Oldalak

2010. június 22., kedd

Szúnyoginvázió ellen...

Szinte ingyenes megoldások

A megelőzés itt is a legkifizetődőbb: a kerti/udvari víztartókat, esővíztárolókat lefedve kell tartani, hogy ne szaporodhassanak el bennük a szúnyogok, a járdán levő pocsolyát pedig néhány mozdulattal szét tudjuk söprögetni.

A szúnyogok is irtóznak bizonyos szagoktól, így a borsmenta, a bazsalikom, a menta, a kamilla illatától. Ugyancsak távol tarthatóak a vérszívók, ha őrölt szegfűszegből, vízből, levendula- és citromolajból álló elegyet párologtatunk.

A népi hagyományok szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkába ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-főzetet teszünk, esetleg porrá tört szegfűszeget, vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre. A tábortűz füstje is hatásos védelmet nyújthat, ezt egy marék nedves szénával fokozhatjuk.

Ami pedig a csípések megelőzését illeti: hatásos szúnyogriasztó szer a bőrre kent higított ecet, illetve a repceolaj, amiben borsmenta ázott, ugyanakkor az is segíthet, ha citromfű-, levendula- vagy petrezselyemlevelet dörzsölsz szét a testeden. A (főleg nyers) fokhagyma rendszeres fogyasztása is éppolyan hatásos, mint a B-vitaminé, hiszen a vérszívó rovarok nem szeretik a bőrünkön keresztül áramló illatát.

Régi tapasztalat, hogy az erős dohányosokat a szúnyogok kevésbé lepik meg nikotinnal átitatott bőrük miatt, azonban senkinek sem javasoljuk, hogy csak a csípések elkerülése érdekében szokjon rá a cigarettára.

Szintén nem túl költséges, ám felettébb hatékony prevenciós módszer a szúnyogháló felhelyezése: az öntapadós változat már 800-1000 forint körül is beszerezhető. Ügyeljünk arra is, hogy az ajtón is legyen megfelelő háló!(portfolio.hu)

Nincsenek megjegyzések: