Oldalak

2013. január 31., csütörtök

A nagyobb traktorokat keresik - egyre több fogy Magyarországon

Harmadával nőtt 2012-ben a hazai mezőgépipar árbevétele 2012 első három negyedévében az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint, elérve a 68 milliárd forintot. A mezőgazdaság számára legfontosabb eszközök belföldi értékesítése támogatások híján is dinamikusan növekedett, ami a beruházási hangulat javulását jelzi.

Nagyobb védelmet kap a csemegekukorica

Nagyobb védelmet kap a csemegekukorica
Komoly magyar agrárdiplomáciai sikerként értékelte Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, hogy a Kanadával folytatott átfogó gazdasági és kereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokon sikerült elérnünk: a csemegekukorica felkerül az úgynevezett "érzékeny termékek" közé, így ez a termék nagyobb védelmet kap.

2012.03.26 Főld hordásBe kell jelenteni a földhasználatot

A személyi azonosítót és az állampolgárságot is be kell jelenteni az ingatlanügyi hatóságnál.

A Zemplén-Húst is mentené az állam

kolbásztál.jpg
Önkormányzati részvétellel indítanák újra a január elején bezárt sátoraljaújhelyi húsüzemet. Szamosvölgyi Péter a város polgármestere sajtótájékoztatóján elmondta a Zemplén-Hús Kft. épületei és berendezései minden tekintetben megfelelnek a normáknak, vagyis egyetlen gombnyomással elindítható a termelés.

További támogatásokra számíthatnak a fiatal gazdák

14 milliónyi
A következő európai uniós költségvetési ciklusban, 2014-2020 között a fiatal gazdálkodók további támogatásokra számíthatnak, ez azt szolgálja, hogy minél többen válasszák élethivatásul a gazdálkodást, a mezőgazdasági tevékenységet.

Megtekinthetők az érvényesnek ítélt agrárkamarai választási listák

A Magyar Agrárkamara (MA) átmeneti elnöksége a választási szabályzatban rögzítetteknek megfelelően ellenőrizte a jelöltállító szervezetek január 21-én benyújtott megyei küldöttlistáinak érvényességét, az érvényesnek ítélt listák január 29-től megtekinthetők a kamara honlapján (www.agrarkamara.hu) - közölte az MA.

2013. január 30., szerda

Húszéves a Tokaj Kereskedőház Zrt.

Megjegyzés: Nagyításhoz kattintson a képre (f.mti)

Nem várt sikerhez segíthet a mezőgazdaság
A magyar gazdaság kulcskérdése az idén a növekedés beindulása – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

P I A C T É R...

 „KERES – KÍNÁL ?”



A Gazda Praktikumra szakmai jellegű hirdetések kerülhetnek fel, például növényi-, állati termékek, gépek, szolgáltatások, továbbá álláskeresés stb. A hirdetéshez meg kell adnia a nevét, címét (lakhely/székhely), telefon elérhetőségét és a hirdetési szöveget 3-4 sorban, olvasható formában. Közölnie kell, hogy a hirdetési szövegben a telefonon történő elérhetőség feltüntetésre kerüljön-e?





A "Piactér" aktuális példányának zárása tárgyhó 15-én történik. Ezt követően, a szerkesztés után, elektronikus úton kerül továbbításra, az adott hónap második felében. A Hírlevelet a megyében elküldöm a MGSzH, a falugazdász alközpontok, az MVH, az Agrárkamara és a kamarai tanácsadók címére, valamint partner gazdaságok és általam ismert -e-mail címmel rendelkező- megyei cégek részére.


Országosan az egyes megyékben működő falugazdász körzet-központok, kamarák, és a tanácsadói hálózat részére küldöm el. Tehát célirányosan olyan személyek és szervek felé, akik az információt továbbítani és hasznosítani tudják a munkájuk során.


A hirdetés díja 4 soros hirdetésnél egy alkalommal 3000 Ft. Amennyiben ettől hosszabb a hirdetés pl. 8 sor, ekkor 6000 Ft és így tovább. Ha többszöri hirdetést kér, pl. jan.-febr.-márc., vagyis 3 alkalommal, ekkor a díj 2500 Ft x 3 alkalom = 7500 Ft.


A hirdetés díja átutalással, pénzesutalványon, vagy készpénzben is teljesíthető. A részletek felől érdeklődjön e-mailben, telefonon, vagy a honlapon keresztül.

Dr. K i s s  István
mezőgazdasági szakértő   
tel./fax: 06/46-783-463
mobil: 06/20-337-1954
e-mail: msziki@gmail.com
honlap: www.farminfo.hu
3530. Miskolc, Uitz B. u. 1. szám

  Újból igényelhető Agrár Forgóeszköz Hitel..

Februártól igényelhető Agrár Forgóeszköz Hitel...
A VM. Sasjtóiroda tájékoztatója szerint kedvező feltételekkel igényelhetik a gazdálkodók 2013 februárjától az MFB Agrár Forgóeszköz Hitel programot. A jövőben a baromfi és a sertés mellett a nyúl és a szarvasmarha ágazatban termeltető tevékenységet végző vállalkozások is igényelhetnek forgóeszköz, illetve tenyészállat-vásárlási célú hitelt.

Azért küzd, hogy csökkentse a működési költségeit?
Hányszor tolnak vezetőként az ember orra elé egy újabb váratlan számlát, rajta számítástechnikai eszközöket tartalmazó tetemes összeggel, mondván: „Főnök! A Gizike számítógépe bekrepált, egy újat kellett gyorsan venni, hogy Gizike be tudja fejezni időben azt a jelentést, amit maga kért tőle ma négyre.” Ilyenkor általában mit teszünk, kénytelenek vagyunk kifizetni a számlát, viszont a belső hangunk ezt mondja: „Ez a fránya számítástechnika megint.

Nébih: változnak a földhasználati nyilvántartási eljárás szabályai

Megváltoztak január 1-jével, illetve február 1-jei hatállyal a földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó, valamint a termőföldek használatával kapcsolatos szabályok - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Egy évet késik a KAP

Egy évet késik a KAP

Csak 2015-ben lép életbe a közös agrárpolitika reformja, tájékoztatta az Európai Bizottság a tagországok mezőgazdasági minisztereit.
Februártól nyúlra és marhára is kérhető agrárhitel 
Az agrárgazdaság kedvezményes forgóeszköz finanszírozását célzó program módosításai várhatóan 2013 februárjától lépnek életbe. A jövőben a baromfi és a sertés mellett a nyúl és a szarvasmarha ágazatban termeltető tevékenységet végző vállalkozások is igényelhetnek forgóeszköz, illetve tenyészállat-vásárlási célú hitelt.

OFTK...

Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció vitaanyaga11.86 MBpdf

2013. január 29., kedd

Csúszhatnak a jövő évi évi programok, agrártámogatások
Miután az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti többéves pénzügy keretéről (multiannual financial framework, MFF) egyelőre nem született megállapodás, várhatóan nem tudnak majd időben, 2014. január 1-jén elindulni a jövő évi programok, agrártámogatások, de emiatt kifizetések valószínűleg nem fognak késni, illetve elmaradni, mert kiszivárgott tervek szerint az idei programokat meghosszabbítják - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdálkodásért felelős államtitkára.

Géptipp...


