Oldalak

2013. január 25., péntek

Módosult az Agrár-környezetgazdálkodási rendelet

Tavaly december 22.-én jelent meg a 139/2012 (XII.22.) VM rendelet, amely több más miniszteri rendelet mellett módosította a 61/2009. (V.14.) FVM rendeletet.

 

A legfontosabb változások a következők: 

·         Az egyik legfontosabb változás, amely minden célprogramban részvevő gazdálkodót érint, hogy jelentős mértékű szankciócsökkentés történt bizonyos előírások teljesítésének elmulasztása esetén, így a tápanyag-gazdálkodási tervvel kapcsolatos elektronikus adatszolgáltatás elmulasztásának, valamint gazdálkodási naplóval kapcsolatos ugyanilyen mulasztásnak a jogkövetkezménye a vonatkozó támogatási összeg 30%-os csökkentéséről 15%-os csökkentésre mérséklődött.

·         A 2010/2011. gazdálkodási nagy számban jelentkeztek olyan kérelmek, amelyekben a gazdálkodók korábban bejelentették az adott területre az ültetvény kivágását majd ezt követően benyújtott kifizetési kérelmükben a kivágott ültetvény területére igényeltek AKG támogatást. Ez a magatartás nem egyezik a kifizetés alapelveivel. A módosítása világossá teszi azt, hogy olyan területre, amelyen a kifizetési kérelem benyújtási időszakban nem található ültetvény, az adott gazdálkodási évre vonatkozóan nem lehet célprogram kifizetést igényelni.
De az olyan kifizetési kérelem, amelynél a kivágott ültetvény területére igényelnek AKG támogatást ott nem a gazdálkodó célprogramból való teljes kizárását eredményezi, hanem csak az adott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület célprogramból való kizárása érvényesül

·         Csökken az ültetvény kivágás-újratelepítés műveletével kapcsolatos adminisztrációs kötelezettség azzal, hogy nem kell az újratelepítésről szándéknyilatkozatot benyújtani az MVH felé.

·         A vízerózió elleni célprogramban a vetésszerkezet tervezésekor számolni kell azzal, hogy a dohány, cukorrépa, takarmányrépa, burgonya, csicsóka növények termesztése az AKG intézkedés keretében sem lehetséges, mert „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges feltételrendszer nem engedi.

·         A gazdálkodási év során kijuttatott hatóanyagdózis kizárólag abban az esetben haladhatja meg az adott gazdálkodási évi tápanyag-gazdálkodási tervben foglaltakat, ha az a következő gazdálkodási évre elkészített tápanyag-gazdálkodási terv adatai alapján a következő évi főnövény tápanyag utánpótlása céljából indokolt.

·         A legeltethető állatállományra vonatkozó előírások betartása valamennyi célprogram esetén úgy kerül megállapításra, hogy az alapjogszabályban szereplő 3. gazdálkodási év végét kötelezően a támogatásra jogosultnak a különböző célprogramokban előírt állatsűrűségi minimum előírások teljesítéséhez szükséges állatlétszámnak rendelkezésre kell állnia.

·         A vetésszerkezeti előírások vizsgálatánál azok a területek, amelyekre egy adott évben nem nyújtottak be kifizetési kérelmet, az adott gazdálkodási évnél egyéb kultúraként kerülnek figyelembevételre.

·         Ha a 2013/2014., azaz az ötödik gazdálkodási év vonatkozásában a zöldtrágya növény beforgatása legkésőbb 2014. október 31-ig megtörténik, akkor a zöldtrágyázást megvalósítottnak kell tekinteni.
 (forrás: www.pmak.hu)

Nincsenek megjegyzések: