A Földművelésügyi Minisztérium idén is meghirdeti a Nemzeti Borkiválóság Program keretében az Országkóstolót.
Ebben az évben négy kategóriában - fehérborok, furmint, vörösborok, rozé- lehet nevezni. A Furmint Éve kapcsán arról is döntés született, hogy idén nem csupán Fehér- és Vörösboros Borkiválóság könyv készül, hanem külön furmintos kiadvánnyal is jelentkezik a Nemzeti Borkiválóság Program.
A nevezés részletes feltételei és a nevezési lap a kapcsolódó anyagok között érhetőek el.

Kapcsolódó anyagok

Adategyeztető 2017
Pdf - 355,88 KB

2017 Országkóstoló jelentkezési lap
Pdf - 420,24 KB

A mezőgépgyártás fejlesztése

Az uniós támogatások ellenére a hazai mezőgazdasági gépek átlagéletkora drasztikusan magas. Mindez azt jelenti, hogy a hazai gépparkot záros határidőn belül le kell cserélni. Ha jól megy a mezőgazdaságnak, akkor támogatások nélkül is komoly piacuk van a mezőgépeknek, és nagyon jó lenne, ha ezzel a lehetőséggel a külföldi gyártók helyett a magyar ipar tudna élni.
A hazai mezőgépgyártásnak régi, nagy hagyománya van, ráadásul nettó exportőrök vagyunk ebben a szegmensben, az ágazat multiplikátor hatása pedig jelentős. Amellett, hogy egy új gép, egy korszerű technológia alkalmazása javítja a mezőgazdasági termelés versenyképességét, a hatások az élelmiszeriparban és a teljes agrobizniszben is jelentkeznek.
Magyarország korábban élen járt ezen a területen, mára viszont egyetlen hazai erőgépgyártó vállalat sem működik, holott a teljes forgalom 40-50 százalékát ezek a járművek teszik ki.
A gazdasági kabinet megtárgyalta az ágazat fejlesztését célzó stratégiát, és döntött arról, hogy az Irinyi-terv részeként segítik majd az ágazat fejlesztését.

Kérdőív a Közös Agrárpolitikáról

Az Európai Bizottság társadalmi véleményezésre bocsátotta a jelenlegi Közös Agrárpolitikát (KAP) online kérdőív formájában és várja az ágazati szereplők észrevételeit.
A kérdőív a KAP szinte minden részletére kiterjed, így egyaránt megtalálhatóak benne a jelenlegi rendszer problémáit, a KAP által teremtett hozzáadott értékeket, a jövő agrárpolitikája által kezelendő kihívásokat, valamint a KAP által elérni kívánt célokat érintő felvetések. A nyilvános konzultáció során összesen 30 kiegészítendő és eldöntendő kérdésen keresztül fogadják az újabb reformhoz szükséges javaslatokat. Az eredményeket várhatóan 2017 nyarán mutatja be az Európai Bizottság úgynevezett „fehér papírként”, és a benne foglaltak mentén alkotják majd meg az új KAP-rendeleteket a következő években.
A kérdőív az alábbi linken érhető el:

Aktuális a nitrátjelentés

A nitrátszennyezéssel szembeni védekezést szabályozó rendelet januári 1-jei módosítása több változást is hozott az adatszolgáltatásban. Az egyik legjelentősebb, hogy az adatszolgáltatási időszak módosulása miatt a 2016-os jelentésben az adatlapot a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti gazdálkodási tevékenységről kell kitölteni. Az adatlapok elektronikus, ügyfélkapun keresztül történő beküldésére 2017. január 1. és március 31. között nyílik lehetőség.