Oldalak

2017. február 22., szerda

T A L L Ó Z Ó...

Ments meg egy kertet!

Átadták a Ments meg egy kertet! program díjait Budapesten. A programban a Földművelésügyi Minisztérium (FM) fenntartásában működő szakiskolák egy-egy kert gondozásával vettek részt.
Tavaly tavasszal hirdette meg 2016-ra a Kertészkedés évét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Kertészkedés éve, és azon belül a Ments meg egy kertet! program rokon a Konyhakert mozgalom céljaival, műveljenek meg minél többen lehetőleg minden talpalatnyi területet a környezetükben, így ápolják a kertkultúra hagyományait. A programban 56 agrár-szakképzési intézmény vett részt. Átlagosan iskolánként 15-20 diák végezte a munkálatokat 1 vagy 2 felügyelő pedagógus segítségével. Kilenc iskola nemcsak egy kert gondozását vállalta, hanem kettő-háromét is. Így összesen 76 kertet vontak művelés alá az FM fenntartású iskolák.
Az agrártárca meghirdette a Ments meg egy kertet! idei folytatását.

Szupermenta

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára budapesti február 20-i sajtótájékoztatóján bejelentette: Fazekas Sándor a tárca minisztere elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát. A NÉBIH munkatársai már el is kezdték a munkát. A NÉBIH által néhány éve indított „Szupermenta” program a vásárlói tudatosság erősödését és a lakosság tájékoztatását szolgálja.

Biokertész gyakorlati tanfolyam

Az ÖMKi és a Háromkaptár Biokert közösen szervezi:
Biokertész gyakorlati tanfolyam
-Kiskertesek, hobbikertészek, majdani kertészek és más érdeklődők számára-

Jó kertésszé csak a gyakorlat és az idő nevel: ezért egy teljes szezonban, gyakorlati tennivalókon keresztül kísérjük
végig a kert életét a magvetéstől a befőzésig.

A tanfolyam 6 fő alkalomból és 4 fakultatív napból áll (2017. március - szeptember). A fő alkalmak egy teljes szombati napot vesznek igénybe, melyek fél nap elméleti-szakmai alapozásból és fél nap gyakorlatból állnak. A fakultatív napokon nincs elméleti-szakmai oktatás, hanem az ismeretek elmélyítésére, begyakorlására van lehetőség közös munka keretében a kert dolgozóival együtt.

A tanfolyam kifejezetten résztvevő-centrikus: a sorozat részét képezi a segítségnyújtás a résztvevők saját kertjének megtervezésében, a megjelenő károkozók beazonosításában, és fontosnak tartjuk az azonnal hasznosítható, gyakorlati információk átadását közös kertészkedés keretében. Folyamatos a lehetőség a párbeszédre, kérdezősködésre a tanfolyam és a biokertészet vezetőivel, dolgozóival.

A helyszín a Háromkaptár Biokert minősített biogazdasága Tahitótfaluban, amely 2010 óta zöldségközösséget alkot a gazdaság köré szerveződött családokkal. Vezetője Vukovich Daniella, aki a kerti jóságok megtermelése mellett ízletes recepteket is megoszt a blog oldalán.

További részletek a csatolt programban.

Csatolások
biokert_tanfolyam.pdf

InnoEnergy Innovációs Projektek

Az InnoEnergy 6 éve kínál befektetési lehetőséget "Innovation Projects" név alatt mindazon kipróbált technológiákra épülő üzleti koncepcióknak, melyek elősegítik a jövő fenntartható energiagazdálkodás megteremtéséhez.

Sikeres pályázókat Európát átszelő szakértői és üzletember hálózatunk támogatja a technológiájuk, termékük piacra juttatásában. 2011 óta 1,2 milliárd EUR értékű projektben 147 millió EUR értékű befektetéssel vett részt az InnoEnergy, a fennmaradó összeget a partnerek finanszírozták. Több mint 250 partner részvételével 78 termék piacra vitele történt meg, melyekből a jelenlegi értékesítési előrejelzések szerint 3 milliárd EUR bevételt várnak.

Idén először egy rövid kérdőív is segíti a jelentkezőket, hogy jelentkezésük egyszerűbb és gyorsabb legyen. A most megnyílt befektetési forduló 2017. április 7-ig áll nyitva az érdeklődők számára, melyre, itt lehet regisztrálni.

Részletes tájékoztató a regisztrációs felületen olvasható, továbbá az érdeklődőknek 2 webinar keretében lesz lehetőségük tájékozódni és kérdéseket feltenni. Regisztrálni az online megbeszélésekre az alábbi linken lehet.

Tanyák fejlesztése...

Megjelent a VP6-7.2.1.4-17 azonosító számú Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvíz-kezelési fejlesztései elnevezésű felhívás, amely az alábbi linken érhető el:

AKG – ban nem alkalmazható növényvédő szerek

Feltöltésre került az  AKG – ban nem alkalmazható növényvédő szerek listája az IH közleménnyel együtt:

Nincsenek megjegyzések: