Oldalak

2017. május 6., szombat

A génmegőrzés fontosságáról

A Földművelésügyi Minisztérium szakmai irányításával elkészült génmegőrzési stratégia célja az állami génbanki rendszer megerősítése, valamint az állami szerepvállalás erősítése a genetikai erőforrások megőrzésében - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Tápiószelén, a Növényi Diverzitás Központban a stratégia szakmai és társadalmi egyeztetésnek első helyszínén.
A végrehajtásban két állami intézmény kap irányítási és koordinatív feladatokat, melyek közül az egyik a fórumsorozat első helyszíne a tápiószelei intézmény.Magyarország legnagyobb növényi génbank gyűjteménye a NÖDIK-ben található. A már több mint 60 éve nemzetközileg is elismert szakmai munkát végző intézmény mintegy 53 ezer génbanki tétel, 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja, ezzel a világ 13. legjelentősebb mezőgazdasági génbankjaként tartják számon és a GMO mentes mezőgazdaság egyik bázisa.
A génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetésének további helyszíneiről itt tájékozódhatnak az érdeklődők: http://www.hoi.hu/node/596436

Nincsenek megjegyzések: