Oldalak

2014. augusztus 29., péntek

Támogatás a tejtermékek tárolásához

Magyarországnak is jár az a támogatás, amelyet az Európai Bizottság csütörtöki döntése értelmében az Európai Unió nyújt egyes tejtermékek raktározásához az orosz embargó hatásainak enyhítése érdekében - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
A tájékoztatás szerint várhatóan jövő hét kedden fogadják el a vaj, a sovány tejpor és a sajt magántárolásának támogatását, amely lehetőséget - mint ahogy minden, az egész unióra meghirdetett segítséget - Magyarország, illetve a magyar cégek is igénybe vehetik.

    Brüsszel a vaj, a sovány tejpor és a származási helyük vagy földrajzi megjelölésük miatt oltalom alatt álló sajtok esetében vállalja át a raktározás költségeinek egy részét 3-7 hónapra. Így az Oroszországba szánt, de eladhatatlanná vált termékekre a termelőknek, gyártóknak több idejük lehet új vevőt találni.
    A brüsszeli közleményből az is kiderül: az uniós tejipar tavaly 2,3 milliárd euró értékben exportált termékeket Oroszországba. A legnagyobb értékben, mintegy egymilliárd euróért különféle sajtokat értékesítettek.
    Brüsszel azt sem mulasztotta el közölni, hogy a jelenlegi szabályozás mindössze a földrajzi vagy származási helye miatt védett sajtok esetében teszi lehetővé a raktározás támogatását. De a bizottságnak szándékában áll a jövőben minden sajtra kiterjeszteni a támogatást. (f.mti)


Nincsenek megjegyzések: