Oldalak

2017. március 21., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Ismét a tojás árról...

Hétfőtől könnyebb összehasonlítani a tojás darabárát az üzletekben. A vásárlók és a hazai tojástermelők érdekeit is védi a rendeletmódosítás, amely a vásárlók egyértelmű tájékoztatására kötelezi a kiskereskedőket. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest. A termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet módosítása március 20-tól lép hatályba.

Támad a monília

A moníliagomba pusztító fertőzése a csonthéjasok virágzásának időszakában kezdődik. A betegség minden évben jelentős károkat okoz a cseresznye-, meggy-, kajszi- és őszibarack-, valamint a szilvaültetvényeken. A csonthéjasokban virágzáskor felszívódó gombaölő szerrel (pl. tebukonazol vagy prokloráz hatóanyag) szükséges védekezni a moníliával szemben. Most még, a rügypattanás előtt el lehet végezni a lemosó permetezést réztartalmú gombaölő szerrel, ami nagymértékben segít a védekezésben, jelentősen gyéríti az áttelelő kórokozókat, állati kártevőket.

Útmutató a támogatások megtekintéséhez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy összefoglaló, és egyben útmutató tájékoztatót készített tagjai számára arról, hogyan tudják elérni és megtekinteni a Magyar Államkincstár nyilvántartásában az aktuálisan megítélt és a korábban igénybe vett támogatásaikat.
A NAK a könnyebb áttekinthetőség érdekében egy útmutatót készített a kamarai tagok számára, lépésről lépésre bemutatva, hogy a kívánt adatokat miként ismerhetik meg.
Az útmutató  pdf ide kattintva (1.65 MB) elérhető.

A VP keretről...

A gazdák már nagyon várják a Vidékfejlesztési Program legfrissebb fejleményeit. A Vidékfejlesztési Program ebben az évben kifut, e hónap végéig az utolsó pályázatokat is kiírják – még 13-at –, ezért most kell a beruházásokat megalapozni.
A központ összefoglalója szerint az 1296 milliárd forint – ami a VP kerete 2020-ig – közel 94 százaléka már megtalálta a célját. Eddig 53 pályázat keretében 1159 milliárd forintnyi pályázati forrást hirdettek meg.

VP6-6.4.1-16 pályázat

2017. március 14-én megjelent a "VP6-6.4.1-16 Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása" felhívás módosítása – írja a palyazatihirek.eu portál.
Módosult továbbá a beadási határidő, a pályázatok 2017. április 18-tól várhatóan 2017. május 18-ig nyújthatóak be, ha nem fogy el a keret akár tovább is. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: maximum 50.000.000 Ft, a támogatási intenzitás mértéke a fejlesztési helyszíntől függően: 50%, 60%, vagy 70%-os.
A pályázati felhívás itt érhető el!

Sertésjóléti támogatás

Március 16-31. között lehet benyújtani a 2017/18. évi tenyészkoca állatjóléti támogatási kérelmeket – közölte a Magyar Államkincstár.
A nyomtatványok a 17/2016. (II. 29.) számú MVH Közlemény mellékleteként megtalálhatóak a Kincstár honlapján (www.mvh.allamkincstar.gov.hu). Helyes kitöltésüket, értelmezésüket megkönnyítő Segédlet szintén elérhető a honlapon, a „Tájékoztatók” fül alatt.



Nincsenek megjegyzések: