Oldalak

2010. június 21., hétfő

VM - ár- és belvízkár enyhítése...

A Vidékfejlesztési Minisztérium árvíz- és belvízkárok enyhítése érdekében tett lépései
A Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri az utóbbi hónapok kedvezőtlen időjárása miatt keletkezett ár- és belvizek helyzetét, illetve az általuk okozott károk nagyságát.

A 2010. június 14-i felmérések alapján a belvízzel borított területek nagysága 183,2 ezer hektár, az árvízzel borított területek nagysága 31,5 ezer hektár, a károsan átnedvesedett és vetetlen területek nagysága 104,3 ezer hektár. 89 ezer hektáron a vízborítás miatt kipusztult a növényzet.

A kialakult helyzetben szükségessé vált a kárenyhítési rendszer hatékonyságának növelése, továbbá a károsult termelők terheinek csökkentése.

Mindezek érdekében a minisztérium az alábbi intézkedéseket teszi:

* sor kerül a kárenyhítési törvény módosítására, melynek köszönhetően a termelők június 30. helyett szeptember 30-ig fizethetik be önrészüket a Kárenyhítési Alapba. A törvény módosítását az Országgyűlés hamarosan tárgyalja.

* kezdeményezi, hogy a Kormány a kötelező mértéken felül is járuljon hozzá a Kárenyhítési Alap feltöltéséhez. A kérdésben a kormány az államháztartás helyzetének áttekintését követően és a belvízkárok nagyságának ismeretében szeptember hónapban dönthet.

* támogatja, hogy a rendkívül súlyos helyzetre való tekintettel a Kárenyhítési Alapból előleget fizessenek a termelőknek. Ennek folyósításáról és mértékéről döntés — a rendelkezésre álló források nagyságának függvényében — december első napjaiban születik. Az előleg kifizetésére várhatóan még az év végén sor kerül. A kárenyhítő juttatások előlegen felüli részének folyósítása a törvényben rögzített határidőig, 2011. március 15-ig megtörténik.

* egyszerűsíti a vis maior bejelentésekhez kapcsolódó hivatali ügyintézést. A mezőgazdasági támogatásokra vonatkozó uniós rendelkezések alapján a termelő az árvíz vagy belvíz miatt műveletlenül maradt területe után is megkaphatja a 2010-ben járó hektáronkénti 46 ezer forintnyi támogatást. Az egyszerűsítés során egyablakos eljárás keretében a gazdálkodóknak a káreseményt csak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes megyei kirendeltségén kell bejelenteniük. Az MVH és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) gondoskodik a vis maior igazolások kiadásáról. Ezáltal a káresemény bejelentője mentesül a vis maior igazolással összefüggő eljárási illeték megfizetése alól is.
Ezzel kapcsolatban rövidesen részletes tájékoztató jelenik meg.

* a gazdasági vészhelyzetre való tekintettel (árvíz,belvíz) az Európai Bizottsághoz fordul a jövőre esedékes területalapú SAPS támogatási összeg egy részének előlegként történő kifizetése érdekében.

* kezdeményezi az Európai Unió Bizottságánál a válság miatt kedvezményesen nyújtható vállalkozásonként 3 év alatt adható 15 ezer euró állami támogatás 2010. december 31-i határidejének meghosszabbítását.

* a károk összesítése után javasolja a kormánynak, hogy a költségvetés általános tartalékából a tárcához tartozó területeken kárenyhítésre kerüljön sor.
A mezőgazdasági károk mellett a vidékfejlesztési tárcához tartozik a védművekben valamint a Nemzeti Parkok területén keletkezett károk felmérése is.
Az állami vízügyi szervezetek védekezési költsége június 17-i adatok alapján összesen 10 milliárd 124 millió forintra becsülhető. Ez magában foglalja az árvízvédelemre, a belvízvédelemre, a vízminőségi kárelhárításra , a helyi vízkárokra valamint a védelmi anyagok visszapótlására fordítandó összegeket. Ezen felül a védművekben keletkezett károk becsült helyreállítási költsége — kizárólag az eredeti állapot helyreállítására — 7 milliárd 330 millió forint.
Az elmúlt időszak csapadékos időjárása valamint az árvízhelyzet miatt a Nemzeti Parkok is jelentős károkat szenvedtek.
A 10 Nemzeti Park Igazgatóságának becslése alapján a védekezés költségei, a keletkezett károk és a bevételkiesések összege várhatóan 370 millió forintra tehető.

* kezdeményezte, hogy a kormány forduljon az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy a rendkívüli árvízkárokra való tekintettel Magyarország minél hamarabb részesülhessen az Európai Unió 1 milliárd eurós Szolidaritási Alapjából.

* azonnali segélyakciót szervezett az árvízkárosultak, a kilátástalan helyzetbe került emberek megsegítése érdekében. Felhívását a minisztérium a háttérintézmények munkatársai, az agráriumban tevékenykedő társadalmi szervezetek és agrárcégek körében hirdette meg, de természetesen bárkinek a felajánlását szívesen fogadja.
A pénzbeli adományokat egy — a tárca számára a Magyar Államkincstár által nyitott — elkülönített számlára lehet utalni. A számlaszám: 10032000-01220190-50004009
F: VM Sajtóiroda, 2010.06.18

Nincsenek megjegyzések: