Oldalak

2015. február 2., hétfő

Agrár szakszótárak...

Gallyas Csaba - Petrikás Árpádné: Növénytermesztési szótár
A szótár szókészletét a növénytermesztés és a szorosan hozzá kapcsolódó tudományágak területéről gyűjtötték a szerzők a kötetbe. Tartalmazza a kultúr- és gyomnövények, a kártevők és a kórokozók nevét, a növénynemesítés és az agrometeorológia alapfogalmait is. Nem hiányoznak a szótárból az öntözés, a melioráció, a gépesítés szakszavai sem.
Dr. Karsai Ferenc - Dr. Vörös Károly - Dr. Szieberth István: Állatorvosi szótár
A szótár a korszerű állatorvoslás (határtudományokkal bővített) szókincsét tartalmazza, megadva minden idegen nyelvi lexikai egység magyar ekvivalensét. Az állatorvosi szókincsre koncentrálva utal az állatfajokra, és a határtudományokat is figyelembe veszi (pl. genetika, biológia, anatómia, takarmányozás stb.). 
Farkas József: Állattenyésztési szótár
Az Állattenyésztési szótár körülbelül 11000 magyar állattenyésztési szakszó, szóösszetétel, szakkifejezés angol, francia, német és orosz változatát tartalmazza. Az alapszókincs szintjén érinti az állattudomány olyan részterületeit, mint a tartástechnológia, a takarmányozás, az állategészségtan, a genetika, az állati termékek stb. 
Kállay Miklós - Lelkes Lajos: Szőlészeti és borászati szótár
Nem tematikus szerkezetű szótárunk a szőlész és borász szakma szókincsét tartalmazza: ötezernél több szócikket. Az ábécé szerint sorba rendezett magyar szakkifejezések a két ágazat különböző területeinek (a szőlőnövény biológiája, morfológiája, biokémiája, termesztéstechnológiája, technikai eszközei, művelési módjai, a borászati technológia, kémia, mikrobiológia stb.) szavait ölelik fel. 
Adrian Grozavu - Ludovic Stefan Kocsis: A környezetvédelem és a földtudományok többnyelvű multimédia szótára /+CD/
A szótár hozzávetőleg 3300 címszót, kifejezést, mozaikszót tartalmaz a környezetvédelem és a földtudományok témaköréből. A fogalmakat 11 európai nyelven tartalmazza a feldolgozás, betűrendes mutatóval valamennyi fent említett nyelven, illetve eredeti illusztrációkkal és fényképfelvételekkel. A mű kiegészítését jelenti egy CD-melléklet, és a honlap.


Nincsenek megjegyzések: