőségüket. (A www.szoloelorejelzes.basf.hu weboldalon a műszeres betegség-előrejelzés mellett rendszeres szöveges és
videó előrejelzéseket is talál.)
Budapest, 2017. május 9.
Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: