Oldalak

2012. július 18., szerda

Munkabér az egyszerűsített foglalkoztatásban



Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos szabályokról a 2010. évi LXXV. törvény (továbbiakban: Efo tv.) rendelkezik. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató által költségként elszámolható kiadást az adótörvények maximálják.

Az Efo tv. szabályai szerint létesített munkaviszonyban nem tekinthető elismert költségnek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban:Szja tv.) 3. számú mellékletének V. 12. pontja alapján a foglalkoztatott részére az egy napi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó mértékű kifizetés.

Az Szja tv. 11. számú melléklete rendelkezik a  vállalkozói költségek elszámolásáról. E melléklet alapján a jövedelem megállapításakor költségként figyelembe nem vehető kiadás az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szabályai szerint létesített munkaviszonyban foglalkoztatott részére a vállalkozó által az egy napi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó mértékű kifizetés (IV. 15. pont).

Abban az esetben ha a foglalkoztató a 298/2011 (XII.22) Korm. rendelet alapján a napi bért alkalmazza (4 280 ft/ nap), akkor elismert költségnek ezen összeg kétszerese muinősül.
 (f: Adónet.hu/2012.07.17.)

Nincsenek megjegyzések: