Oldalak

2016. szeptember 11., vasárnap

Lejtmenetben a búza ára...


A prognózis valósággá vált. Bár sokan kételkedtek benne, végül mégis annyi búza termett idén hazánkban és a mostani állás szerint annyi fog a világban is, ami az árakat jó időre a mélybe nyomja. Ennek megfelelően a Magro Gabonaindex (MGX) értéke is 8500 pont környékén állt július végén. A rekord közeli terméseredmények szerte a világban tényleges globális rekordot eredményezhetnek.

Igen jó lett idén a búzatermés az országban mind a mennyiséget, mind a minőséget tekintve. Bár végleges adatok még nincsenek, az összvolumen meghaladja majd az 5 millió tonnát. Ennek mintegy 40 százaléka lett étkezési minőségű. Bár korábban még ennél is jobbak voltak a kilátások, a július végi esők sok helyen lerontották a minőséget.
A piac már jó előre – július elején - beárazta ezt a mennyiséget és mivel meglepetés végül nem lett, maradtak az igen alacsony árak. Augusztusi lejáratra 40,5 ezer forintért lehetett július végén lekötni a malmi búzát a BÉT-en és a takarmánybúza ára sem maradt le ettől sokkal.
A Magro.hu fizikai piacának prompt árai a malmi minőség esetében megegyeznek a tőzsdei árral, de a takarmánybúza esetén inkább a 30 ezer forintot közelítik, ami már a megtérülést is kérdésessé teszi.

Júliusban Párizsban jelentősen felfelé mozgott a búzatőzsde egészen a harmadik hétig a romló terméskilátások miatt, de aztán konszolidálódott a helyzet. Így is 9 százalékos pluszban zártuk a múlt hónapot.
Chicagóban viszont tovább csökkent a búza ára, ezúttal 2,5 százalékkal egy hónap alatt. Ez már 16 százalékos gyengülést jelent a nyár kezdete óta. Ennek oka, hogy továbbra is erősen tartja magát az a prognózis, ami szerint a 2016/17-es gazdasági évben a valaha volt legnagyobb búzamennyiséget arathatják majd le globálisan. A jelen állás szerinti 738 millió tonna ráadásul egy igen magas zárókészlethez adódik majd hozzá. Sok lesz tehát a „felesleg” és ez köszön vissza az árakban még egy jó ideig.


További adatok megtekinthetők a gabona árinformációs rendszeren, a Magro Gabonaindexen:
http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

Nincsenek megjegyzések: