Oldalak

2017. március 29., szerda

A növényvédelem célja

A növényvédelem, a növényvédő szerek kezelése során az emberekre, állatokra, növényekre és a környezetre gyakorolt káros hatások bekövetkezésének elkerülése.
Főbb előírások (5/2001. (I. 16.) FVM r. és a 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes r. alapján): Csak hatóságilag engedélyezett szer használható fel, és csak az engedélyokiratban foglaltaknak megfelelően. A növényvédő szer címkéjén, ill. a használati utasításban foglaltakat be kell tartani. Az adott növényvédő szer felhasználásához csak a megfelelő képzettséggel rendelkező jogosult.
A növényvédő szereket és a göngyöleget elkülönített raktárban lehet tárolni. Növényvédő szerek raktárkészletéről a forgalmi kategóriának megfelelő, naprakész nyilvántartást kell vezetni. A raktárkészletek számlabizonylatait 5 évig meg kell őrizni. Az elvégzett növényvédő szeres kezelésekről naprakész nyilvántartást (permetezési napló) kell vezetni, és 5 évig meg kell őrizni.
A veszélyes hulladékra vonatkozó jogszabályt kell alkalmazni a lejárt szavatosságú szerekre. A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök hulladékának kezelésére külön jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.
A légi növényvédelmet szakirányítónak kell irányítani.
Növényvédő szer kijuttatásával kizárólag 18. életévét betöltött férfi foglalkoztatható, aki orvosi vizsgálatokon erre alkalmasnak minősült. A növényvédő szeres munka során, ill. megkezdése előtt és azt követően nyolc órán belül nem szabad alkoholt fogyasztani. Az előírt védőeszközök viselése kötelező. A kezelt területre belépni a növényvédő szer teljes száradása, ill. a munka-egészségügyi várakozási idő lejárta előtt kizárólag az előírt védőeszközben szabad.
A növényvédő szerek adagolásához, hígításához, kezeléséhez a raktárban és a munkavégzés helyén feltűnően megjelölt és biztonságos munkaeszközöket kell használni, amelyeket más célra felhasználni nem szabad. Külön kell kezelni a gyomirtó szerek kiméréséhez használatos eszközöket.

Nincsenek megjegyzések: