Oldalak

2010. január 31., vasárnap

Szex számtan


Évente 4754-szer gondolnak a férfiak a szexre
Brit kutatók 3000 emberre kiterjedő felméréséből [1] kiderült, hogy a férfiak átlagosan évente 4754 alkalommal, míg a nők 1825-ször gondolnak a szexre. Ez napi átlagban 13, illetve 5 alkalmat jelent, viszont a gyakorlati megvalósításhoz átlagosan csak heti kétszer, vagyis évente 104 alkalommal jutnak el. A férfiak egyharmada mondta azt, hogy ébredés után a szex az első dolog, ami eszükbe jut.
További érdekes adat, hogy a férfiak közel háromnegyede mondta azt a kutatóknak, hogy elégedett a szexuális életével, míg a nőknél ez az arány csak 58 százalék volt. Megkérdezték azt is a felmérésben résztvevőktől, hogy mi a leghatékonyabb csábítási manőverük. A férfiaknál a legnépszerűbb a gyertyafényes vacsora plusz masszázs kombináció volt, míg a nőknél a romantikus zene, és a partnerük kedvenc ételének elkészítése.

Vaj - baj?

Mégse jó a vaj?
Mentsd meg a szíved, ne egyél vajat! – tanácsolják a tudósok egy új kutatás alapján. Egy híres szívspecialista szerint a vajtilalom ezreket menthetne meg a szívbetegségtől, írja a Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar azt állítja, hogy egyre inkább aggódik az emberek táplálkozási szokásai miatt, amint látja, hogy betegei már harmincévesen bypass műtétre szorulnak a szaturált zsírral túlterhelt étrend következtében.
Egy brit táplálkozási felmérés adatai szerint tíz gyermek közül kilenc, a férfiak 88 százaléka, a nők 83 százaléka túlságosan sok szaturált zsírt fogyaszt, naponta a kívánatos mennyiség ötszörösét.
A szakértők azt állítják, hogy a túl sok szaturált zsírt tartalmazó étrend magas koleszterinszint kialakulásához vezethet, és zsíros lerakódások alakulhatnak ki a szívet ellátó artériákban.
Mindez megnöveli a szívbetegségek kialakulásának és a szívrohamoknak a kockázatát. A szív és érrendszeri megbetegedések évi 198,000 halálesetet okoznak Nagy-Britanniában, és a gazdaságnak 7.9 milliárd fontba kerülnek.

Likviditási mutatók

Likviditási mutatók
Forgóeszközök / Kötelezettségek
A teljes forgóeszköz állomány együttes összegét viszonyítja a hosszú és rövidlejáratú kötelezettségekhez. A vállalkozás fizetőképességét általánosan jellemző mutató.
Rövid távú likviditás I.
Forgóeszközök / Rövid lejáratú kötelezettségek
Arról tájékoztat, hogy a különböző likviditási fokozatú eszközök összege hány százalékát fedezi a rövid távú kötelezettségnek. A vállalkozás pénzügyi helyzetének pontos megítéléséhez a forgóeszközök struktúráját a likviditás mértéke szempontjából is szükséges vizsgálni.
Rövid távú likviditás II.
(Forgóeszközök - Készletek) / Rövid lejáratú kötelezettségek A mutató a forgóeszközök készletek nélküli arányát mutatja a rövid távú kötelezettségekhez. A forgóeszközökön belül ugyanis a készletek elemei tartalmazhatnak bizonytalan, a rövidlejáratú kötelezettségek közvetlen fedezeteként szóba nem vehető összeget.
Gyorsráta mutató
Likvid pénzeszközök / Rövid lejáratú kötelezettségek
A teljes mobil pénzeszközök arányát mutatja a rövid lejáratú kötelezettségekhez viszonyítva. Ez lényegében arról tájékoztat, hogy a rövid lejáratú kötelezettségek mekkora hányadára nyújt fedezetet a likvid pénzeszköz.
A vállalat számára az a kedvező, ha ez az arány egyre növekvő, ami az azonnali fizetőképesség javulását jelzi.

Pénzügyi mutatószámok

-Tartósan befektetett eszközök aránya
Befektetett eszközök / Eszközök összesen
Azt mutatja, hogy a vállalkozás összes eszközéből mekkora hányadot tesznek ki a tartósan befektetett eszközök.
A bázismutatóhoz való viszonyítás az arányok elmozdulását mutatja.
-Tárgyi eszközök aránya
Tárgyi eszközök / Eszközök összesen
Azt jelzi, hogy a működő eszközökön belül mekkora hányadot képviselnek a több éven keresztül használatos tárgyi eszközök.
-A műszaki berendezések, gépek, járművek aránya
Műszaki berendezések nettó értéke / Tárgyi eszközök
A vállalat vagyonának jellemző mutatója, a gépesítettségre utal, a termelésben közvetlenül résztvevő eszközök arányát mutatja a tárgyi eszközökön belül.
-Műszaki berendezések elhasználódottsági foka
Műszaki berendezés nettó értéke / Műszaki berendezés bruttó értéke
Azt mutatja, hogy átlagosan mennyire elhasználódottak a vállalkozás műszaki berendezései. Kedvező, ha a mutató értéke 50%-nál nagyobb.
-Tárgyi eszközök megújítása
Tárgyévi beruházás / Tárgyi eszközök
Azt jelenti, hogy a beruházási tevékenység milyen fejlődési lehetőséget biztosít, a tárgyi eszközök milyen mértékben újulnak meg a belépő beruházások miatt. Kedvező a vállalkozás számára, ha a mutató értéke növekvő, vagyis a jelenlegi (nettó) értéket egyre inkább új eszközökkel váltjuk ki.
-Befektetett eszközök fedezettsége
Saját tőke / Befektetett eszközök
Azt mutatja, hogy az összes befektetett eszközt milyen arányban finanszírozza a saját tőke.
Kedvező, ha a mutató minél nagyobb, mert ez azt jelenti, hogy a saját források egyre nagyobb hányadát finanszírozzák a befektetett eszközöknek.
-Tárgyi eszközök fedezettsége
Saját tőke / Tárgyi eszközök
Azt jelzi, hogy a befektetett eszközökön belül a tárgyi eszközök finanszírozására - közvetlenül a termelésben résztvevő tartósan befektetett eszközökre - a saját tőke milyen mértékben nyújt fedezetet.
Kedvező, ha a saját tőke elsősorban ezt az eszközcsoportot fedezi a legnagyobb arányban.
-Tárgyi eszközök hatékonysága
Nettó árbevétel / Tárgyi eszközök
Azt mutatja, hogy a vállalkozás mérlegében kimutatott tárgyi eszközök működtetésével mekkora összegű nettó árbevételt ért el, azaz egységnyi tárgyi eszköz működtetésével mekkora összegű árbevétel realizálható.
-Forgóeszközök aránya
Forgóeszközök / Eszközök összesen
Arról tájékoztat, hogy az összes eszköz között milyen arányt képvisel a rövid távon befektetett eszközök értéke. Ez utalhat a vállalkozás tevékenységének forgóeszköz igényességére.
-Készletek fordulatszáma
Értékesítés nettó árbevétele / Készletek
Azt jelzi, hogy a készletek (záró) hányszor térülnek meg a nettó árbevételben (a mutató számítható átlagos készlet alapján is). A mutató értékelésénél a minél magasabb érték jelzi a kedvező tendenciát.
-Az idegen tőke aránya
Idegen tőke / Összes forrás
A mutató a gazdálkodó szervezet adósságának mértékére is utal, pontosabb elemzéshez a kötelezettségek értékét célszerű megbontani hosszú lejáratú és rövid lejáratú kötelezettségre.
Kedvező a vállalkozás számára, ha a mutató értéke úgy alakul, hogy a tőke összetételében a saját források a meghatározók.
-Saját tőke aránya
Saját tőke / Összes forrás
A saját tőke részesedését mutatja az összes források között. Célszerű, a mutató értékeléséhez a saját tőke szerkezetét is megvizsgálni. A mutató értelmezhető úgy is, hogy - mérlegfőösszegről lévén szó - a vállalkozás eszközeit milyen arányban finanszírozza a saját tőke.
-Saját tőke növekedési mutató
Saját tőke / Jegyzett tőke
Kedvező, ha a mutató értéke 1-nél nagyobb. Az 1-nél kisebb mutató a tőkevesztésre utal, amely ha tartóssá válik problémákat vetít előre.
-A tőke jövedelmezősége
Adózott eredmény / Saját tőke
Azt jelzi, hogy az egységnyi lekötött saját tőke mekkora adózott eredményt hoz a vállalkozás számára. A mutató növekvő tendenciája kedvező. Értékelésnél a saját tőke szerkezetét, elemeinek befolyásoló szerepét, valamint az eredményelemzést is célszerű figyelembe venni.

Vígaszdíj...


A túlsúlyosak tovább élnek? Kutatók ezt állítják
Ausztrál kutatók szerint a túlsúly nem feltétlenül hátrány, sőt 70 felett még ajándék is, már amennyiben plusz 10 évnek ennyi idősen örül valaki.
A kutatók közel 10 ezer 70 és 75 év közötti idős embert figyeltek meg, akik közül a túlsúlyosak körében volt a legkisebb a valószínűsége, hogy 10 éven belül meghalnak, szemben a normál testalkatúakkal, illetve az alultápláltakkal. A különbség mintegy 13 százalékos volt a normál testalkatúakhoz képest.
A Journal of the American Geriatrics Society szaklapban megjelent tanulmány tulajdonképpen azt a kérdést feszegeti, hogy milyen az ideális testsúly a felnőttek körében, illetve hogy a széles körben alkalmazott mérőszámok - úgy mint a testtömeg-index (BMI) - minden korcsoport esetében egyformán hatékonyak-e az ideális testalkat megítélésére.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint a normál testalkathoz 18,5-24,9 közötti BMI érték tartozik, míg a túlsúly 25- 29,9 közötti értéknek felel meg. A 30 feletti BMI már kóros elhízásnak tekinthető.
Korábbi kutatások az ausztrálhoz hasonló megállapításra jutottak. 2007-ben az amerikai rákkutató intézet végzett egy felmérést, amely szerint a túlsúlyosak körében ritkábban fordult elő több idős korban jelentkező betegség, mint az Alzheimer-kór, különféle fertőzések, vagy tüdő-megbetegedések. Egy 2005-ös kutatás, amelyben több mint 11 ezer kanadai ember vett részt, szintén azt állapította meg, hogy a túlsúlyosak 17 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg idő előtt a normál testalkatúakhoz képest, míg az alultápláltak 73 százalékkal nagyobb eséllyel.
A mostani ausztrál kutatás ugyanakkor azt is felfedte, hogy bár a súlyfelesleg csökkenti a halálozás kockázatát az idősek körében, az ülő életmód ugyanakkor nők esetében megduplázza, férfiak esetében pedig 25 százalékkal emeli a halálozás kockázatát.

Epiphania Domini - Vízkereszt

Vízkereszt, korábban Szentkereszt a latin egyház Epiphania Domini, „az Úr megjelenése” elnevezésű, január 6-án tartott ünnepének magyar neve.
Vízkereszt a „karácsonyi tizenketted” (12 napos ünnep) zárónapja. (Innen az ünnep angol neve: Twelfthday, Tizenkettedik nap”) A 354 napos holdév és a napév közt kereken 11 nap a különbség, s az évkezdéskor beiktatott pótnapok – a naptár más pontjain is találkozhatunk ilyenekkel – a különbséget voltak hivatottak eltüntetni Európa luniszoláris parasztnaptáraiban. A nép később e 12 nap („számos napok, csonka hét, regölő hét”) időjárásából jósolt az újév időjárására nézve. Epiphania görög szó, azt jelenti: „megnyilvánulás”. A pogány görög kultuszokban az istenség megjelenését, és annak évenkénti megünneplését jelentette. Az őskeresztény egyház szinkretista hajlandóságából arra következtethetünk, hogy időpontja a pogány korban is az év elejére esett, a visszatérő napfényt köszöntő téli ünnepkör része volt.

Jövőkép - 2030

Húsz új szakmát gyűjtött össze a brit Fast Future - ezek lehetnek 2030 sikerszakmái. A testrész-ipar és a virtuális jog mellett természetesen a mezőgazdaságnak is helye van a jövő munkaerőpiacán.
Nagy-Britanniában a kormány kampánnyal segíti a tudományterjesztést: szeretnék, ha az emberek nem távoli, felsőbbrendű dolognak, hanem magukhoz közel állónak éreznék a tudományokat. Ehhez kérték nemrégiben a Fast Future (Gyors Jövő) kutatóinak segítségét, s végül a fejlődő technikák vizsgálatával összeállítottak egy listát azokról a lehetséges új szakmákról, amelyek húsz éven belül teret hódíthatnak a munkaerőpiacon. A listából a technológiai fejlődést nagyra tartó és kihasználó jövő képe rajzolódik ki, a többi érdekes új szakma mellett a mezőgazdaság is ennek rendelődik majd alá.
A jövő gazdálkodói a brit tippek szerint két fő új területen helyezkedhetnek majd el: jó részük génmódosított növények termesztésével és ilyen állatok tenyésztésével foglalkozhat. Miközben hazánk szilárdan ellenáll a génmódosításnak, a világ más részein megváltónak tekintik ezt a technikát, s sokan úgy gondolják, ha megpiszkáljuk kissé a növények és állatok génjeit, akár még a klímaváltozáson és az éhezésen is úrrá lehetünk. Világszerte számos tudós dolgozik a génmódosításon: szárazságtűrő növényeket, kedvező hús/zsír arányú állatokat kísérleteznek ki a laboratóriumokban. A britek listája azt sugallja, hogy le fognak omlani a génmódosítás-mentességet védő falak, és teret nyer majd ez a fajta gazdálkodás.
Azoknak is szolgálhatunk jó hírrel, akiket taszít az élelmiszertermelés e mesterséges módja: a listán a függőleges gazdálkodás is szerepel, az új gazdálkodók akár ezt a területet is választhatják. A függőleges farmok is évek óta jelen vannak már a világban, a génmódosításhoz hasonlóan a növekvő népesség ellátása miatt találták ki őket. Az ötlet lényege, hogy - mivel a Föld termőföldjei lassan nem lesz elegendők a már 7 milliárd felett járó lakosságnak -, a gazdaságokat ezentúl a magasba telepítik. Hasonló ez a gyakorlat a középkori városokhoz, ahol, ha a városfal miatt nem tudtak tovább terjeszkedni, újabb és újabb emeleteket kezdtek el építeni a lakók. A vertikális farmok egyik nagy előnye, hogy akár a városok közvetlen közelében is felépíthetők, így az élelmiszereket nem kell távolról szállítani a fogyasztókhoz.

A mezőgazdaság mellett más területeken is érdekes lehetőségeket kínál a jövő, ha hihetünk a brit tudósoknak. A felsorolt szakmák közt szerepel számos a klímaváltozással összefüggő, így a klímatudósok mellett például időjárás-rendőrök üthetnek majd rajta azokon, akik illegálisan próbálnak esőt csalni a felhőkből, a járműveket pedig zöldenergiában, újrafelhasználható anyagokban gondolkodó alternatív mérnökök tervezhetik. A virtuális világ térnyerése is kiolvasható a listából, a britek szerint virtuális tanárok okítanak majd minket, külön alkalmazottak foglalkoznak digitális adataink rendszerezésével és megsemmisítésével és a kibertérben eltévedt emberekkel szociális munkások foglalkoznak. Komoly előrelépés várható az orvostudományban is: a fellendülőben lévő nanotechnológia mellett a pót-testrészek ipara és a memóriabeültetés is teret nyerhet, a világjárványokat azonban nem ússzuk meg, az ezek miatt elrendelt karanténokat külön erre kiképzett őrző-védők vigyázhatják.

A jövő szakterületeinek teljes listája:
1. Testrészipar
2. Nano-medicína
3. GM-gazdálkodás
4. Idősgondozás
5. Memóriasebészet
6. Az új tudományok etikája
7. Űrutazás és űrtervezés
8. Függőleges gazdálkodás
9. Klímatudomány
10. Karanténvédelem
11. Időjárás-rendőrség
12. Kiberjogászat
13. Virtuális tanítás
14. Alternatív járműtervezés
15. Tartalomszabászat
16. Adatmegsemmisítés
17. Virtuális menedzsment
18. Időtőzsde
19. Szociális háló-munka
20. Személyi márkaépítés

2010. január 30., szombat

A pezsgő...

Ez a gyöngyöző ital életünk bármely pillanatát ünnepélyessé teszi. Szilveszterkor is elkerülhetetlen a pezsgőzés. Nem csoda, hogy ünnepi ital, hiszen a gyöngyöző buborékok a legelegánsabb itallá varázsolják a bort. De ha a pezsgő nem más, mint szénsavas bor, akkor mitől különlegesebb, mint egy pohár fröccs?
A válasz egyszerű: a pezsgőben található széndioxid buborékok természetes úton, erjedés folytán kerülnek a borba.
A recept nem bonyolult: a borhoz cukrot és élesztőt adnak, majd megvárják, amíg az élesztő „elkészíti” a pezsgőt.
A pici kis élesztőgombák elkezdik erjeszteni, illetve kajálni a cukrot, és utána szénsav szabadul fel ebből a folyamatból. Ezt a szénsavat, hogyha zárt edényben tartjuk, akkor egy nyomás keletkezik, szénsav túlnyomás. Egy szénsavas bort kapunk, ami tulajdonképpen a pezsgő.
A legenda szerint az első pezsgő véletlenül született meg, miután hanyag szerzetesek a pince sarkában felejtettek egy üveg bort. Valójában azonban Dom Perignon szerzetes nagyon komoly, tudatos munkával készítette el az első palackpezsgőt a franciaországi Champagne-ban. A sikert annak köszönhette, hogy rájött: a vastag falú üvegpalackok kibírják az erjedést és megőrzik az üde ital szénsavtartalmát.
A legfinomabb pezsgőket, azóta is ehhez hasonló, ún. champagni módszerrel készítik.Mint például a világszerte közkedvelt Törley pezsgőt.

TÖRLEY József a pezsgőkészítésről a franciaországi Reimsben szerzett ismereteket. 1882-ben Magyarországra hazatérve, Etyeken talált szőlőültetvényeinek a Champagne-ihoz hasonló adottságokkal rendelkező talajt és megfelelő klímát. A pezsgőgyártáshoz pedig Budafokon talált ideális helyet. A pezsgő bölcsőhelyéhez, a Champagne-vidékhez hasonlóan a mészkőbe vájt pincék itt is egyenletes hőmérsékletet biztosítottak, amely előfeltétele a jó minőségű ital készítésének. Törley legjelentősebb újítása, hogy Magyarországon ő vezette be a fagyasztással történő seprőtelenítést.

A cukrot tartalmazó tirázs likőrrel és élesztővel elkevert bort a pincében, fekvő helyzetben hosszú hónapokig ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik, amiben később forgalomba hozzák. Az érlelés után a palackok rázóállványokra kerülnek. Itt az élesztő miatt a palackban maradó üledéket, a seprőt pezsgőmesterek szakavatott mozdulatokkal az üveg nyakába, a dugóra rázzák.
A pezsgő akkor lesz tökéletes, ha a lerázott seprőt a palackból minimális ürítési veszteséggel távolítják el.
A "transzvazé” eljárással készült pezsgőknél a bort másfél literes ún. magnum palackokban erjesztik, majd nagy tartályokba ürítik és a seprőt szűréssel távolítják el. Így a pezsgő 12 -18 hónap alatt készül el.
A champagni módszerrel készült pezsgők érlelési ideje minimum 3 év.Ezek a pezsgők a hosszú érlelési idő miatt drágák.A legtöbb vásárló a nagy mennyiségben előállított, tartályban erjesztett pezsgőket választja. Ezeket a pezsgőket hatalmas, akár több 1000 hektoliteres nyomásálló tartályokban erjesztik.A minimum hat hónap érlelés és seprőn tartás után leszűrik az elkészült pezsgőt és egy másik tartályba töltik. Ekkor hozzáadják a végleges ízt meghatározó ún. expedíciós likőrt.
Egy 120 hektoliteres tartályból 15 ezer palackpezsgő készül el, futószalagon. A gépsor automatizáltan tölti az italt, adagolja és nyomja a dugót a palackokba. A pezsgők íze természetesen nemcsak az elkészítés módjától függ. Az élményt befolyásolja az is, hogy száraz, fél száraz vagy édes pezsgőt kóstolunk, azaz milyen az ital cukortartalma. Erjesztés után még minden pezsgő száraz, a végleges cukortartalmat az expedíciós likőrrel állítják be.

Mi magyarok európai és világviszonylatban jól állunk pezsgőfogyasztásban.
A 19. század századfordulójára a Törley az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett. Amerikától-Ausztráliáig valamint Európa számos országában magyar pezsgőt, a Törleyt itták. Ugyan a második világháború után a gyár nem üzemelt teljesen, néhány évtizede a TÖRLEY főnixmadárként feltámadt, mára az évi 8 millió palack termeléssel, közel 35%-os részesedéssel visszahódította a magyar pezsgőpiac vezetõ helyét.

Magyarországon évente 25 millió palackpezsgő fogy el. Bármilyen pezsgőt is választunk azonban ne feledjük, hogy a pezsgő bár ártalmatlan italnak tűnik, meglepő gyorsasággal képes a fejünkbe szállni. Mint minden italt, ezt is csak mértékkel érdemes fogyasztani. Ha biztonságosan és elegánsan szeretnénk kinyitni a palackot, akkor lassan, egy szisszenés kíséretében emeljük ki a dugót a palackból. Szilveszterkor azonban senki sem figyel erre, hiszen a hangos durranás ilyenkor elmaradhatatlan.

Kiszámítható agrárpolitika...


Kiszámítható uniós agrárpolitikát szorgalmaz a tagállamok egy csoportja
A gazdák számára kiszámítható keretfeltételeket teremtő, ugyanakkor innovatív piacszabályozást megvalósító uniós agrárpolitikát szorgalmazott nyolc tagállam, köztük Magyarország. Hangsúlyozták azt is, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) mindkét pillérére szükség van.
A tervezhető gazdálkodási keretfeltételek mellett foglaltak állást, mindkét pillér - a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztési támogatások - megtartásával.
Az EU-tagországok több mint kétharmada - köztük Magyarország korábban Brüsszelben sürgette, hogy az EU újra szabályozza a termelés és az árak alakítását az ágazatban. A brüsszeli rendkívüli tanácsülésen egy szakértői csoport felállítását jelentették be, az Európai Bizottság azonban továbbra sem változtatott azon a koncepcióján, hogy 2015-re szűnjön meg a kvótarendszer, és ezt folyamatos kvótaemelésekkel elő kell készíteni.
A sajtótájékoztató után Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter magyar újságírók előtt elmondta: a jelenlegi tejpiaci válságot egyrészt egy átmeneti túltermelés, másrészt a kvóták fokozatos emelése okozta. A nyerstej átvételi ára csaknem a felére csökkent, és az önköltségi ár alatt van - mondta.
Magyarország a már korábban ismertetett javaslatait terjeszti elő. Ezek között a szerepel, hogy átmenetileg 50 százalékkal meg kellene emelni a tej exporttámogatását. Átmenetileg ugyancsak 50 százalékkal lenne célszerű növelni az intervenciós árakat, valamint a kvótaalapú közvetlen támogatások mértékét, vagy olyan készletezést bevezetni, amellyel kivonható a felesleg a piacról. A magyar álláspont szerint ezenkívül javasolni kell az Európai Bizottságnak, hogy a két évvel ezelőtt eldöntött kvótaemeléseket az unió tejpiaci anomáliáinak megoldása érdekében legalább egy évig függesszék fel.

Kockázati Tőkeprogram

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramról…
az Európai Unió 27 tagországa közül elsőként Magyarországon indulhat el az uniós forrásokból finanszírozott kisvállalkozói kockázatitőke-program.
A rendelkezésre álló keret összege 40,5 milliárd forint, amely a vállalkozások korai (magvető és induló), valamint a vállalkozások növekedési életszakaszába sorolható finanszírozását szolgálhatja. Emellett elvárás az is, hogy a tervezett befektetési portfolióban az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések együttes aránya legalább 30% legyen.
A magyar kockázatitőke-piac egyébként méretét tekintve a kelet-közép-európai átlag feletti, ugyanakkor a kis- és közepes méretű, valamint az induló vállalkozásokba történő kockázatitőke-befektetés mértéke eddig minimális volt. Márpedig éppen ezek az induló kisvállalkozások azok, amelyek leginkább igényelnék a tőkeforrásokat, mivel az amúgy is gyenge hitelképességük mellett őket érintette a legkedvezőtlenebbül a pénzügyi-gazdasági válság következtében a hitellehetőségek beszűkülése. Az ő elindulásukhoz és megerősödésükhöz nyújthatnak majd kézzelfogható segítséget a Kockázati Tőkeprogramok európai uniós forrásai.

PET

PET hulladékhegyek
A legmelegebb hónapokban akár kétszer annyi PET palackot használunk, de csak minden második lakos lapítja vagy zsugorítja a PET palackokat mielőtt megválik tőle. Csak minden ötödik kerül szelektíven visszagyűjtésre és újrahasznosításra.
Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd darab, azaz a Gellért-hegy térfogatával majdnem megegyező terjedelmű PET palack kerül forgalomba, amelynek hozzávetőleg ötöde kerül szelektíven visszagyűjtésre és újrahasznosításra. A meleg nyári hónapok során a magyar háztartásokban kétszer annyi PET palack ürül ki, mint az év kevésbé forró hónapjaiban. Annak ellenére azonban, hogy a lakosság 75%-a tudja, hogy az italcsomagolások közül a PET palackok jelentik a legnagyobb problémát, csak minden második lakos lapítja, tömöríti vagy zsugorítja össze valamilyen mértékben és módon a könnyű, de terjedelmes pillepalackokat, mielőtt kidobja, vagy a szelektív gyűjtés valamilyen formájával lehetővé teszi ezek újrafeldolgozását – derül ki abból a kutatásból, amelyet a THERMO PRESS Hungary Kft. és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. készített a magyar lakosság PET hulladékkezelési ismereteiről és szokásiról. Mindezek okán hulladéklerakóink gyorsabban telnek meg, a palackok szállítása során pedig jelentős mennyiségű CO2 is a levegőbe kerülhet.
Hazánkban jelenleg évente mintegy 200 ezer tonna csomagolási műanyaghulladék keletkezik, amelynek 27-30%-a PET. Az ásványvizes és üdítős PET palackokból folyamatosan növekvő mennyiség, jelenleg évente 55-60 ezer tonna, azaz mintegy 1,4-1,6 milliárd darab kerül forgalomba. Ezzel a mennyiséggel térfogatcsökkentés nélkül hozzávetőleg 30 ezer darab 60 m3-es kamiont lehetne megtölteni, melyeket egymás mögé állítva, a kamionsor mintegy 475 km hosszú lenne, azaz Záhonytól Hegyeshalomig érne. Ha a kiürült PET palackokat egymásra halmoznánk, a PET-hegy majdnem olyan magas lenne, mint a Gellért-hegy..
A számok azt mutatják, hogy mi magyarok környezettudatosabbnak valljuk magunkat, mint amennyire a valóságban azok vagyunk. A szelektív gyűjtés különböző módjaiban résztvevők (82,4%) magas aránya ellenére, a valóságban a kibocsátott PET palackok mennyiségének csupán 18-20%-a kerül begyűjtésre és hasznosításra.
Magyarországon elsőként a CORA Áruházak vezetett be palack visszavételi rendszert, amely az elektromos térfogatcsökkentést alkalmazó THERMO PRESS rendszerre épül. Példáját más áruházak is követték. Ezért nem meglepő, hogy a felmérésben megkérdezettek 38%-a már tudja, hogy lakóhelye közelében van olyan élelmiszer áruház, amely visszaveszi a PET palackokat.

2010. január 29., péntek

Kutya fóbia


A kutya félelmei
A kutya jobban ki tudja fejezni a ragaszkodástól eltekintve - az érzelmeit. Ahogy legtöbbször a gazdija, ő is ugyanúgy fél a villámlástól, nem mer lejönni a lépcsőn, megijed sörösüvegtől, morog a fákra, vonyít, ha madarat lát, utálja, ha huzat van. Ezeket a kutyabajokat mind az olvasók osztották meg velünk, sokszor tanácstalanul, hogyan segíthetnének kedvencüknek „kigyógyulni" egy- egy fóbiából. Nem elismert, de mégis működő dolog, ha abból indulunk ki, hogy kedvencünk is ugyanúgy egy rossz emléktől, hirtelen sokktól vezérelve tart valamitől, ahogyan mi, emberek. Hány kisgyerek fél a hajszárítástól? Mert megijedt egyszer a hangjától, vagy véletlenül megégette a fejbőrét a forró levegő. Hányan nem eszik meg egykori kedvenc ételüket soha többé? Mert egyszer épp aznap lettek nagyon betegek, amikor azt ették, vagy mert gyomorrontásuk lett, a túl nagy adag elfogyasztásától. Esetleg épp a kutyától, macskától rettegnek? Hogy miért? Mert valamikor egy szituációban nagyon megijedtek az állattól és ez olyan mélyen bevésődött az emlékezetükbe, hogy azóta az esemény és a félelmeik tárgya összeforrt az emlékezetükben.
A félelmek a kutya esetében is ugyanúgy működnek, mint az embernél.
Egyszer Angliában találtak egy tacskót, akire - írd és mondd - 37 különböző dolog hozta rá az ájulást. Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy észre vegyük: a félelmek ugyanúgy működnek a négylábúaknál is, mint nálunk. Egy spanyol tenyésztő például azt vette észre a kedvencén, hogy nem azért öklendezik, ha macskát lát a közelben, mert épp valami megakadt a torkán, hanem mert ideges.
Ahogy a szobatisztaságra való szoktatásnál, ebben az esetben is türelemmel és lépésről lépésre lehet elérni, hogy a kutya „megbarátkozzon" félelmei tárgyával.
Ha valami szokatlan félelmet észlelünk a kutyánkon, akkor először vegyük sorra, mitől ijedhetett meg, és gondoljuk végig azt is, hogy miért. Mivel velünk él és szeretjük, rá fogunk jönni, hogy mi okozza nála a szokatlan viselkedést. Ha egyedül ez mégsem menne, akkor forduljunk szakemberhez. Szinte biztos, hogy megtalálja a kiváltó okot és a kutyánk hamarosan rendbejön.

Válság közben - után?

Válság után – környezeti káosz
A válság nem hirtelen és azonnal érkezett. Valahogy úgy képzeljük sokan, hogy a tőzsdei mutatók mélyen vannak, de lassan majd feljebb lépnek.
Ki kell ábrándítsunk mindenkit: a mutatók egész jól állnak, most is. Ám minél tovább állnak peckesen és minél később derül ki, hogy a mutatók mögött nem olyan fényesen áll a gazdaság, a vagyon, vagyis nincs kellő fedezet, annál nagyobb lesz a változás. Benzinárakban és az élelmiszer összegében mérjük ezt, de itt szenvedésről, komoly problémáról van szó. A válság után azonnali felemelkedésben reménykedni naivitás. Talán megnyugtat minket ez a szertelen felfogás, de valójában nem igaz…
A válság arra is rákényszeríti az ipart, a termelést, hogy egyre olcsóbban árulja ugyanazon termékeiket, merthogy verseny van és az erősebb kutya… marad életben. Hogy egyre gyorsabban és egyre olcsóbban termeljen – ez a cél. Ha bemégy egy élelmiszerboltba, ugyan hány terméken találod a nyomokban szóját tartalmazhat kifejezést? Miért? Mert tartalmaz is, mert, olcsó de a környezetet elpusztító, agresszív növény! Mégis tömegnövelő. Génmódosított verzióban egész pofás. Mellékhatásait pedig ismerjük.
A válság után talán kis felemelkedő szakasz következik, de ez csak az erőgyűjtésre elég. Borzalmas adatok láttak napvilágot a Föld pusztulásáról. A termőföldek hétrő hétre fogynak az oktalan állattartás illetve a talaj romlása, az elsivatagosodás végett. A sivatag évről évre közelebb kúszik a városokhoz. Így tapasztalják ezt Afrikában, de Ausztráliában is.
Ha te mindebben szeretnél megélni, akkor környezetbarát megoldást és munkát kell találnod, különben a saját üzleted is bedőlhet néhány éven belül a környezeti katasztrófák sodrában. E mellett érdemes olyan dolgokkal foglalkoznod, ami a környezeti katasztrófákban is segítség, ami szükséges.
A Maslow piramis alja: 5 fő terület
Na de mire lesz szükséged, hogyha az emberek 20-30 %-a munkanélkülivé válik? Hogyha az anyatermészet majd tombolásba kezd a sok elnyomás végett? Természtesen a Maslow piramis alján található együtthatókra. Az élet alapvető fenntartásához, először is víz, majd élelem, azután pedig hajlék és tüzelő szükséges, a testhő fenntartásához, a főzéshez. Ehhez járul a speciális orvoslás.
Tudásodat érdemes ilyen egyszerű gyakorlati téren bővíteni.
Ma hazánkban is, de szerte a fejlett országokban jellemző, hogy az emberek igen nagy hányada az ún. szolgáltatási szektorban szeretne tevékenykedni. Egyre kevesebben foglalkoznak termeléssel, mezőgazdasággal. Az állattartás egy-egy multi kezében összpontosul, kevesebb a hagyományos háztáji gazdálkodás.Az ipari szektorban is gépekre, mechanikus tevékenységek végzésére van szükség és az emberi erő értéke elveszett. De a csökkenő GDP, az egyre értéktelenebb jövedelem hatására egy általános és fokozatos, viszonylag lassú elszegényedés következik be. Ugyan kinek van szüksége majd egy katasztrófaszerű állapotban marketingesre, újságkihordóra, hirdetésszervezőre, vagy bizsu eladóra? Érdemes tudásodat ezért kétkezi és bölcs ismertekkel is bővíteni.
A gazdaság felfuttatása – 10 % nonprofit
Ahhoz, hogy kicsit felpörögjön az életed és emberhez méltóan élj, lehetsz vállalkozó vagy alkalmazott... Ugyanakkor tudnod kell, hogy ez nem minden kötelességed. A te munkád a te céged rólad szól, esetleg közvetlen környezetedről. A gazdaságot természetesen minden jól működő, becsületesen adózó cég erősíti, mégis amikor kezd cafatokra szétesni ez a modern kuszaság, amit ma gazdaságnak neveznek, érdemes visszaépíteni, restaurálni az omló tartópilléreket. Ehhez jó, hogyha némi ingyen munkát is vállalsz.
Ez pedig az ország építése, közösséged renoválása. Lényege, hogy nincs szükség kiadásra, mert ingyen segítesz, de a feladat el van végezve. Ez lehet az óvoda kertjének felásása, lehet a helyi művelődési házban egy program szervezése vagy egy alapítvány honlapjának megtervezése. Valamit mindig végezz, segíts környezeteden, így ők is segítenek majd rajtad. Ha ez a világlátás megfogan, akkor sok-sok kéz segít abban, hogy az egyedül végzett munkádnál több legyen és gyorsabb tempóban történjen a fejlődés. Ez az összefogás legegyszerűbb formája. A taoista tanok mélye: mindenki a saját háza táján kezdje el.
Arányaiban munkád 10 %-át fordítsd erre az első években és később akár már 5% is elegendő.
Egyedi sajátosságok, tehetség
Persze felmerül, oké, de miből lehet meggazdagodni és bőségesen, jólétben élni?
Többnyire agyalunk kereskedelmen, vállalkozásokon, ügyeskedéseken, és ki tudja hányan törpölnek akár tisztességtelen üzleteken a bajszuk alatt? Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy mindig abban lehetünk sikeresek, amely feladatot nekünk szánta az Ég. Ezt kell megtalálni, a szerepünket, életfeladatunkat. A folyamatban az értelem megtalálása is fontos.
Kérdés: Mit érzel magadénak? Ki vagy Te? Mi a Te feladatod?
Pl. lehetsz te elképzelésed szerint színész, lehet ez életed értelme, de a színészet mellett nem árt, ha kitanulsz valamilyen kézzelfogható, gyakorlati mesterséget is arra az esetre, ha éppen nem lenne szükség színházra. A ma divatos mesterségek jó része hiába szól a féktelen szórakoztatásról, örömszerzésről vagy éppen bankók szaggatásáról, valójban a jóléti társadalom kérészéltű fénypontjai, amik csak ideig óráig lehetnek erősek.
Vállalkozás, munkavállalás, összefogás
Bármibe is fogj, lehetsz alkalmazott vagy önmagadnak munkakört teremtő vállalkozó, akár lehetsz azon ritka, kivételesen szerencsés személyek egyike, akik képesek céget alapítani. Ugyanakkor tudnod kell, hogy egyedül semmi sem megy. Érdemes összefognod másokkal és nem szeparáltan egyediségedet és extremitásodat hirdetve, hanem szerényen és együttműködve építgetni szférádat. Vagyis hivatásodat, amiben mozogsz és életteredet, amelyben megpihensz, feltöltődsz. Érdemes elgondolkodnod a négy alapkőről: ivóvíz-élelmiszer-menedék-tüzelő (az ötödik kevesek útja), amelyre mindig, minden körülmények között szükség lesz.
A régi mondás, mely szerint minden faluban található legalább egy templom és mellette egy kocsma - kiegészül azzal a felvetéssel, hogy no és persze egy: vegyesbolt.
Tudd azt is, hogy a kereskedelem a kézről kézre adás, áldásos és okos ötlete a gazdaságnak. A kereskedés munkavégzés, amely folyamat egy kötélhez hasonlatos, amit egyszerre sokan húznak. Ahány kéz, annyi húzza e kötelet, annyi éhes szájat képes csak ez az egy zseniális, és briliáns folyamat fenntartani, betömni. Ugyanakkor nagy árrések, a valótlanul sok kézen való átvándorlás megdrágítja a terméket, amit beszerzel és végül igen borsos árat fizetsz egy falatka kenyérért is. A gazdaságot csak rontja, hogy a sok megetetett száj munkavégzése mögött azonban nincs kitermelt, valós érték. A kereskedelem értékét a divat és szükség határozza meg, ami azonban egy kritikus időpontban a valós értékekre fog minket kényszeríteni. Mielőtt munkába állsz, használd a fejed.
Szükség van Rád? Munkádra? Van értelme?
Végezetül egy örök tanács: Dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes!

Kilenc éves mérnök


9 évesen diplomázott a világ legfiatalabb mérnöke
Egy újabb csodagyerek sikertörténetéről ír az Info Napló blog. A kilenc éves rendszermérnök kisfiú a napokban diplomázott Ljubljanában. Marko Csalaszan szeretne az Egyesült Államokba utazni, mivel "Amerikában a legfejlettebb az információs technológia".

A kilencéves macedón kisfiú, Marko Csalaszan átvette rendszermérnöki diplomáját Ljubljanában a Microsoft szlovén főmenedzserétől, Matej Potokartól, ezzel a világ legfiatalabb informatikus szakértője lett. A csodagyerek, akit a macedón, a horvát, a szlovén és az amerikai média is a számítógép Mozartjának titulál, négyéves korában már tökéletesen beszélt angolul. A cnet.com amerikai internetes portálnak elmondta, hogy - bár naponta 4-10 órát dolgozik számítógépén - nem szereti a számítógépes játékokat, szabadidejében inkább a barátaival focizik.

2010. január 28., csütörtök

Télutó

FEBRUÁR – BÖJTELŐ HAVA – TÉLUTÓ – JÉGBONTÓ HAVA
A hónap latin neve, Februarius a klasszikus szerzők szerint a szabin februm, „tisztulás” szóból ered. Való igaz, a február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki purgálás idejének számított. Februa, azaz „Engesztelő” volt Mars isten anyjának, Junónak egyik mellékneve. Ahogy Februa adott életet Marsnak, úgy ad helyt február Mars havának, márciusnak.
Keresztény időkben a február a böjt első hava lett, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint ebbe a hónapba esik. Erre utal a hónap régi magyar neve: Böjtelő hava. Nevezték Halak havának is, mivel február 21-e és március 20-a között a Nap a Halak jegyében jár.
Februárt esőszínű ruhába öltözött, repülő alakként ábrázolták, jobbjában a Halak jelével. A mezei tennivalók alapján gyümölcsfáit, szőlőtőkéit metsző meglett férfiú jelképezte. De megjeleníthette ráncos képű aggastyán is, amint bőrruhába burkolózva tűz mellett fagyoskodik. Az istenek közül Venus és Cupido személyesítették meg, amint orkánszerű szélben, lobogó lepleiken „vitorláznak”.

Negyvenlőböjt

NAGYBÖJT
Nagyböjt, az Érdy-kódexben negyvenlőböjt, az egyházi évben hamvazószerdától húsvétvasárnapig terjedő, Jézus negyven napi böjtölésének, majd kínszenvedésének emlékezetére szentelt negyvennapos időszak, amelynek kisebb megnevezett egységei: hetei, vasárnapjai, ünnepei is vannak. Középkori magyar nyelvhasználatban gyökerező nevük máig él idősebb népünk ajkán.
A böjt, népnyelvi alakjában bűt szó megbecsülendő régiségünk, hiszen még a magyar nyelv szakrális pogány rétegéből került át a keresztény szóhasználatba.
A régi idők böjti fegyelme igen szigorú volt. A böjti napokon csak kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket volt szabad enni, és csak egyszer ehettek napjában. Ennek az épületes, önmegtagadó életnek számos példája és nyoma maradt fenn népünk körében, mutatván azt, hogy a jókedvű áldozatban öröme telik. Mutatja azonban azt is, hogy a nép vallásos életében is döntő a hagyományok kultusza. A hivatalos enyhítések következtében már nem volna kötelezve a szigorú böjtre, különleges kikötésekre, de apáinak jámbor élete megszentelte, és így ő is a legújabb időkig megtartotta őket. Nálunk is akadtak még a múlt század végén is faluk, illetőleg paraszti közösségek, amelyek a halat nem számítva, csak növényi eredetű táplálékot vettek magukhoz. Még tejnéművel sem éltek. Nem zsírral, hanem olajjal főztek. Annyira mentek, hogy a böjtös eledelek számára több helyen, még nem is régen, külön edényeket használtak. Kiszombor helyi hagyománya szerint a nagyböjt péntekjein még főtt ételt sem ettek.

Női logika

Női szótár:
. Igen = Nem
. Nem = Igen
. Talán = Nem
. Sajnálom = Sajnálni fogod.
. Szükségünk lenne egy... = Akarom!
. Szerintem ott jobb lenne = Oda rakd!
. Meg kell tanulnod normálisan kommunikálni = Érts egyet velem.
. Persze... folytasd csak nyugodtan = Szeretném, ha abbahagynád.
. A te döntésed = remélem most már nyilvánvaló, mi lenne a helyes döntés.
. Ahogy gondolod = Teljesen egyértelmű, hogy mit kellene csinálni. Nem ezt.
. Csináld, ahogy akarod! = Ezt még nagyon megbánod!
. Nem kiabálok! = Persze hogy kiabálok, amikor ilyen fontos dologról van szó.
. Nem vagyok ideges = Hogy a francba ne lennék ideges, te idióta!
. Olyan... férfias vagy ma = Büdös vagy és borotválkoznod kellene.
. Olyan figyelmes vagy ma = Állandóan csak a szex jár a fejedben?
. Vennünk kéne új függönyöket... = ... meg új szőnyeget, bútorokat és tapétát.
. Ugye, nagyon szeretsz? = Csináltam ma valamit, aminek nagyon nem fogsz örülni.
. Ez csak egy tavalyi rongy = Ez a legszebb ruhám, ezért jobban is dicsérhetnéd.
. Mindig csak rád gondolok. = Marhára hiányzik már a szex.
. Egy perc és jövök = Vedd le a cipőd és keress valami szórakoztató filmet a tévében.
. Beszélnünk kell = Terhes vagyok.
. Bízz bennem = Ki a fene árulhatott be.
. Sokat tanultam tőled. = Szakítok veled, jöhet a következő.
. Ráérsz vasárnap? = Randim van valakivel szombaton, de lehet, hogy nem jön össze.

2010. január 26., kedd

Fémzárolt vetőmagot vásároljunk!


MGSZH által ellenőrzött vetőmagot vásároljunk!
Magyarországon forgalomba hozni csak a jogszabályban rögzített követelményeknek megfelelő vetőmagtételeket szabad.
A fémzárolás során a tételt fémzár segítségével, vagy azt helyettesítő módon (téphetetlen függőcimke, vagy öntapadós cimke)úgy zárják le, hogy a csomagolási egység megsértése nélkül a vetőmaghoz ne lehessen hozzáférni.
A címkék színei a felhasználási cél és a szaporulati fok szerint változnak. A hibridnövények F1 vetőmagját kék színű címke kíséri.
A címkék téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, -az öntapadó típusok kivételével - vízjellel ellátottak, kitöltésük számítógéppel történik. Minden egyes zsáknak, csomagolási egységnek külön azonosító száma van.
A forgalomba hozott vetőmag címkéjének tartalmaznia kell: a minősító hatóság, ill. tagállam megnevezését, ill. rövidítését, a faj nevét, a fajta nevét, szaporítási fokát, fémzárolási számát, a fémzárolás időpontját, a termelő országot, a csomagolási egység súlyát és a címke sorszámot.
A hamisított vetőmag ismérvei: a hamisított vetőmagot általában mozgó járműből, vagy kisebb vásárokon, piacokon "csomagtartóból" árulják; a hamisított vetőmagot a vetőmag piaci áránál jóval olcsóbban kínálják; a hamisított vetőmagok cimkéit egyszerű tépéspróbával lehet kiszűrni, az eredeti címke ugyanis téphetetlen anyagból készül; a hamisított címkén a vízjel képe csak fénymásolva van a hátoldalon, vagy hiányzik.
A címkehamisítás okirat hamisításnak számít. Mindig kérjen számlát a vetőmag vásárlásakor!

2010. január 24., vasárnap

Férfi dilemma

Kihalófélben a férfiak?
Miközben a világon egyre kevesebb az irányító típusú férfi, és egyre több az ambiciózus nő, bennünk, nőkben felmerül a kérdés: hogyan hat majd a jelenség a Mi életünkre? A kutatók meglepő felfedezésekre jutottak- jót is, rosszat is tartogat számunkra a jövő.
Ha valakinek pénisze volt, az a régi időkben igen sokat jelentett. A srácokra sok feladat és felelősség hárult: nagy és veszélyes emlősökre vadásztak, háborúban hadat viseltek, és leigázták a pozíciójukra vágyó ellenségeiket. Ehhez a szerephez alkalmazkodott a viselkedésük is, hiszen az, aki itt sikeresnek bizonyult, rangban a csoport többi tagja felé emelkedhetett, és nem utolsó sorban nagyobb eséllyel nyerhette el a hölgyek szívét.
A nők szexuális vonzódása ugyanis a szerint alakult, mennyire találták a férfit képesnek arra, hogy családjukat, gyermekeiket megvédjék és eltartsák- erről pedig biológiai jelek garmadája tájékoztatta őket. A neurobiológusok szerint azok a nők azokat a férfiakat részesítették előnyben, akik tekintetük erejében, intelligenciájukban, anyagi javaikban, vezetési stílusukban kiemelkedtek a többiek közül, akiket ma alfahímeknek is nevezhetnénk.
A Nature Neuroscience-ben 2007-ben megjelent tanulmány szerint a nőstények- pontosabban nőstény egerek- agyát domináns hímegerek feromonjaival stimulálva olyan sejtek jönnek létre az agyukban, melyek az alfahímekhez vezetik őket a párválasztás során.
Úgy tűnik azonban, hogy a jól ismert férfiviselkedés- a macsóság, a kakaskodás, az állandó pozícióféltés eltűnő félben van, amióta a nők szerepe megerősödött a párkapcsolatokban, a gazdaságban és a munkaerőpiacon.
Mi történik majd a férfiakkal, ha elvesztik hagyományos domináns, pénzkereső pozíciójukat a társadalomban? Csak képzeljük el, mi lenne a pávával, ha megunná mutogatni a farktollait, a kossal, ha felhagyna az agancspróbáló küzdelemmel, vagy a hatalmas oroszlánnal, ha lemondana diadalmas őrjáratáról?
Vajon az emberek túl tudják tenni magukat az alfahím eltűnésén?
Jelenleg annak az esélye, hogy egy nő olyan férfit találjon, aki hozzá hasonlóan tanult, és emellett biztos anyagi háttérrel rendelkezik, kicsi, és a kutatások szerint egyre csökken. A lányok több diplomát szereznek, legyen szó érettségiről, egyetemi alapképzésről, mesterképzésről vagy doktori tanulmányokról. Lényegesen kevesebb fiú iratkozik be az egyetemre, mint lány, és még kevesebb az, aki eljut a diplomázásig.
Ezekből a statisztikákból úgy tűnhet, hogy a srácok egyszerre lusták és lógósok, és eszünkbe juthat a Felkoppintva legénycsapata, azok a srácok, akik sör- és PlayStation maratonokat rendezve, szüleiktől lejmolva habzsolják az életet (egyébként azt is felmérték, hogy kétszer annyi 24 és 34 év közötti fiú van, aki még a szüleivel él, mint lány!)
Leonard Sax könyvében (Boys Adrift: The Five Factors Driving the Growing Epidemic of Unmotivated Boys and Underachieving Young Men) olyan lényeges faktorokat gyűjtött össze, melyek meghatározóak lehetnek egy, a fiúk fejlődését gátló korszakban: ilyenek a számítógépes játékok, a környezeti mérgező anyagok és a tény, hogy kultúránk elhanyagolja a fiúból férfivá érés mozzanatát. Sax megjegyzi, hogy a jelenség nem csak a nyugati társadalmakra érvényes, és tagadja, hogy az a nők sikerességének következménye lenne. „Gondoljunk csak Katarra, az államra ahol a nőket ma is elnyomják, mégis egyre nagyobb az alulmotivált fiúk és férfiak aránya.”
Akármi is az oka annak, hogy a férfiak irányító szerepe csökken, a nők sikeressége a felsőoktatásban minden bizonnyal átrendezi majd a munkaerőpiacot. Már ma is megfigyelhető egyfajta nemek szerinti eltolódás. Igaz ugyan, hogy a nők számára csak 77,8 cent jut minden olyan dollárra, amit a hasonló munkát végző férfi keres, a mostani gazdasági válság homlokegyenest ellenkező irányba látszik gördíteni a folyamatokat. Ugyanis azok a területek, ahol a férfiak vannak többségben- például az építő és gyáripar- jelentős károkat szenvedtek, míg a nőket foglalkoztató oktatás és egészségügy szinte érintetlen maradt.
2008 novemberétől 2009 áprilisáig csaknem 2,5 millió férfi vesztette el az állását, de csak 700.000 nőt bocsátottak el. Néhány közgazdasági szakértő úgy gondolja, az új, „tudásalapú közgazdaságban” a nők jobban megállják majd a helyüket, mivel itt az érzékenység, az intuíció és az együttműködés képessége többet használnak majd, mint az alfahímek hatalmi játszmái.
Ez az új, nő-központú modell a nemek kiegyenlítődését látszik jelezni, nem pedig azt, hogy elszakadtunk a hagyományoktól. Az emberi történelem eddigi szakaszára visszapillantva azt látjuk, hogy a család ellátása nem kötődött olyan szorosan a pénzkereséshez, mint manapság, hiszen a vadászat, a földművelés, a gyűjtögetés, a ruházat és a hajlék elkészítése, az összegyűjtött javak megvédése ugyanolyan fontos volt a családok életében.
„Őseinknek maguknak kellett megtermelni a család és az egyén számára szükséges anyagi és szociális javakat”, mondja Elisabeth Pillsworth evolúciós antropológus (UCLA's Center for the Study of Women). „Ez kölcsönös függést eredményezett férfiak és nők között.”
Ahogy azonban a gazdaságban a pénz vált uralkodóvá, „készpénzzel bárki bármit megvásárolhatott, amire csak szüksége volt. Mivel a férfiak váltak a fő pénzkeresőkké, ők vállalták magukra a család ellátásának kizárólagos szerepét. Most, hogy a nők a férfiakhoz hasonlóan pénzt keresnek- sok esetben többet, mint a srácok- a férfiak méltán érzik úgy, hogy régi szerepük eltűnőben van.”

Megtakarítási lehetőségek...

Hogyan spórolhatsz évente több milliót?
Az életszínvonalhoz képest a vállalkozás elindításával kapcsolatos költségek és az induló vállalkozás tőkeigénye Magyarországon igen magas, a vállalkozás indításához szükséges anyagi források szintje pedig a havi átlagjövedelemhez képest is jelentős. Erősen hendikepes helyzetből indulnak tehát a magyar vállalkozások, ezért még hatványozottan fontosabb számukra az ésszerű, takarékos költekezés, a spórolás.
Éppen ezért összeállítottunk egy listát, amiben remélhetőleg mindenki talál magának néhány jó ötletet ahhoz, hogyan csökkentse vállalkozása kiadásait, spóroljon meg évente akár több millió forintot.
Következzék tehát a lista:
Iroda:
Sokáig lehet működni anélkül, hogy irodára legyen szükség. Megtakarítás: évente akár milliós nagyságrendű is lehet
Irodabútorok:
Vegyél olcsó asztalokat, de drágább székeket. Összességében kevesebbe fog kerülni, kollégáid mégis kényelmesen tudnak dolgozni. És valljuk meg: mivel tud többet egy drágább asztal?
Megtakarítás: fejenként 20,000 – 30,000 Ft.
Telefon:
„Felesleges mindenki asztalára vezetékes telefon. Azoknak legyen csak, akik gyakran fogadnak külső partnertől, megrendelőtől hívásokat. Többiek használhatnak instant message szoftvert (pl. MSN), vagy Skype-ot.
Megtakarítás: fejenként nagyságrendileg 100,000 Ft évente.
Könyvelés, HR:
„Ezeket szervezd ki (outsourcing), sokkal jobban jársz”
Megtakarítás: cég méretétől függően néhány 100.000 Ft-tól akár több millió Ft-ig éves szinten.
Leépítés:
„Lényegretörő leszek: rúgd ki azokat a kollégákat, akik nem dolgoznak eleget! Ember, ez egy kezdő vállalkozás, nem pedig egy multi! (Lehet, hogy ezt túl erősnek gondolod, de hidd el, ha utánaszámolsz mennyi a teljesítmény különbség a legjobb és a legrosszabb embered között és ez neked mennyibe kerül.
Megtakarítás: több millió Ft évente!
Extra számítógép:
A kemény magnak, aki hajlandó otthon is dolgozni, és nehezen bírja ki hétvégén, hogy nincs a céggel kapcsolatos feladata, vegyél laptopot! Többszörösen behozza az árát. Ráadásul ezt a kolléga megbecsülésnek fogja érezni. (Előtte azért nem árt alkalmazni néhány munkamániás kollégát sem.)
Megtakarítás: akár több millió Ft évente!
Kávégép:
„Vegyél egy felső kategóriás kávégépet az irodába! A munkatársaid garantáltan nem fognak kijárni napközben kávézgatni, ezáltal rengeteg időt megspóroltok. Az idő pedig pénz, ezt Te tudod a legjobban” – Csaba szerint ez is lényeges és jobban belegondolunk, mi is látunk benne rációt.
Megtakarítás: cégmérettől függően, néhány 10,000 Ft-tól akár néhány 100,000 Ft-ig évente.
Számítógép:
Vegyél Macintoshokat és spórold meg később az IT osztályt! Ugye mindnyájan tudjuk, mennyi probléma van a Windowsos gépekkel...
Megtakarítás: hosszútávú, de második évtől már több millió Ft is lehet, ha akkorára nő a cég.
Második monitor:
Vegyél mindenkinek még egy monitort! Kutatások szerint napi 30 perc munkaidő spórolás fejenként. Az havonta legalább egy plusz munkanap.
Megtakarítás: fentiből könnyedén kiszámítható.
Ebéd:
„Heti 3-4 alkalommal rendeljetek közösen kaját. Egyrészt rövidül az ebédidő, másrészt, ha az alatt a fél – egy óra alatt még meetingeltek is, dupla haszon. Fejenként legalább napi egy óra plusz” – írta Andi, köszönjük a tippet!
Megtakarítás: könnyen kiszámítható.
Szoftverek:
„Felesleges minden gépre a legújabb Microsoft Office-t telepítened (főleg, ha Macintoshokat használtok :-) ). Alternatívák a szabad szoftverek (pl. OpenOffice), vagy megcsinálhatod azt is, hogy csak néhány gépre telepítesz MS Office-t, a többiek használják a Google Docs-ot.
Megtakarítás: munkaállomásoktól függően éves szinten akár több százezer Ft.
E-mail:
Használjatok Google által hosztolt emaileket és felejtsd el az exchange szervert!
Megtakarítás: akár több százezres nagyságrendű évente.
Frissítők:
Minden nap pakold tele a hűtőt ásványvízzel, üdítővel, amit szeretnek a kollégák. Az indok hasonló a kávégéphez: ritkábban „ugranak le” a kisboltba vagy a kávézóba.
Megtakarítás: néhány 10,000 Ft évente legalább, de ennél jóval több is lehet, ha mindenki leszokik a munkaidő alatti kifutkosásokról.
Munkaidő:
Támogasd az ingázó kollégáidat azzal, hogy megengeded nekik, hogy a leghülyébb időpontokban dolgozhassanak. Ha valaki például már hajnalban beérne, hogy elkerülje a dugót, akkor járjon így dolgozni és menjen el korábban!
Megtakarítás: nehéz meghatározni, de mindenképpen lojálisabb munkatársakat kapsz, nagyobb teljesítménnyel. Éves szinten ez akár több millió Ft is lehet, ha forintosítjuk!
Munkaerő toborzás:
Ne költs egy fillért se fejvadász irodákra! Ott az Iwiw, a Facebook és a többi közösségi oldal, az ismerősök, a konkurencia és még sorolhatnám.
Megtakarítás: néhány 10,000 Ft-tól akár több millió Ft-ig évente, ez függ a cég terjeszkedésének ütemétől.
Beszállítók:
„Fél – egy évente érdemes felkeresned a beszállítóidat és legalább 10-20% kedvezményt kérni. Ha csak minden másodikuk rábólint, éves szinten 5-10%-ot spórolhatsz a fix költségeiden. (Válság alatt még jobban működik ez a taktika.)
Megtakarítás: könnyen kiszámítható, fix költségeidtől függ.
PR ügynökség:
Amíg nem szükséges, ne alkalmazz! Egy-egy PR tanácsadó is megteszi évi 2-3 alkalomra és töredékébe kerül. Ha egyáltalán szükséged van rá...
Megtakarítás: nullától akár több százezer Ft-ig évente.
Távmunka:
Vidéken is találsz rengeteg jó szakembert, akik a segítségedre lehetnek. Ha felajánlod nekik a távmunka lehetőségét, mindenki jól jár. Arra figyelj csak oda, hogy ugyanannyi munkamennyiséget várj el tőlük is, mint a „bejárós” kollégáidtól. Nem mellesleg jobb esetben olcsóbbak is és akár projekt munkákra is vehetsz fel embert.
Megtakarítás: legalább százezer Ft évente, de ennek sokszorosa is elképzelhető.

2010. január 23., szombat

Kreativitás...

Légy más, mint a többiek!
Szeretem Seth Godint olvasgatni, gyakran ír érdekes ötleteket, megfontolandó tanácsokat.
Azt a gondolatmenetét szeretném megosztani most, amit sajnos sok kezdő vállalkozó nem vesz figyelembe, és ez sokszor végzetes lehet. A tanács lényege az, hogy légy más, mint a többiek! Ahelyett, hogy beszállnál a versenybe a létező pályán, inkább alkoss magadnak egy új pályát, ahol nincsenek versenytársaid!
Seth Godin Purple Cow (magyarul: Mi a bőgés?) című könyvét mindenkinek ajánlom elolvasásra. Ismereteim szerint először 2002-ben jelent meg a könyv, szóval igazán nem lehet azt mondani, hogy egy friss dologról van szó, bár azóta megélt már átdolgozott újra kiadást. Annak ellenére, hogy nem mostanában íródott, a könyv üzenete szinte örök.
A címadó példa talán a legszemléletesebb: bármennyire szép látvány egyeseknek vidéki kocsikázás közben egy-egy út mellett legelő tehén, hamar megunják a látványt, sőt talán idegesíteni is kezdi őket, mikor már a századik-ezredik tehenet látják. Viszont bármennyire is kezdi unni valaki az egyforma tehenek látványát, biztosan felfigyelne a tömegben egy lila tehénre, és ismét érdeklődő lenne!
A történet üzenete tehát az, hogy igyekezz megtalálni azt az ötletet, amivel Te leszel a Lila Tehén a vásárlóid számára. Akár egy olyan vállalkozási ötletről beszélünk, ami megkerüli a versenyt és új piacot teremt magának, akár egy olyan hirdetési módszerről, ami akaratlanul is felkelti a célpiacod figyelmét, a lényeg az, hogy légy más!
Hihetetlenül nagy energiákat beleölhetsz a versenybe egy telített piacon, ráadásul a bukásnak is elég nagy lesz az esélye. Ha más tényező nem is hátráltat, a tapasztalatban versenyhátrányban leszel a konkurenciáddal szemben, hiszen Te vagy az új szereplő a piacon, Neked még bele kell tanulnod a működésébe.
Ellenben ha megtalálod a Lila Tehened, akkor úgy lépsz be a versenybe, hogy Te uralod a pályát, a versenytársaid utánad lépnek be, és mire hozzákezdenek a felzárkózáshoz, már Neked lesz tapasztalati előnyöd!

2010. január 22., péntek

Az élelmiszer árakról...

Az élelmiszerárak nem csökkennek
Az ingatlan- és pénzpiacokról kiindult gazdasági válság gyorsan elérte a reálgazdaságot. A termelés visszaesik, a munkahelyek száma csökken. Az elmúlt két évben egekbe szökő élelmiszerárak viszont annak ellenére nem lettek alacsonyabbak, hogy az előállításukhoz szükséges mezőgazdasági termékek világpiaci ára jelentősen csökkent. A Los Angeles-i napilap szerint félő, hogy tovább súlyosbodhatnak a világ legszegényebb országainak gondjai.
A gazdasági válság kirobbanása előtt a sajtó az emelkedő élelmiszerárakkal és a növekvő éhínséggel volt tele. A The Los Angeles Times emlékeztet rá, hogy 2008-ban 30 országban törtek ki lázadások az élelmiszerhiány miatt.
A gazdasági válság hatására visszaesett a termelékenység, nőtt a munkanélküliség és csökkentek a világpiaci árak. Bár a mezőgazdasági termékek 35 százalékkal olcsóbbak, mint tavaly, az élelmiszerek ára azonban az előállítási költségek visszaesése ellenére sem csökken.
A magas élelmiszerárak elsősorban a legszegényebb országokban okoznak súlyos válságot. Afganisztánban tavaly októberben 73 százalékkal került többe az élelem, mint egy évvel korábban, aminek következtében jelentősen nőtt az éhezők száma.
Tádzsikisztán, Haiti, Jordánia és Kirgizisztán lakossága jórészt a külföldön dolgozó vendégmunkások által hazaküldött pénzekből élt. A gazdasági visszaesés miatt azonban sokan elvesztették az állásukat, így nem tudják otthon maradt családtagjaikat támogatni.
Zambia a nyersanyagárak csökkenésétől szenved. Az ország fő exportcikkének, a réznek a világpiaci ára kevesebb mint a felére zuhant. Az országban élő gyerekek fele az alultápláltság miatt fejlődési rendellenességben szenved.
Nemzetközi segélyszervezetek szerint csak a nyugati segélyek növelésével lehet elkerülni a harmadik világ nyomorának további súlyosbodását.

Női hátrány...

Csökken, de még jelentős a nők hátránya
Norvégia a listavezető, Magyarország a 60. helyen

Norvégia az az ország, ahol a legkevesebb megkülönböztetés érvényesül a nőkkel szemben és Jemen az, ahol a legtöbb: idén többek között ez tűnt ki abból a jelentésből, amelyet a davosi Gazdasági Világfórum Global Gender Gap Report címmel készít el évről évre, összehasonlítva férfiak és a nők helyzetét az egyes országokban.
A Le Monde ismertetése szerint a november 12-én közzétett 2008. évi anyag 130 országban elemezte ezt a viszonyt, és arra a következtetésre jutott, hogy 2006 és 2008 között a tanulmányozott országok 80 százalékában a különbség csökkent a két nem között.
A szerzők, Richard Hausmann, a Harvard egyetem professzora, Laura Tyson, a Berkeley egyetem professzora és Barack Obama tanácsadója, valamint Saadia Zahidi, a Gazdasági Világfórum illetékese vetette egybe a férfiak és a nők helyzetét a gazdaság, a politika, az oktatás és az egészségügy területén.
A teljesítményeket a 14 kritérium közül legalább 12 alapján hasonlították össze, a vizsgálatot azokban az országokban végezték el, amelyek statisztikailag megfelelő adatokat képesek szolgáltatni. Ilyen szempont lehetett például a nők aránya a helyi munkaerőpiacon vagy a kormányzati szervekben, a bérszínvonal-különbségek, a várható élettartam stb.
A következtetések biztatóak, még ha fennmaradnak is erős különbségek. A világ lakosságának 90 százalékát magában foglaló 130 országban a férfiak és a nők helyzete csaknem egyenlő az egészségügyben és az oktatásban, de más a helyzet a gazdaságban - és főleg a politikában.
A jelentésben mindenütt a nemek közötti arányt vették figyelembe - például a női és a férfi miniszterek száma közötti arányt -, és nem az abszolút számokat. Ez a módszer nem hozza hátrányba a kisebb vagy gazdaságilag fejletlenebb országokat: így például Mozambik az első helyen áll a nőknek a gazdaságban játszott szerepét illetően, mert ebben az országban több nő dolgozik, mint férfi, és bérük az utóbbiaknál összességében „csak" 25 százalékkal marad el.
Mindent figyelembe véve a korábbi évekhez hasonlóan idén is a skandináv országok a listavezetők, Norvégia áll az első helyen - ott a legkisebb a nők hátránya a férfiakhoz képeset. Franciaország, amely 2006-ban a 70. helyen állt, 2007-ben az 51-ikre lépett elő, 2008-ban a 15-ikre. Németország és az Egyesült Királyság a 11-ik és a 13-ik helyen áll, de a két szomszéd ország visszaesett az előző eredményéhez képest.
(Magyarország is: 2008-ban a 60-ik, 2006-ban a 61-ik helyen állt, de 2007-ben már az 55-ik volt - globusz.net).
A feljövő országok, mint Brazília, India vagy Kína még messze nem érik el ezen a fejlett országok szintjét a vizsgált területen. Kína (57. hely) és India (113.) esetében a jelentés szankcionálta azt a politikai és kulturális gyakorlatot, amely előnyben részesíti a fiúgyermeket a lánygyermekkel szemben. Az Egyesült Államok (27.) a többi magas jövedelmű államhoz képest közepesen szerepelt a listán.
A jelentés szerzői hangsúlyozták, hogy azok az országok, amelyek a legjobb eredményt érték el a férfiak és nők egyenjogúsága terén, általában a gazdasági versenyképességi listán is előkelő helyen állnak.
Az ENSZ népességalapja (UNFPA) ugyanazon a napon közzétett jelentésében azonban a még fennálló nagy különbségekre hívja fel a figyelmet, az abszolút számok alapján. Bár a helyzet sokfelé javult, néhány adat kijózanító lehet: a Földön iskolába nem járó gyerekek 70 százaléka lány, a szegények 60 százaléka nő, és a női képviselők aránya a világ törvényhozásaiban mindössze 16 százalék.

Segély és/vagy segítség...

„A segítség többet árt, mint használ”
(Afrikán csak a segélyek leállítása és a reformdiktatúra segíthet)

Afrika az elmúlt évtizedek során dollármilliárdnyi segélyeket kapott, a nyomort mégsem sikerült enyhíteni. Dambisa Moyo szerint csak azzal lehetne végérvényesen elejét venni az afrikai szegénységnek, ha a Nyugat véget vetne a gazdasági fejlődés kialakulását gátló segélyek folyósításának. A zambiai származású közgazdász márciusban megjelent könyvéről Matthew Rees közöl részletes recenziót a The Wall Street Journalben.
„A modern kor egyik legnagyobb rejtélye, hogy miért él Afrikában ma is több mint 300 millió ember nyomorban. Hiszen a Világbank, a külföldi kormányok és segélyszervezet az elmúlt évtizedekben jelentős erőfeszítéseket tettek a térség felemelésére. A kontinens néhány országában az elmúlt évek során jelentős gazdasági növekedés kezdődött, de Afrika egészének egy főre jutó jövedelme a hatvanas évek óta alig emelkedett. Akkoriban Afrika és Kelet-Ázsia nemzeti összterméke hasonló szinten volt, 2005-ben viszont a kelet-ázsiai GDP ötszöröse az afrikai átlagnak. Az elmúlt 50 évben Afrikának juttatott több mint 1000 milliárd dollár segéllyel szinte semmit sem sikerült elérni" - írja Rees Dambisa Moyo zambiai származású közgazdász a Halott segély, avagy miért nem működik a segélyezés, és mi szolgálná Afrika fejlődését című március közepén megjelent könyvéről készített esszének is beillő recenziójában.
Moyo elismeri, hogy a nemzetközi segélyekre nagy szükség van - de csak speciális esetekben, katasztrófa idején. A természeti katasztrófák után, a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében, és az újjáépítés felgyorsításához elengedhetetlen a külföldi támogatás. A hosszú távú növekedést azonban nem lehet segélyekre alapozni. A második világháború után az Európának nyújtott Marshall-segély azért lehetett sikeres, mert szigorúan csak az újjáépítéssel kapcsolatos kiadásokra költhették, és az Egyesült Államok világossá tette, hogy egyszeri programról van szó, amely az öt éves periódus után nem hosszabbítható meg.
Sőt, a támogatások megnehezítik a gazdaság talpra állását és a nyomor okainak felszámolását - véli a zambiai származású közgazdász. A segélyek segítenek a korrupt rezsimek hatalmon tartásában. Az afrikai diktatúrák vezetői nem érdekeltek a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtésben: minél nagyobb a nyomor, annál több segélyt lehet kérni a fejlett országoktól, és ráadásul annál könnyebb elnyomni az ellenzéki kritikákat. „Semmi sem ösztönöz a hosszú távú gazdasági tervezésre, a növekedés alapjainak megteremtésére, ha elég hátradőlni, és a csekket a várni." Nem véletlen, hogy a legtöbb segélyt kapó afrikai országokban volt az elmúlt három évtized során a legkisebb a gazdasági növekedés - pontosabban negatív növekedés, hiszen a leginkább támogatott államok GDP-je évi átlagban 0,2 százalékot zsugorodott harminc év alatt.
Rees szerint nem kétséges, hogy Moyo könyve fel fogja bosszantani a Világbank és az amerikai kormány segélyezésért felelős hivatalnokait és az afrikai nyomort szívükön viselő jótét lelkeket. Pedig a zambiai származású közgazdász nincs egyedül renegát véleményével: egyebek között Paul Kagame ruandai és Abdoulaye Wade szenegáli elnök is hasonló álláspontra helyezkedett. A Moyo által csak „segély-biznisznek" nevezett üzletágban azonban félmillió ember dolgozik, akiknek a megélhetése függ a szegény országoknak nyújtott támogatásoktól. Arról nem is beszélve, hogy amióta rocksztárok is felkarolták az afrikai nyomor ügyét, a segélyezés ellenzése politikailag inkorrektté vált.
Mi lenne hát a megoldás Afrika problémáira? Moyo szerint elsősorban a szabad kereskedelem és a hitelezés terén kellene kezdeni a nyomor felszámolását: ha sikerülne a vállalkozási kedvet élénkíteni, akkor elindulhatna a növekedés. A nyomor felszámolásához mindenekelőtt piaci viszonyokat kellene teremteni, amire Moyo leginkább a felvilágosult reformdiktátorokat tartja alkalmasnak. Ha egy jó szándékú egyeduralkodónak sikerülne keresztülvinnie a reformokat, akkor a szabad piac kialakulása után a demokratikus intézmények is meggyökeresedhetnének - véli a neoliberális közgazdász.

A "kizöldítés" ára

750 milliárd dollár lenne szükséges a világgazdaság „kizöldítéséhez”
750 milliárd dollárnyi beruházás olyan zöld New Deal kibontakozását tenné lehetővé, amely egyfelől újra fellendíthetné a világgazdaságot, másfelől védené a környezetet - fejtette ki Achim Steiner, az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója.
A fedezetet részben a kőolaj-szektor megadóztatásával lehetne biztosítani - mondta a szakember a Reutersnek adott interjúban, amelyet a párizsi L'Express ismertetett.
Az UNEP jelentése kifejti, hogy a 750 milliárd dollár a világ összesített GDP-jének 1 százaléka. A beruházások olyan területekre irányulnának, mint az épületek és a szállítás energiahatékonyságának növelése, a megújítható energiák, a mezőgazdaság energiahatékonyságának javítása, valamint a víz, az erdők és korallzátonyok fokozott védelme, és számos munkaalkalmat teremtenének. Steiner kifejtette, hogy a világnak sürgős szüksége lenne ezekre a beruházási lehetőségekre az éghajlat felmelegedése elleni új egyezményhez, amelyet decemberben Koppenhágában kellene elfogadni, hogy a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv helyébe léphessen.
A tanulmány javasolja a kőolaj megadóztatását a Nemzetközi Gazdasági és Együttműködési Szervezet, az OECD országaiban. „Ha öt éven át hordónként 5 dolláros adót vetnének ki, az évi 100 milliárd dollár bevételt hozna. Az üzemanyag árában ez mintegy 3 centet (7 forint) jelentene literenként, Steiner szerint a fogyasztó „szinte észre sem venné". Ez azonban, mondta, ez csak egy a lehetséges finanszírozások sorában, sok más lehetőség is adódhat. A pénzzel arra lehetne ösztönözni a szegényebb országokat, hogy csökkentsék az üvegház hatású gázok kibocsátását - ezek okozzák az éghajlat felmelegedését.
Az UNEP vezetője hangsúlyozta: nem állja meg a helyét az az érv, hogy ezt nem engedheti meg magának a világ, mivel a világgazdaság számára sokkal többe kerülne az éghajlatváltozás elleni küzdelem kudarca. A szén-dioxid kibocsátási jogok kereskedelme már létező finanszírozási rendszer, de önmagában nem lenne elegendő egy klímaegyezmény költségeinek biztosítására az első években. Steiner ugyanakkor bíztatónak tartja, hogy az Egyesült Államoktól Kínáig sok ország válságkezelő programjában szerepelnek olyan célkitűzések, amelyek egy zöldebb növekedésre, a szénhidrogénektől való függőség csökkentésére irányulnak.

EU klíma

Klímaváltozás Európában
Az Európai Környezetvédő Hivatal (EEA) koppenhágai központjában átfogó tanulmányt tettek közzé, amely az utóbbi évtizedek klímaváltozásának természetével és okaival foglalkozik. A tanulmány megállapítja, hogy a globális felmelegedés rég elérte az európai kontinenst is, és bizonyos régiók veszélyeztetettsége lassanként az összes gazdasági szférát érinti.
Európa átlaghőmérséklete a huszadik század második felében egy egész Celsius fokkal emelkedett, míg ez az érték globális értelemben 0,8 Celsius. A változás a régiókat különbözőképpen befolyásolja. Míg Észak-Európa egyelőre profitál a változásokból, addig Dél csak a helyzet súlyosbodását tapasztalja. A Földközi-tenger térségében például egyötödére csökkent a csapadékmennyiség, csökken a folyók vízhozama, nő az erdőtüzek veszélye, és új kórokozók lépnek fel. Északon ezzel ellentétes jelenségeket figyelhetünk meg: 40 százalékkal több csapadék hullik, terjeszkednek az erdők, nagyobb a betakarított termény mennyisége, a fűtés pedig télen kevesebb energiát igényel.
Jacqueline McGlade, az EEA vezetője elismeri, hogy nem minden környezetváltozás vezethető vissza a klímaváltozásra és az iparosodásra. A gleccserek kiterjedése például 1850 óta kétharmadával csökkent, amiben főleg az játszik szerepet, hogy Európában végetért a kis jégkorszak, amelynek során a 19. század közepéig vastagodott a jégtakaró. A gleccserek olvadása viszont mégis aggasztó. Vastagságuk az 1990-es évekig évente csak 30 centiméterrel csökkent, ez a szám azonban az ezredforduló óta 50 centiméterre emelkedett.
Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a változások mélyen érinthetik Európa lakosságát. A jövőben szaporodnak a szélsőséges időjárási értékek, árvizekkel és forró hőhullámokkal kell számolni, és valószínű, hogy az egész élővilágban változások jelentkeznek. Bizonyos változások már most is tapasztalhatók. A tengerben egy hónappal korábban nyílnak az algák, a szárazföldön nyolc nappal korábban érkezik meg a tavasz és a nyár, mint 1970-ben. Számtalan állat- és növényfajta vagy Északra húzódik, vagy magasabb égövekbe és hegyekre települ. Szakemberek kiszámították, hogy századunk végére bizonyos madárfajoknak 550 kilométerrel messzebb kell költözniük észak-keleti irányban, hogy a költéshez szükséges mai feltételeket megtalálják.

Csőd- és felszámolás

Csőd- és felszámolási eljárás illetéke
A csőd- illetve felszámolási eljárás illetéke vonatkozásában elöljáróban el kell mondani, hogy a feleket - jövedelmi és vagyoni viszonyaikra tekintet nélkül - illetékfeljegyzési jog illeti meg a csőd- és a felszámolási eljárás alatt a vagyonfelügyelő és a felszámoló által indított bírósági eljárásokban . A gazdálkodó szervezetek fogalma A csődtörvény (1991. évi XLIX. tv.) szerint gazdálkodó szervezet: a gazdasági társaság, az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a szabadalmi ügyvivői iroda, a végrehajtói iroda, az európai részvénytársaság, a szövetkezet, a lakásszövetkezet, az európai szövetkezet, a vízgazdálkodási társulat (a víziközmű-társulat kivételével), az erdőbirtokossági társulat, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár, az egyéni cég, az egyesülés, ideértve az európai gazdasági egyesülést is, az európai területi együttműködési csoportosulás, a sportegyesület, valamint mindazon jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, amelyek fő érdekeltségeinek központja a Tanács fizetésképtelenségi eljárásokról szóló 1346/2000/EK rendelete alapján az Európai Unió területén található . A csődeljárás illetéke: 1. a jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezetek esetében: 30 000 forint, 2. a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek esetében: 20 000 forint . A felszámolási eljárási illeték: 1. a jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezetek esetében: 50 000 forint, 2. jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet esetében: 25 000 forint .

2010. január 20., szerda

A kaució

A kaució áfa kötelezettsége
Kauciónak minősül, ha a fizetésre kötelezett meghatározott pénzösszeget – esetleg ingó dolgot ad át a jogosultnak valamely követelése teljesítésének biztosítására.
A leggyakrabban lakás, üzlet egyéb ingatlan bérleteknél fordul el, amikor a szerződéskötéskor átadott kaució a folyamatos bérleti díj fizetést biztosítja. De előfordulhat lízingnél, illetve más szerződéseknél is.
A kauciót a Polgári Törvénykönvv óvadékként ismeri, - fő szabálya, hogy valamely követelés biztosítására pénzen, bankszámla-követelésen, értékpapíron és egyéb, külön törvényben meghatározott pénzügyi eszközön az erre irányuló szerződéssel és az óvadék tárgyának átadásával óvadék alapítható. Ha az óvadék tárgya más dolog, a zálogjog szabályait kell alkalmazni. (Ptk. 270.§).
A kérdés az, hogy a kaució (óvadék) áfa köteles-e?
Az Áfa törvény szerint:
59. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagy készpénzhelyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.
(2) A jóváírt, kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.
Ezek alapján azt lehet mondani, hogy a kaució az átadáskor nem áfa köteles – mert biztosítékként és nem az ellenértékbe beszámítás céljából adják. Ha a kaució beszámításra kerül – akkor már a biztosított követelés jogi sorsát osztja, tehát ellenértéknek minősül, és áfa köteles is lesz. Ha ellenben a szerződés megszűnésekor visszaadják, akkor eredeti rendeltetését megtartotta, és nem keletkeztet áfa kötelezettséget.

Bt. képviselet


Ki képviselhet egy betéti társaságot?
A betéti társaság jogi személy beltagja a cég üzletvezetésének és képviseletének ellátására nemcsak szervezeti képviselőjét, hanem bármely más – akár meghatalmazott – személyt is kijelölhet – szögezte le a Győri Ítélőtábla egy ítéletben, melyet a Világgazdaság idézett.
Az érintett betéti társaság – amelynek egyedüli beltagja egy külföldi cég volt – változásbejegyzési kérelemmel fordult a cégbírósághoz. Beadványában a jogi személy beltag által önálló képviseleti joggal kijelölt ügyvéd cégjegyzékbe való bejegyzését kérte, változatlanul fenntartva a beltag ügyvezetőjének önálló képviseleti jogát.
A cégbíróság válaszában hiánypótlásra hívta fel a bt.-t. Kifejtette: a gazdasági társaságokról szóló törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a szervezeti képviselő és a kijelölt személy is eljárjon a beltag nevében. Ezért új tagi határozat meghozatalára és ismételt kérelem benyújtására hívta fel a céget.
A bt. e helyett vitatta a cégbírósági álláspontot, mondván, a törvény nem zárja ki, hogy a jogi személy beltag képviseletében a kijelölt természetes személy mellett a szervezeti képviselő is eljárjon. A Győri Ítélőtábla megalapozottnak találta a jogi érvelést. Rámutatott: az új társasági törvény – szemben a korábbival – lehetővé teszi, hogy a bt. jogi személy beltagja az üzletvezetés és a képviselet ellátására ne csak a szervezeti képviselőjét, hanem bármely más – akár meghatalmazott – személyt is kijelöljön.

Természetbeni engedmény

A természetben nyújtott engedmények áfarendszerbeli kezelése
(az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 71. § (2) és (3) bekezdéseihez)
1. Az engedmény nyújtásának és az alapügylet teljesülésének elválása
Az engedmények kapcsán fontos körülmény, hogy az engedmény az alapügyletet követően, vagy azzal egyidejűleg – a vonatkozó feltételek szerint – nyújtható, azonban arra nincsen lehetőség, hogy akár a természetbeni engedmény, akár más engedmény időben az alapügyletet megelőzze. Az engedménynek ugyanis fogalmi eleme az, hogy a felek között az engedmény nyújtásával egyidejűleg, vagy azt megelőzően teljesüljön egy olyan ügylet, amelyre tekintettel engedményt adnak (azaz kell lennie egy olyan ügyletnek, amelyből az engedmény nyújtása történik).
2. Az áfatörvény 71. § (3) bekezdésének alkalmazása a természetbeni engedményekkel összefüggésben
Az áfatörvény 71. § (3) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a termék beszerzőjével, szolgáltatás igénybevevőjével kötött előzetes megállapodás alapján az árengedmény nyújtója dönthet úgy is, hogy az általa az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott feltételek szerint nyújtott árengedmény pénzben kifejezett összege a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása adóalapjába mégis beletartozik, illetőleg azzal az adó alapja utólag sem csökken [77. § (3) bekezdése], feltéve, hogy a nyújtott árengedmény pénzben kifejezett összegének, mint vagyoni előnynek terhére akár az árengedmény nyújtója, akár – az árengedmény nyújtójával kötött előzetes megállapodás alapján – más értékesít terméket, nyújt szolgáltatást. Ilyen esetben az utóbb említett ügylet – a nyújtott árengedmény pénzben kifejezett összegének, mint vagyoni előnynek erejéig – ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak minősül.
Az áfatörvény 71. § (3) bekezdésének szövegezéséből az következik, hogy az engedmény az alapügylet adóalapját nem csökkenti, ugyanakkor az annak megfelelő összeg a természetbeni engedmény ellenértéke, (ebből következően ezen szakasz szerinti engedmény nem adóalap-csökkentő hatású).
Ha pl. az adóalany úgy értékesíti az egyébként 100 ezer (+ áfa) forintos listaárú hűtőszekrényt, hogy az áfatörvény 71. § (3) bekezdése alapján úgy dönt, hogy nem csökkenti az adóalapot, hanem akár ő, akár – megállapodás alapján – más adóalany utólagosan az engedmény összegének megfelelő, 30 ezer forint (+ 6 ezer áfa) értékű mikrohullámú sütőt ad hozzá, akkor a 30 ezer forinttal az adóalapot utóbb nem lehet csökkenteni (ti. áfatörvény 71. § (3) bekezdés első mondata: „… az árengedmény nyújtója dönthet úgy is, hogy az általa az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott feltételek szerint nyújtott árengedmény pénzben kifejezett összege a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása adóalapjába mégis beletartozik, illetőleg azzal az adó alapja utólag sem csökken…”). Ez esetben első körben az értékesítő a hűtőszekrényről 100 ezer forint (+ 20 ezer áfa) végösszegű számlát állít ki, tulajdonképpen annak eredeti vételárát számlázza. Az utóbb – akár az eredeti értékesítő, akár más adóalany által – átadott termék ebben a konstrukcióban nem viselkedik valódi engedményként. Az így adott természetbeni engedménynek megfelelő összeg ugyanis ellenértéknek minősül az áfatörvény 71. § (3) bekezdés utolsó mondata alapján, mivel annak megfogalmazása úgy szól, hogy „ilyen esetben az utóbb említett ügylet – a nyújtott árengedmény pénzben kifejezett összegének, mint vagyoni előnynek erejéig – ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak minősül”. Mindezek alapján a példában említett mikrohullámú sütő „értékesítéséről” is számlát kell kiállítania annak, aki a mikrohullámú sütőt átadja, amely számlának a végösszege 30 ezer forint (+ 6 ezer áfa) lesz, más kérdés, hogy a felek között ez az összeg pénzügyileg rendezésre nem kerül.
3. Az áfatörvény 71. § (2) bekezdésének alkalmazása a természetbeni engedményekkel összefüggésben
Abban az esetben ugyanakkor, ha az adóalany saját termékéhez kapcsoltan ad természetben engedményt, akkor nála valódi adóalap-csökkenés az áfatörvény 71. § (1) bekezdés b) pontja és ehhez kapcsolódóan a 71. § (2) bekezdésének megfelelő konstrukció alkalmazása esetén lehetséges.
Az áfatörvény 71. § (2) bekezdésének utolsó fordulatában szereplő „számított árengedmény pénzben kifejezett – adó nélkül számított – összesített összege” megfogalmazásból ugyanis az következik, hogy az engedmény természetben is megjelenhet. Amennyiben tehát az adóalany saját ügyletéhez kapcsoltan, arra tekintettel nyújt utólagosan természetben engedményt, akkor azzal az eredeti
adóalap csökkenthető, feltéve, hogy az áfatörvény 71. § (2) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel.
A hivatkozott példában ez úgy jelenne meg, hogy az eredeti értékesítés – azaz a két termék együttes értékesítése – 130 ezer forint (+ áfa) értékű lenne (ti. hűtő: 100 ezer +áfa, mikro: 30 ezer +áfa), azonban a mikrohullámú sütő pénzben kifejezett ellenértékének erejéig – tulajdonképpen 30 ezer forinttal – az adóalap csökken, így ténylegesen 100 ezer forint után kell adót fizetni.
Amennyiben az engedményre jogosító ügylet megvalósulásakor megtörténik az áfatörvény 71. § (2) bekezdésének megfelelő – az áfatörvény 71. § (1) bekezdés b) pontja szerinti – engedmény nyújtása, akkor elképzelhető olyan bizonylatolási megoldás, amelyen az engedmény összegét nem, hanem eleve csak a ténylegesen térítendő összeget nevezik meg adóalapként. Ebben az esetben a bizonylaton mindkét terméknek szerepelnie kell – hiszen így dokumentált annak ténye, hogy a vásárolt terméken kívül, ahhoz kapcsoltan más termék is átadásra került – azonban ez esetben is elfogadható, ha a számlán összegszerűen csak a ténylegesen térítendő ellenérték szerepel adóalap és adóösszeg bontásban. (Pl. 1 db hűtő + 1 db mikrohullámú sütő = 100 ezer forint + áfa).
Az utólagos engedmény csak abban lesz kihatással az eredeti ügyletre és adóalapra, ha az engedményt nyújtó adóalany úgy dönt, hogy ún. számlázott engedmény keretében adja az utólagos engedményt. Az áfatörvény 77. § (3) bekezdése ugyanis kifejezetten úgy fogalmaz, hogy az utólagos engedménnyel „az adó alapja utólag csökkenthető”, azaz tulajdonképpen az adóalany kompetenciájába utalja, hogy az engedmény áfa-alapra gyakorolt hatását érvényesíti-e, vagy sem. Ez az engedményekre – ideértve a pénzbeli engedményt is – általában igaz, azonban a természetben adott engedménynél figyelemmel kell lenni arra, hogy amennyiben az adóalany nem kívánja az eredeti ügylet adatait az engedményre tekintettel módosítani, akkor az eredeti értékesítés adatai nem változnak, ugyanakkor a természetben átadott termék után áfát kell fizetni.
Amennyiben az áfatörvény 71. § (1) bekezdés b) pontja szerinti természetben nyújtott engedményt az áfatörvény 77. § (3) bekezdésének megfelelően (adóalapot csökkentő) utólagos engedményként nyújtják, akkor azon ügyletről szóló számlát, amelyre tekintettel a természetben nyújtott engedményt utólag adják, módosítani szükséges. Az áfatörvény 78. § (1) bekezdés b) pontja ugyanis kifejezetten előírja a módosítás szükségességét, amennyiben az adóalany utólagos engedmény okán kívánja csökkenteni az általa teljesített ügylet adóalapját. Bár amennyiben az utólagos engedményt természetben nyújtják, az adóalap pénzügyi értelemben nem csökken, de mivel technikai értelemben a korábban megfizetett összeg nem az eredetileg átadott mennyiségnek a végleges ellenértéke, ezért a számla módosításra szorul. A módosítás eredményeként a bizonylatoknak azt kell tükrözniük, hogy az ügylet kimenetele az eredetileg 1 db hűtő 100 ezer forint + áfáról, 1 db hűtő + 1 db mikrohullámú sütő = 100 ezer forint + áfára változott. Előfordulhat, hogy a természetben adott utólagos engedmény az eredeti termékkel egynemű termékben jelenik meg. Ilyen eset lehet, ha pl. az eredetileg értékesített 100 kg mosópor = 200 ezer forint + áfa összeget az utóbb – ezen vásárlásra tekintettel engedményként – átadott 10 kg mosópor adataival módosítják. Ilyenkor a módosítás eredményeként az eredeti mennyiség 110 kg lesz, amelyhez kapcsoltan az összesített adóalap és az áfa összege összegszerűen nem változik.
(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Főosztály 4721/1/2009. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 1559802828)