A GépTippet az alábbi linkre kattintva is letöltheti:

Gabonakutató Híradó


Az alábbi linkre kattintva a teljes szakújságot átlapozhatja!

tojás_3.jpgTojótyúktelep épül Sellyén

Tojótyúktelep épül a baranyai Sellyén, a tavasszal kezdődő és jövő év második felében befejeződő fejlesztésre egymilliárd forintot költenek
zöldséges rekeszek.jpg

Februárban ismét indul a nagybani piacok ellenőrzése

A kormány elfogadta a nagybani piacokról szóló jelentést, és ennek alapján újult erővel kezdődik meg a nagybani piacok ellenőrzése

vágóhíd.jpgTermeléshez, nem törlesztésre gyűjtik a pénzt a sertéstartók

Bajban vannak a sertéstartók, hiába, hogy a kormány egy olyan programról döntött, amelynek megvalósítása nyomán újra megtelnek az ólak.
Kezdődik a bevallási időszak
Több mint 4 millió magánszemélynek kell majd a 2012-ben szerzett jövedelméről valamilyen módon számot adni. A napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg postai úton a személyijövedelemadó-bevallási csomagot a NAV-tól. Azt, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információja alapján dől el. Ezzel is segítve, hogy mindenki a leginkább „testre szabott” bevallási módot választhassa.

határ télen.jpgA nemzeti parkhoz telepítik a hortobágyi génmegőrzőt

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz (HNP) telepítik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t

Vas megyében kezdik meg az osztatlan közös földtulajdon rendezését

3 szik!!!
Az országban elsőként Vas megyében kezdik meg a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
114 millióból indul újra Gyulán a termelés februárban114 millióból indul újra Gyulán a termelés februárban
114 millió forintos tagi kölcsönt kapott az önkormányzattól a Gyulahús Kft. annak érdekében, hogy újraindulhasson a kolbászgyártás.

Nem csökkentené tovább az Európai Parlament az agrárkiadásokat

Nem csökkentené tovább az Európai Parlament az agrárkiadásokat
Először hallatta hangját az Európai Parlament mezőgazdasági szakbizottsága a közös agrárpolitika változásairól szóló vitában. Igazságosabb forráselosztás, könnyített zöld komponens mellett tört lándzsát a testület.

Március végéig elindul a Tesco webáruháza

Március végéig elindul a Tesco webáruháza
Az első negyedévben indítja el webáruházát a Tesco Globál Áruházak Zrt. A Tesco honlapján olvasható információk szerint hamarosan indul a Tesco Online Bevásárlás, és a megvásárolt termékeket házhoz is szállítják majd.

2013. január 28., hétfő


GAZDANet változások várhatóak

GAZDANet változások várhatóak
Várhatóan február 10. lesz a GAZDANet programban igényelt számítógépek megrendelésének végső határideje, az összeget pedig a pro forma számla kézhezvétele után 30 napig lehet befizetni. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásából megvalósuló Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által meghatározott, mezőgazdasági üzemek korszerűsítése intézkedés egyik alintézkedése a GAZDANet Program.
A személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség teljesítésének lehetőségei 2013. évben
A 2012. évre vonatkozó adókötelezettségét a magánszemély adózó önadózással vagy munkáltatói adómegállapítás révén teljesítheti.

SZJA igazolások: az ördög a részletekben….
Már csak alig egy hétig, január 31-ig van idejük a vállalkozásoknak a személyi jövedelemadó bevallásokhoz szükséges igazolások elkészítésére. A dokumentumok helyes kiállításához – különösen az olyan speciális foglalkoztatási formák, mint a munkavállalók külföldi kiküldetése esetében – a vállalatoknak idén számos új szabályt kell figyelembe vennie. Tudatos kiküldetési politikával, a feladatok komplex megközelítésével a cégek sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat.

Vezetői kerék 

A vezetői kerék azon feladatok összességének rendszerezését segíti, amelyeket egy vezetőnek komplex munkája során el kell látnia. Ha jól csináljuk, a feladatok ideális elosztásával minden működésben tartható.

Ki vigye tovább céget? - jön a generációváltás

Az agrárcégek vezetői nehezen találnak utódot. Egy felmérés szerint a fiatalok számára már kevésbé vonzó a mezőgazdaság, mint életpálya. Égető kérdés ma Magyarországon a generációváltás az agrárcégeknél.
A hazai vízgazdálkodás távlati feladatai
 Javaslatok tervezési munkák megkezdésére a klímaváltozásnak és Magyarország sajátos földrajzi helyzetének figyelembe vételével.

A nagyja elfogyott, mire kiderült: mérgező
A héten rágcsálómérget találtak egy lengyel ostyában a Tescóban, ezért egyből visszavonták. Az elmúlt tíz évben voltak sokkal nagyobb botrányok is, amikor vagy felesleges volt a pánik, vagy csak akkor szóltak a bajról, amikor a szennyezett anyag nagy részét már megették. Emlékszik még valaki az alfatoxinos paprikára, a kínai melaminra, a dioxinos sertéshúsra vagy a fuzáriumos lisztre? Ezekből lett botrány.


Elindult a kifizetés a nem termelő mezőgazdasági beruházások támogatása jogcímben is

Elindult a kifizetés a nem termelő mezőgazdasági beruházások támogatása jogcímben is

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte az EMVA nem termelő mezőgazdasági beruházások támogatása jogcím keretében 2012-ben benyújtott kifizetési kérelmek teljesítését.

A piaci árusok között ál-őstermelők is lehetnek
Egy baranyai máktermelő szerint sokan magyarként árulnak külföldről behozott mákot. Az ellenőrzés nem csak a mákra vonatkozóan nehézkes.

2013. január 27., vasárnap

P I A C T É R...

 „KERES – KÍNÁL ?”



A Gazda Praktikumra szakmai jellegű hirdetések kerülhetnek fel, például növényi-, állati termékek, gépek, szolgáltatások, továbbá álláskeresés stb. A hirdetéshez meg kell adnia a nevét, címét (lakhely/székhely), telefon elérhetőségét és a hirdetési szöveget 3-4 sorban, olvasható formában. Közölnie kell, hogy a hirdetési szövegben a telefonon történő elérhetőség feltüntetésre kerüljön-e?





A "Piactér" aktuális példányának zárása tárgyhó 15-én történik. Ezt követően, a szerkesztés után, elektronikus úton kerül továbbításra, az adott hónap második felében. A Hírlevelet a megyében elküldöm a MGSzH, a falugazdász alközpontok, az MVH, az Agrárkamara és a kamarai tanácsadók címére, valamint partner gazdaságok és általam ismert -e-mail címmel rendelkező- megyei cégek részére.


Országosan az egyes megyékben működő falugazdász körzet-központok, kamarák, és a tanácsadói hálózat részére küldöm el. Tehát célirányosan olyan személyek és szervek felé, akik az információt továbbítani és hasznosítani tudják a munkájuk során.


A hirdetés díja 4 soros hirdetésnél egy alkalommal 3000 Ft. Amennyiben ettől hosszabb a hirdetés pl. 8 sor, ekkor 6000 Ft és így tovább. Ha többszöri hirdetést kér, pl. jan.-febr.-márc., vagyis 3 alkalommal, ekkor a díj 2500 Ft x 3 alkalom = 7500 Ft.


A hirdetés díja átutalással, pénzesutalványon, vagy készpénzben is teljesíthető. A részletek felől érdeklődjön e-mailben, telefonon, vagy a honlapon keresztül.

Dr. K i s s  István
mezőgazdasági szakértő   
tel./fax: 06/46-783-463
mobil: 06/20-337-1954
e-mail: msziki@gmail.com
honlap: www.farminfo.hu
3530. Miskolc, Uitz B. u. 1. szám

Egy a nemzet és a pálinkaverseny

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter módosította az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről szóló korábbi (2010 novemberében kiadott) rendeletét.

Zöld OT - 2013.

Elindult a jelentkezés a márciusban Gödöllőn megrendezendő 23. Zöld Országos Találkozóra. A jelentkezés az OT megújult honlapján online történik.  Az Országos Találkozó március 21-én – csütörtökön – az elmúlt évekhez hasonlóan előprogramokkal kezdődik meg, melyek a Gödöllő környéki látványosságokat és természeti értékeket hivatottak bemutatni az érdeklődőknek.

2013. január 26., szombat

Gazda Hírek - 2013.01.26



Heti Sajtószemle 2013.01.21-26.

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu

Módosult az Agrár-környezetgazdálkodási rendelet

Csúcsra jár az adóhivatal: sorban kaszálják a cégeket

Fejlettségi szint...

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet kiadványai

Nyártól jön a birtokregiszter

Csak túlélésre kell a hitel

Nincs veszélyben a hazai vetőmagágazat

Harmadával csökkent tavaly a hazai mezőgazdaság GDP-aránya

Megcsordult Vince, ígéretes évben bízhatnak a szőlősgazdák

Központilag lassítják a földhivatali bejegyzéseket?

Az MVH megkezdte a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített zöldség-gyümölcs támogatás kifizetését

MVH: Elindult a kifizetés a nem termelő mezőgazdasági beruházások támogatása jogcímben is!

P I A C T É R...

Szakmai kérdésben keresse a farmdoktort!

AgrárgépShow sajtóközlemény 

Megérkeztek az első korrigált MVH határozatok

Egyre több magyar tejet vásárolunk 

Bioételek és -italok – konzultáció az uniós szabályokról

2014-ben még a régi szabályok szerint fizetik a gazdákat

A szőlőültetvények szerkezetátalakítása

A munkanélküliség alakulása...

Január végéig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

Rágcsálóméreg szennyezés gyanúja lengyel édességben

Újabb húsüzem zárta be a kapuit

Bővült az egyszerűsített számlaadás lehetősége!

Magyar találmány: jelzi a csomag, ha romlott a tej

Elérhető a borászati gépkatalógus az MVH oldalán

Itthon még döcög a jövő üzlete

Itthon a legolcsóbb kirúgni valakit 

Ismét lehet pályázni földbérletre

10 trend, ami meghatározhatja a jövő üzletét

Vonalkódok 

Hódít a szabályszerű adóelkerülés

Ilyen világban fogunk élni 2050-ben

GMO-mentes szója termesztése indul a Duna térségében

ÁFA változások 2013-ban

Mezőgazdasági technikus UTOLSÓ távoktatásos csoport indul!

Vesd bele magad - idén is népszerűsít az Agrya


Netadclick hirdetési rendszer


TÁJÉKOZTATÓ a honlap frissítése révén elérhető szolgáltatásokról

A szakmai tájékozottság gyorsítása és egyszerűsítése érdekében a www.farminfo.hu honlapon az alábbi frissítések kerültek végrehajtásra:

A kezdő, Bemutatkozás oldalra felkerült a “Pályázat figyelő”, amelyben az érvényes, aktuális  pályázatok között kereshet.

Például: a kockába írja be  a mezőgazdaság szót és kattintson a keresés gombra. A felnyíló oldalon elolvashatja az adott időszakban benyújtható pályázati kiírás feltételeit. Ugyan így kell eljárnia más jellegű témák esetében is.

A Linkek oldalon a leggyakrabban keresett irányító szervek, hivatalok (FVM, MgSzH, MVH, AMC, NFA  stb…)  címein túlmenően felkerült a Mezőgazdasági jogszabályok (www.gtr.uw.hu)  és az AgrárHírek (www.agrarhirek.hu) honlap keresője is.

A változtatások  révén könnyedén elérheti a legfontosabb hivatalok honlapjait, és elolvashatja a pályázatokat, jogszabályokat, valamint tájékozódhat az aktuális hírekről.

A www.farminfo.hu ingyenes hírlevelek oldalán olvashatóak a PTI hírlevél korábbi számai.

Tájékoztatom továbbá, hogy a honlapon(www.farminfo.hu) formai és tartalmi változtatásra került sor. Kérem tekintse meg és jelezze felém észrevételét, javaslatát.

Az elmúlt évben indítottam el  “Gazda Praktikum”  szakmai blogomat, amely  a www.saccer-ptipti.blogspot.com  címen érhető el.

ÚJDONSÁGOK a blogon: Jognet.hu-Jogszabálygyűjtemények; Pályázati Hírek; Adónet.hu, Köpönyeg.hu-15 napos időjárás-előrejelző.

A szakértői szolgáltatás tevékenységi köre:

Mezőgazdasági igazságügyi szakértés állattenyésztés,szántóföldi növénytermesztés, termőföld értékbecslés, mezőgazdasági és élelmiszeripari gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen.

Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, továbbá ökonómia kérdésekben.

Pályázat és üzleti terv és hitelkérelem készítése.

Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés.

Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés.

Kárszakértés, vadkárbecslés.

Árverések, szervezése, lebonyolítása.

Szakmai képviselet ellátása.

Elérhetőség:

3530. Miskolc, Uitz Béla u. 1. szám

Tel./fax: 06/46-340-480; tel.: 06/46-783-463

Mobil: 06/20-337-1954



Az ingyenes hírlevél küldéssel kapcsolatos igényét a honlapon keresztül, vagy az e-mail címeken jelezheti.

Küldje tovább a tájékoztatót ismerőseinek, gazdatársainak!

Ingyenes telefonos konzultáció hétfőn és pénteken 8 – 9 óra között.

Mottó: „GONDOLKODJUNK  EGYÜTT”


Szakértői díj


Az igazságügyi szakértői tevékenységért szakértői díjat kell fizetni.
A szakértői díjat a megbízó, illetve a kirendelő fizeti ki a szakértőnek, akik a szakértői bizonyítás költségeit abban az eljárásban érvényesítik mással szemben, amelyhez a szakértői vélemény készül.
A szakértői díj megbizás esetén a megbízó és a szakértő közötti megállapodás eredményeképpen alakul ki, kirendelés esetén jogszabály által meghatározott.
A szakértői díj összetétele, nettó áron számított óradíja, a leggyakoribb költségtételek a következők :

Szakértői munkadíj
Jelenlét bírósági tárgyaláson, bíróságon kívüli szakértői tevékenység óránként
5000 Ft
pl. - adatgyűjtés, adatbeszerzés
- szakirodalom elemzés
- felkészülés helyszíni szemlére, bírósági tárgyalásra
- helyszíni szemle
- szakvélemény összeállítás
- levelezés
Utazási munkadíj
Az utazással eltöltött időre, óránként 2500 Ft.
Szakértői költségek
A szakértői vélemény elkészítéséhez kapcsolódóan felmerülő költségek szükség szerint
pl. - személygépkocsi használat
- fénymásolat
- levelezés

Mezőgazdasági szaktanácsadás

·  Igazságügyi szakértés állattenyésztés, növénytermesztés, termőföld értékbecslés, gazdálkodás, mezőgazdasági kár és kárbecslés szakterületen;
·  Államilag támogatott mezőgazdasági szaktanácsadás szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, ökológiai gazdálkodás, integrált termesztés, agroturizmus, vidékfejlesztés, farm menedzsment, ökonómia kérdésekben;
·  Pályázat, üzleti terv és hitelkérelem készítése;
·  Állatállomány, anyag ár- és értékbecslés;
·  Ingatlan (épület, ültetvény, föld) értékbecslés;
·  Kárszakértés, vadkárbecslés;
·  Árverések, pályáztatások szervezése, lebonyolítása;
·  Marketing tevékenység, szakmai képviselet ellátása.

                                                       Dr. Kiss István                                                                       
mezőgazdasági szakértő   
tel./fax: 06/46-783-463
mobil: 06/20-337-1954
3530. Miskolc, Uitz B. u. 1. szám