Oldalak

2016. október 8., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Tájékoztató az MVH átszervezéséről

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezése nem veszélyezteti az agrártámogatások jövő évi kifizetését, a Miniszterelnökség az Európai Bizottsággal (EB) együttműködve folyamatos kapcsolattartás mellett azon dolgozik, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) 2017. január 1-től kifizető ügynökségként működhessen, valamint az MVH további feladatait a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a megyei kormányhivatalok átvegyék. A Miniszterelnökség felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a támogatási kérelmek értékelése megfelelően halad, az MVH átszervezésénél pedig nem kell a kifizetések felfüggesztésétől tartani.

Mezei pocok gradáció...

Tavaly az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezei pocok (Microtus arvalis) gradációja alakult ki Magyarországon. Az ország több megyéjét is érintő rendkívüli helyzetben sokfelé régóta nem látott mértékű fertőzöttség, súlyos kártétel következett be. Mivel a tavalyihoz hasonló, kedvező környezeti feltételek esetén idén is komoly kockázatot jelenthetnek a rágcsálók, időben fel kell készülni a kármegelőzésre, a hatékony védekezésre. Erősebb fertőzöttség esetén növényvédő szeres kezelés válhat indokolttá. Hazánkban jelenleg három készítmény rendelkezik engedéllyel a mezei pocok elleni védekezésre: Arvalin LR (40 g/kg cink-foszfid), Polytanol (280 g/kg kalcium-foszfid), valamint Delu (800 g/kg kalcium-karbid), melyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók.

Zártkerti revitalizációs program

Háromszáz millió forint jut az idén a Zártkerti revitalizációs program finanszírozására, amely duplája a tavalyi összegnek.
A zártkerti programra benyújtott egyedi kérelmek támogatása nemzeti forrásból történik, 100 százalékos támogatással. A pályázat iránt a tavalyi évhez képest mintegy másfélszer nagyobb volt az érdeklődés, 48 támogatási kérelem érkezett be a tárcához, mintegy 460 millió forint igénnyel.

Nincsenek megjegyzések: