Oldalak

2010. június 25., péntek

Munkaszerződés...

A Munka Törvénykönyve 76. § (5) bekezdése értelmében a feleknek a munkaszerződésben meg kell állapodniuk a munkavállaló személyi alapbérében, munkakörében, illetve munkavégzési helyében. A munkáltató a munkavállalót a munkaköri feladatokról, a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségről - kivéve, ha ezt jogszabály határozza meg - a 76. § (7)-(8) bekezdésében szabályozott rend szerint tájékoztatja.

Ez a tájékoztatás a munkaköri leírás, amely révén a munkavállaló tudomást szerezhet az alá fölérendeltségi kapcsolatiról (közvetlen felettes, közvetlen beosztott), helyettesítési rendről, feladatiról, hatásköréről, a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségről, stb.

A munkaköri leírás pontos megfogalmazása mind a munkaadónak mind pedig a munkavállalónak érdeke, hiszen sok jogvita kerülhető el ez által.

Bírósági döntések tucatjai támasztják ezt alá. Például a BH2008. 28. számú döntés szerint munkakör átalakulásával is összefüggő munkáltatói rendes felmondás jogszerűsége vizsgálatánál a tényállás alapján meg kell állapítani, hogy a munkavállaló korábbi munkakörének csupán az elnevezése, vagy pedig érdemben a tartalma változott-e meg, hiszen ha a régi és az új munkakör közötti átfedés olyan mértékű, hogy azok egymásnak megfelelnek, munkakör megszüntetésről nem lehet szó

Amennyiben a munkaköri leírásban foglalt feladatok felsorolását a munkaadó "bővebbre" hagyja, akkor mozgásterét is megnöveli, azaz egyszerű utasítással elintézheti azt, amihez egyébként munkaszerződést kellene módosítania.

Nincsenek megjegyzések: