Oldalak

2014. július 31., csütörtök

Megjelent az agrártámogatások átalakításáról szóló rendelet

Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás felső szintjének megállapításáról és a mezőgazdasági munkahelyteremtés elősegítéséről szóló határozat csütörtökön a Magyar Közlönyben.
    A határozat szerint a kormány úgy döntött, hogy olyan mezőgazdasági rendszert kell kialakítani, amely a jövőben több embernek biztosít megélhetést. Ezért kiemelten kívánják támogatni az állattenyésztést, a zöldség- és gyümölcstermesztést, valamint a vetőmag-előállítást. A kormány rögzítette, hogy ezt a célkitűzést figyelembe véve kell felhasználni az európai uniós és a hazai mezőgazdasági támogatásokat, továbbá az agráriumból forráskivonásra nem kerülhet sor.
    A megvalósítás érdekében a kormány felhívja a földművelésügyi minisztert, hogy az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás kifizetését 2015-2020 között úgy hajtsa végre és jelentse be az Európai Bizottságnak, hogy 150 000 euró éves egységes területalapú támogatás felett 5 százalék, 1200 hektárnak megfelelő összeg felett 100 százalék támogatáscsökkentést kell alkalmazni az érintett mezőgazdasági termelőknél.
    A nemzetgazdasági miniszternek az állattenyésztés és más munkaigényes ágazatok támogatására a költségvetési tervezés során a Földművelésügyi Minisztérium "Folyó kiadások és jövedelemtámogatások" fejezeti kezelésű előirányzatába 2015-ben 82,579 milliárd, 2016-ban legalább 81,238 milliárd, 2017-ben legalább 79,9 milliárd, 2018-ban legalább 78,56 milliárd, 2019-ben legalább 77,22 milliárd, és 2020-ban legalább 75,908 milliárd forintot kell beterveznie úgy, hogy a forrásokat év közben zárolni nem lehet.
    A miniszter emellett feladatul kapta, hogy dolgozza ki a mezőgazdasági termelők részvételének feltételeit a munkavédelmi akciótervben.
    A Miniszterelnökséget vezető miniszternek a 2014-2020 évi Vidékfejlesztési Program elkészítése és az intézkedések meghirdetése során gondoskodnia kell arról, hogy az egységes területalapú támogatási keretből évente megvalósuló támogatás-átcsoportosítás során az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a vetőmag-előállítás kiemelt támogatást kapjon. Emellett a "tejhasznú szarvasmarha állatjóléti intézkedésre" 2017-2020 között legalább évi 8 milliárd forintnak megfelelő forrásnak kell a termelők rendelkezésére állnia.lásd
a közlönyt (f:mti)
  

Mesterséges falevél

Víz és fény segítségével szén-dioxidból oxigént termel egy londoni diák által újonnan kifejlesztett mesterséges levél.
    A levél a természetes selyem fehérjéiből épül fel, ebbe helyezték el a növényi fotoszintézist végző sejtszervecskéket, az úgynevezett kloroplasztiszokat. Azért éppen a selyemszálakat választották alapanyagul, mert ezek nagyon jól stabilizálják a molekulákat.
    Julian Melchiorri, a londoni Royal College of Art hallgatója az amerikai Tufts Egyetem selyemlaboratóriumával együttműködésben fejlesztette ki a mesterséges levelet, amely szerinte akár a hosszú távú űrutazásokban is jól alkalmazható, hiszen az oxigéntermelésben helyettesítheti a zéró gravitációban nem növekedő növényeket.
    A "selyemlevél" (Silk Leaf) azonban a Földön is jól használható. Mutatós lámpabura válhat például belőle, amely oxigénnel is dúsítja a levegőt, de nagyobb léptékben is alkalmazható: akár épületek homlokzatára vagy szellőztetőrendszerekbe is telepíthető egyfajta szűrőként, amely frissíti a beáramló levegőt.(f:mti)
http://www.dezeen.com/2014/07/25/movie-silk-leaf-first-man-made-synthetic-biological-leaf-space-travel/

Tanyaprogram fehéren-feketén...

Tanyaprogram: működnek is, meg nem is
Sikeres a nemzeti tanyafejlesztési program – hangzott el számos megvalósult tanyafejlesztés ünnepélyes átadásakor tavaly, tavalyelőtt. A kép azonban ennél árnyaltabb.

Pályázat, tanácsadás...


FruitVeB: létkérdés az orosz piac

Létkérdésnek nevezte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI érdeklődésére csütörtökön, hogy az orosz piac nyitott maradjon a magyar zöldség és gyümölcs előtt.

     Mártonffy Béla elmondta: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése szempontjából nagyon fontos, hogy növelni lehessen a magyar termékek eladását az orosz piacon. Ezért ez a piac kiemelt célpontja a magyar zöldség-gyümölcs szektornak.

    Az egymillió tonna többlettermék előállítását - amely az ágazat tervei között szerepel a mostani uniós költségvetési időszak végéig - úgy számolták ki a szakemberek, hogy annak nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Emellett ennek alapján teremthető meg a 100 ezer új munkahely az ágazatban. Így döntő az orosz piac megléte  - húzta alá Mártonffy Béla.
    Most az Oroszországba irányuló kivitel mintegy 8 százalék, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni. A FruitVeB elnöke megjegyezte: korábban volt már ilyen arányú szállítás az orosz piacra, sőt még több is, elérte az egyharmados arányt. (f:mti)
   

GOSZ: a tervezett időre befejeződik az őszi búza aratása

A tervezett időre, augusztus elsejére befejeződhet az országban az őszi búza aratása - közölte a Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

  Hozzátette: az őszí búzát a termőterület 95 százalékán már levágták. A termésátlag hektáronként 4,5 tonna, ami 0,1 tonnával kevesebb az előzetesen vártnál.
    A termés minősége a vártnál rosszabb, 40 százalék az étkezési és 60 százalék a takarmány minőség. Ezt az arányt korábban a szakemberek fordítva várták.
    Vancsura József elmondta, hogy a termés tárolásához rendelkezésre áll a megfelelő tárolókapacitás, a magtárakba tisztított, értékesítésre alkalmas gabona kerül.
    Az árpa aratásával már végeztek a gazdálkodók. Országosan 900 ezer tonnát terveztek, a betakarított termés mennyisége majdnem egymillió tonna.
    A repcét a termőterület 95 százalékán vágták le, a hektáronkénti hozam nagyobb a vártnál.
    Összességében az őszi kalászosok termésmennyisége országosan eléri majd a 7-8 millió tonnát. A szakemberek úgy becsülik, hogy a kukorica hozama is eléri országosan a 8 millió tonnát. Ez alapján az idén jó gabonatermésre van kilátás - mondta a GOSZ elnöke.
A csapadékos idő jelentősen hátráltatta a betakarítást, így az aratás a szokottnál két héttel később fejeződik be, annak ellenére, hogy két héttel korábban kezdődött.(f:mti)

Tovább élünk válságban?!


Meglepő, de igaz: tovább élünk válságban
Szokták mondani, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Úgy tűnik, a szólás a gazdasági válság kapcsán is igaz: nő a várható élettartam a nehéz időszakokban. A munkanélküliség viszont akár tíz évet is elvehet az életünkből.

Versenyjogi normák


Jóhiszeműen is sérthetünk jogot!
Sok kisebb cég vezetője nem is gondol arra, mennyire fontos, hogy működése során a versenyjogi normákra is figyeljen, pedig akár jóhiszeműen is könnyen jogszabályt sérthet.

A hazai haltermelés

Nagyításhoz kattintson a képre

2014. július 30., szerda

A horgászókra és halászókra kiszabható bírság


A halászati törvényben meghatározott 50 ezer és 500 ezer forint közötti halgazdálkodási bírsághoz képest jóval alacsonyabb bírság-tételeket is tartalmaz az a rendelettervezet, amely szerdán került fel a kormány honlapjára. A tervezet a jogosulatlanul horgászóra 10-30 ezer forint bírságot ír elő, amennyiben nincs állami- vagy pedig turista horgászjegye. A területi jegy hiánya esetén 20-40 ezer, míg a fogási napló hiányáért 10 ezer forint a bírság.
   

Jogszabály készül a szarvasgombáról

A következő parlamenti ülésen terjeszti elő a szarvasgombával foglalkozó jogszabályjavaslatát a földművelésügyi tárca.
A szarvasgomba-kultúra már most is erős Magyarországon, a további értékőrzés érdekében fontos, hogy szarvasgombával foglalkozó jogszabály lépjen érvénybe.

Rövidesen jönnek az uniós pályázatok

Az új kenyérrel egyszerre jöhet az első uniós pályázat
Az eredetileg tervezettnél jóval korábban, várhatóan egy hónapon belül – azaz augusztus végén – kiírják a 2014-2020 közötti új uniós fejlesztési időszak első pályázatait.

FM tájékoztatás az akg támogatással kapcsolatban


   
Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás nem alanyi jogon járó juttatás, hanem intézkedésekben előírt és a gazdálkodók által vállalt, a környezet állapotának javítását szolgáló többletkötelezettségek miatti jövedelemkiesés és költségnövekedés ellentételezésére szolgál. A program ötéves, a 2009-2014 közötti időszakra hirdették meg, így most lejárt - emlékeztet az FM.
    A hosszabbítás egyetlen lehetősége így nem takart mást, mint hogy az elhúzódó európai uniós jogalkotás miatt átmeneti évnek minősített 2014-ben a lezáródó programozási időszak egyes intézkedéseire lehetett kötelezettséget vállalni a korábbi feltételekkel, de már az új pénzügyi keret terhére - írja a tárca.
    Ez a hosszabbítás azonban nem terjedhetett volna túl az átmeneti éven, azaz 2014. december 31-én. Ez összesen négy hónapot jelentett volna, de a töredékévre megállapított kompenzáció semmilyen lényegi előnyt nem nyújtott volna a lejáró programban részt vevő gazdálkodóknak, főleg úgy, hogy a négy hónapból kettő mezőgazdasági szempontból gyakorlatilag inaktív időszakra esik - hangsúlyozza az FM.
    A közlemény szerint további érvként merült fel a négyhónapnyi lehetőség figyelmen kívül hagyása mellett, hogy a kötelezettségvállalási időszakra vonatkozó földhasználati szerződéseket a földtulajdonosok sok esetben 2014. augusztus 31-éig kötötték meg a jelenlegi támogatottakkal. Így a gazdálkodók számára is problémát jelenthetett volna a kötelezettségvállalási időszak kiterjesztése, hiszen a földforgalmi törvény alapján a haszonbérleti szerződés határozott időtartamra, legalább egy gazdasági évre köthető meg, az intézkedés ilyen megnyújtására pedig a fentiek miatt nem volt lehetőség.
    A tárca közlése szerint aki a 2009. szeptember 1-je és 2014. augusztus 31-e közötti időszakra vállalt kötelezettségei utolsó évét is teljesíti, a szokásos módon megkapja a támogatását. Ugyanakkor a jelenlegi támogatottak egyike sem lehet biztos abban, hogy a következő időszakban is vállalni fogja az új feltételek szerinti környezeti többlet biztosításának kötelezettségét, és hogy a biztos "nyertesek" között szerepel majd - fogalmaz közleményében az FM.

Nagygöncöt gyártanak szeptembertől Érsekvadkerten

Nagygöncöt, vagyis töltött burgonyagombócot gyártanak szeptembertől Érsekvadkerten; a Nógrád megyei község gasztronómiai különlegességét országosan is szeretnék majd árusítani, és a közétkeztetést is szeretnék vele elérni - hangzott el a projekt nyitórendezvényén.

Méztermelés...

Nagyításhoz kattintson a képre

2014. július 29., kedd

A földpályázatok ellentmondásai

Földbérletek lápvilága
Immár a hatodik tanulmányát tette közzé Ángyán József az állami földpályázatok ellentmondásairól. A kormányzati szólamokkal ellentétben sok településen a helyi gazdáknak semmi, vagy alig jutott az állami földekből.

62 000 liter tej hatósági zár alatt


Eredményes volt a múlt héten zajló, és pénteken bejelentett soron kívüli ellenőrzés azoknál a nagykereskedőknél és forgalmazóknál, amelyek ultrapasztőrözött (UHT) tejet importálnak és forgalmaznak.
 Az ellenőrzés eredményeként több mint 62 000 liter UHT tejet vontak forgalmi korlátozás alá és mintegy 3000 kilogramm egyéb élelmiszert (példul sajtot) koboztak el a szakemberek. A szóban forgó élelmiszerek közül azt az UHT tejet, amelynek nem tudják igazolni az eredét, és az elkobzott sajtot megsemmisítik.
Az ország több megyéjében zajlott vizsgálatban a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei vettek részt.
  

Nemzetközi méhésztalálkozó és mézvásár a hétvégén Jászberényben

Augusztus első szombatján rendezik meg mézvásárral egybekötve a méhészek nemzetközi találkozóját Jászberényben, amely a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseménye.
A huszonhetedik alkalommal megszervezett program iránt minden korábbinál nagyobb az érdeklődés, a magyarok mellett lengyel, román, szlovén és szlovák vendégeket is várnak.A Jászság központjába várt 160 kiállító többsége méhészeti eszközgyártó és forgalmazó, de kínálják majd áruikat kóstolókkal és bemutatókkal a termelők is.
A szakmai részben a méhészeti termékek a gyógyászatban és a kozmetikában betöltött szerepéről, a méhészetnek a vidékfejlesztésben rejlő lehetőségeiről, az új, és meglévő támogatásokról, a mézpiaci elemzésekről, valamint az Országos Magyar Méhész Egyesület (OMME) munkájáról esik szó.
A méhészek jászsági seregszemléje ezúttal sem nélkülözi a szórakoztató elemeket, számos vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást.(f:mti)

NGM: egy hónapon belül kiírják az új uniós fejlesztési időszak első pályázatait


Várhatóan az eredetileg tervezettnél korábban, egy hónapon belül kiírják a 2014-2020 közötti új uniós fejlesztési időszak első pályázatait.
A feltételek készen állnak arra, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az első pályázatok nyár végén, ősz elején megjelenjenek. A pályázatok a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak fejlesztését célozzák.
     A fejlesztéspolitika egyik alappillére, hogy a felzárkóztatást szolgálja, így előtérbe kerül a kis-, és középvállalkozások fejlesztése, a munkahelyteremtés, és az újraiparosítás. Ez utóbbi keretében a kormány a nagy hagyományokkal rendelkező és magas hozzáadott értéket képviselő iparágakat kívánja fejleszteni, mint a járműipar, az élelmiszeripar, az elektronika, a logisztika, vagy a turizmus.
    Az uniós források elosztása tavaly év végétől új rendszerben működik, az egyes szaktárcákhoz került az operatív programok irányítása. Fontos elv a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklus forrásainak elosztásánál, hogy a helyi érdekeket, helyi tudást, és a helyi kapcsolatrendszereket is becsatornázzák a rendszerbe. 

Kárenyhítési hozzájárulás

Szeptember 15-ig kell a kárenyhítési hozzájárulást befizetni A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az elmúlt hetekben határozatban értesítette a kárenyhítési kockázatközösség tagjait a kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségükről.(f: nak)

Magyar merinó

Veszélyben a magyar merinó... 

A szaktárca tájékoztatója szerint a magyar merinó juh veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett. Szakmailag indokolttá vált a fajta védelme és génállományának megőrzése, miután a hazai gyapjúipar háttérbe szorulásával a korábban keresett merinó gyapjú szinte értéktelen melléktermékké vált, és a piaci igények változása miatt a felhasználás a húshasznú fajták irányába tolódott el.

Megszűnik az AKG...

Megszűnik az AKG: újabb 72 milliárd forintot buknak a gazdák Brüsszel engedett volna, mégis megszüntette a kormány az agrár-környezetvédelmi programot. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége szerint a 72 milliárdos támogatás megvonása 13 ezer gazdaságot érint.

2014. július 28., hétfő

Hungarikumok...

A „hungarikum” a piramis csúcsán álló sajátos kiemelkedő nemzeti értékünk - olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.
A hungarikumok és nemzeti értékek tehát olyan szívünkhöz közel álló kincsek, melyek erősítik a magyarság összetartozását és pozitív irányba formálják az országunkról kialakított imázsképet.

http://www.hungarikum.hu/
Nem csak a nagybirtokosokat sújtja az átcsoportosítás Nemcsak a nagybirtokosokat, a kis- és közepes gazdaságokat is sújtja az agrárpénzek átcsoportosítása

Földbérlet és termőföld árak

Nagyításhoz kattintson a képre

Szentlőrinci Gazdanapok - 2014.08.8-10

Idén 21. alkalommal rendezik meg a Dél-dunántúli régió legnagyobb és legrangosabb mezőgazdasági szakkiállítását és vásárát. A Szentlőrinci Gazdanapok idén is kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a termelők, gazdálkodók, szakmabeliek és érdeklődők, a potenciális üzleti partnerek egymásra találjanak.

2014. július 26., szombat

GAZDA HÍREK - 2014.07.26



Heti Sajtószemle 2014.07.21-26.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-340-480 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”

Termőföld árak

Nagyításhoz kattintson a képre

A lépfene megbetegedés


Segít a Farmdoktor...


Ellenőrzés a tejfronton

Lecsapnak azokra, akik áfát csalnak a dobozos tejekkel

Hatott a fenyegetés: rendkívüli ellenőrzést rendelt el a szaktárca.

2014. július 25., péntek

Gondolta volna?
Egy friss amerikai kutatás érdekes tényt tárt fel: azok mérik fel legrosszabbul, hogy mennyi alkoholt isznak, akik alig nyúlnak a pohárhoz.

Miért hatszögekkel dolgoznak a méhek?
A méhek által épített és lakott kaptárak lépsejtjei közismerten hatszögletűek. És ez nem véletlen, a méhek ugyanis remek matematikusok.

Aratási körkép... 

A szaktárca tájékoztatása szerint az  őszi búza betakarítása a vetésterület 73 százalékán már megtörtént az országban.98 százalékos - arányban Békés megyében került magtárba az őszi búza, míg a legkisebb nagyságú területet Veszprém megyében - 32 százalék - takarították be. Az aratás előrehaladásának megyénkénti nagy eltérését a mostani zivataros időjárás is erősíti. A termésátlagok tájegységenként igen eltérőek - hektáronként 3,8 tonnától, hektáronként 5,6 tonnáig terjed -, az országos átlag hektáronként 4,67 tonna, ami megegyezik a tavalyi értékkel, az elmúlt öt év átlagát pedig 14 százalékkal haladja meg.


Népszerű most a quinoa
Az elmúlt néhány évben a quinoa (kínva) jó nagy vihart kavart az egészséges ételek piacán - olvasható a Huffingtonpost internetes oldalán.

EU-támogatások

Nagyításhoz kattintson a képre
Kipusztulhatnak a szőlők a szőlőkabócától
Az aranyszínű sárgaságot okozó betegség a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható.

2014. július 24., csütörtök

Kiporciózták az extra milliárdokat
A kormány döntése alapján hozzávetőleg 33 milliárd forinttal több támogatást kapnak az állattartó gazdák 2015-ben, az eredetileg tervezett támogatásokhoz képest.

Még több forrás és munkahely a mezőgazdaságban

A kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezőgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon, ezért dolgozta ki a Még több munkahelyet a mezőgazdaságban! elnevezésű programot.(f:nak)

Ételmérgezések...

Nagyításhoz kattintson a képre

2014. július 23., szerda

AKI Közlemények

Milliárdos rágcsálókár
Milliárdos nagyságrendű az ebben az évben beálló rágcsálókár mértéke, amely így jelentős veszteségeket okoz a mezőgazdasági ágazatnak.
Még több munkahely a mezőgazdaságban
A kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezőgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon, ezért dolgozta ki a Még több munkahelyet a mezőgazdaságban! elnevezésű programot.

Halvány eredményeket hoz a sertésprogram

Úgy tűnik, nagyon sovány lesz a sertésstratégiára szánt 2,6 milliárd.

Magyar kenyerekben is találtak növényvédő szereket

Növényvédőszer-maradvány van, de nem veszélyes az emberi szervezetre.

 

Minőségi problémák lesznek idén a búzával

Az özönvízszerű esőzések jelentősen rontanak idén a gabona minőségén.