Oldalak

2017. március 24., péntek

T A L L Ó Z Ó...

A víz világnapja

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. E világnap célja az, hogy védjük a környezetünket, a Föld vízkészletét, és elgondolkodtasson minket e természeti kincsről.
A WHO becslése szerint 1,2 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. Az UNESCO szerint ha a klímaváltozás és a népességnövekedés folytatódik – márpedig folytatódik –, akkor 2050-ben több mint kétmilliárd embernek kell szembenéznie komoly vízkorlátozással. A krónikus vízhiány egyre több térségben, köztük Afrikában és Dél-Ázsiában jelent folyamatosan növekvő problémát.
A legnagyobb vízfogyasztó a mezőgazdaság. Az 1950-es évek óta megháromszorozódott az öntözésre elhasznált víz mennyisége. A magyarországi lakosság vízfogyasztásáról ugyanakkor el kell mondani, hogy mi viszonylag takarékosak vagyunk. Hiszen például az Egyesült Államokban 573, Olaszországban 375, az Európai Unióban átlag 150 liter az egy főre eső napi vízfogyasztás, Magyarországon pedig 110 liter.

Meghirdették az idei Magyar Termék Nagydíj pályázatot

Az idén 20. évfordulóját ünneplő Magyar Termék Nagydíj pályázatra 46 témakörben, mintegy 100 termék típussal lehet pályázni 2017 május 19-ig - jelentették be. Az elmúlt években rendszeresen bővült a pályázati lehetőség, az idén a Digitális Jóléti Programhoz kapcsolódva nyitnak a digitalizáció felé, valamint kibővítik a mezőgazdasági termékek, a vendéglátás, a lokális értékek pályázati lehetőségét. A kiírás szerint a Magyar Termék Nagydíj Pályázat meghirdetett témaköreire természetes és jogi személy, jogi személyiség, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség jelentkezhet a Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében gyártott, forgalmazott áruval, árucsoporttal, szolgáltatással. A 20. Magyar Termék Nagydíj pályázat eredményét a Magyar Gazdaság Ünnepén, a Parlament felsőházi termében adják át szeptember elején.
 Részletek:  http://www.termeknagydij.hu  

Duplájára növekedett hazánk erdőterülete

Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét, ami azt jelenti, hogy az országban mintegy 2 millió hektár erdő van. A magyar erdők által megkötött széndioxid mennyisége mintegy 3 millió személygépkocsi kibocsátásával egyenlő. Az erdőterület fele állami erdő. Az erdő védelmi funkciójában a biológiai sokféleség megtartó ereje, a gazdasági funkcióban a fa megújuló energia- és nyersanyagforrásként szolgál, a minőségi élet egyik alapfeltétele.  

Röviden a GlobalGAP-ről...

A GlobalGAP egy nemzetközileg elfogadott tanúsítási rendszer, amely a termelés valamennyi lépését lefedi, ide értve a betakarítást megelőző folyamatokat (talajművelés, növényvédelem, öntözés),  valamint a betakarítás után műveleteket (szedés, mosás, tárolás, csomagolás). A követelményrendszer (Control Points and Compliance Criteria) letölthető a dokumentumtárból, magyarul ezen a linken:
http://www.globalgap.org/uk_en/documents/?fq=gg.document.type:(%22guidelines%22)&fq=gg.standard.gg:(%22ifa%22+OR+%22ifa5%22)&fq=gg.subscope:(%22fruit%22)#fq=gg.document.type:(%22guidelines%22+OR+%22checklist%22+OR+%22cpacc%22)&fq=gg.subscope:(%22fruit%22)&fq=con_locales:(%22hu%22)
Az utóbbi időkben kiírt pályázatok egy része pluszpontot ad a GlobalG.A.P. tanúsítás meglétéért vagy vállalásáért. 

Milestone Intézet ösztöndíjai

A Milestone Intézet a hamarosan induló, 2017/18-as tanévben számos új ösztöndíjat ajánlott fel, hogy még több tehetséges diák vehessen részt intézetük oktatási programjában és lehessen tagja közösségüknek.

Progresszív oktatási intézményük több mint fél évtizede foglalkozik tehetséggondozással. Növendékeiket a tudományos kiválóság elérésében segítik, négy éves oktatási programjukban több mint 130 tudományos modult kínálnak diákjaiknak, amelyek számos tudományterületet ölel fel a klasszika filológiától az idegtudományig.

Jelentkezési határidő az ösztöndíjakra: március 25.
A meghirdetett ösztöndíjakról, valamint a jelentkezés menetérők az alábbi linken lehet tájékozódni.  

Nincsenek megjegyzések: