Oldalak

2015. február 14., szombat

A busójárás

A busójárás nagyobb érdeklődésre számot tartó, látványosabb programjai - például a busóavatás, a máglyagyújtás, a dunai átkelés - következnek a hétvégén Mohácson, ahol csütörtök óta 1200 jelmezes részvételével űzik a telet és köszöntik a közelgő tavaszt.

Az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára felvett népszokás szervezői idén mintegy 30 helyszínen 70-nél is több eseményre várják a látogatókat. A busólakodalmasra és a sokacbálra szombaton, a busók dunai átkelésére, felvonulására, a farsangi koporsó vízre tételére, a busóavatásra, valamint a főtéri máglyagyújtásra vasárnap kerül sor.
A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. (mti)

Nincsenek megjegyzések: