Oldalak

2015. január 23., péntek

A feldolgozóipar exportját bővítené a kormány

Magyarország 22 százalékról 30 százalékra kívánja emelni a feldolgozóipar GDP-n belüli részarányát 2020-ig, így teremtve meg az exportárualapot - mondta Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca  gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy konferencián.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Piac & Profit lap által rendezett konferencián azt is elmondta, a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a megújuló forrásból származó hőenergia-termelést támogatja a kormány, így a melegvíz-termelő napkollektorra lesz támogatás, viszont az elektromos áramot adó napelemeket csak kivételesen támogatják.

Megjegyezte, hogy egyáltalán nem kap támogatást az Európában elterjedt napelem mező, viszont egy hűtőház tetejére szerelhetők támogatással napelemek, mivel árnyékolnak és energiát is adnak a hűtéshez.

Kiemelte, hogy a folyó uniós költségvetési időszakban a feldolgozóipari kkv-k kaphatnak vissza nem térítendő támogatást kapacitásbővítésre. A gazdaságfejlesztésre és innovációra szolgáló operatív program, a GINOP 2500 milliárd forintot tartalmaz, az uniós illetékesek még nem hagyták jóvá a programokat, így azokra pályázatot kiírni nem lehet. 

A kormány azonban - saját forrásból - kiírt egy 8,5 milliárd forintos pályázatot a kkv-k kapacitás-bővítésére. Itt a saját forrás 50 százalék, az elnyerhető vissza nem térítendő forrás a másik 50 százalék, amely 10-100 millió forint lehet.

Hasonlóan működik majd az uniós forrásból származó kapacitásbővítési támogatás is, további feltétel lesz, hogy a bővítésnek fenntarthatónak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem adható támogatás például műanyag csomagolóanyag gyártásra, a támogatott épület tetejét pedig úgy kell kialakítani, hogy arra napelemet vagy napkollektort lehessen utólag felszerelni.
Támogathatók lesznek az ipari parkok, függetlenül attól, hogy magán- vagy önkormányzati tulajdonban vannak. (mti/ki)

Nincsenek megjegyzések: