Oldalak

2015. február 16., hétfő

Osztatlan közös földtulajdon

Megkezdik az osztatlan közös földtulajdon felszámolását, mivel sikeresen zárult októberben az a mintaprogram, amely elsőként Vas megyében kezdte meg az osztatlan tulajdon megszüntetését.
Országosan 970 ezer hektárt, 64 ezer földrészletet és több mint 300 ezer tulajdonost érint a részarány-tulajdon kimérése, ami hozzájárul ahhoz, hogy tisztább viszonyok legyenek a földtulajdonban.
Az osztatlan földtulajdon megszüntetése, a részarány-kiadás várhatóan a kormányzati ciklus végéig be is fejeződik. Azokat a földtulajdonosokat, akik a 2012 június elsejei határidőig kérvényezték a közös földtulajdon megszüntetését, bevonják az eljárás kezdeti szakaszába, és egy úgynevezett egyezségi tárgyaláson javaslatot tehetnek a megosztás módjára, illetve a kérelmezők egymás között is megállapodhatnak a kiosztandó földrészletek sorrendjéről.
    A közös tulajdon megszüntetése sok esetben ahhoz is hozzájárul, hogy az úgynevezett "zsebszerződések" ne érvényesülhessenek.
Országosan 2014-ben 1,5 milliárd forint állt, 2015-ben pedig 3 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre a rendezésre. (mti)

Nincsenek megjegyzések: