Oldalak

2017. január 12., csütörtök

A fenntartható vízgazdálkodásról...

A MSZT Holisztikus Ökológia Szakosztályának újabb két előadása tekinthető meg online az infocracy.hu jóvoltából. Mindenkinek a figyelmébe ajánljuk.

- Fenntartható vízgazdálkodás a gyakorlatban - 35 perc - előadó: Leidinger Dániel, geográfus, gazdálkodó.
A fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához a talajokat kiszárító és kimerítő iparosított mezőgazdaság helyett olyan művelésre kellene váltani, mely a természetes vízpufferek, a természetes élőhelyek kialakításán alapul. De miért van ekkora szerepe a növényzetnek az egyenletes évi vízeloszlás biztosításában?

Leidinger Dániel geográfus, gazdálkodó évek óta azt vizsgálja, hogyan lehet a gyakorlatban is megvalósítani egy olyan alternatív vízgazdálkodási rendszert, mely az életet segíti, együttműködik a tájjal, mely a vízre nem ellenségként, hanem értékes, megőrzendő természeti elemként tekint.
- Gondolatok a vízgazdálkodás helyes szemléletéhez - 35 perc - előadó: Balogh Péter, gazdálkodó geográfus, az Ember és Tisza blog szerkesztője.
Miben különbözik egymástól a modern, iparszerű gazdálkodási modell a hagyományos, természetszerű megközelítéstől? Milyen értékrendbeli kettősség húzódik meg a háttérben? Milyen szemlélet mellett lehetne helyes vízgazdálkodást megvalósítani?

Balogh Péter gazdálkodó geográfus, tanár és kutató a rendszerszemlélet fontosságára hívja fel a figyelmet előadásában. Nem szabad szembeállítani az embert és a természetet mikor a védelemről van szó, hanem az együttműködésre kell koncentrálni. Nem szabad elválasztani a folyót környezetétől, mivel együtt alkotnak egy egységet, összefüggő tájat.

Nincsenek megjegyzések: