Oldalak

2015. január 26., hétfő

Most jönnek a fontos rendeletek...

Január végétől folyamatosan jelennek meg az új uniós Közös Agrárpolitika közvetlen támogatásairól szóló hazai rendeletek – jelentett be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Korábbi információk szerint a tárca összesen hét rendeletet ad ki.
A közvetlen támogatások új rendszerében fontos eredmény, hogy a jelenlegi területalapú támogatási rendszer (SAPS) elvén alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihető 2020 végéig, vagyis egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be.

Kiemelte, hogy a közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg. A kötelező elemek közé tartozik az alaptámogatás, az úgynevezett zöldítés és a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatás, míg az önkéntes elemek között a termeléshez kötött támogatást találjuk meg.

Felhívta a figyelmet arra a fontos változásra, hogy a jövőben csak aktív mezőgazdasági termelő lesz jogosult a közvetlen támogatásra, vagyis az, aki mezőgazdasági tevékenységet folytat és nincs a negatív listán.(agrarszektor/ki)

Nincsenek megjegyzések: