Oldalak

2010. június 21., hétfő

Madárinfluenza...

Tudnivalók a madárinfluenzáról
A madárinfluenza egy állatbetegség, amely két jellemző formában fordul elő.

Kis kórokozó képességű variánsa, a vadon élő és tenyésztett madarakban világszerte előfordul, tüneteket nagyon ritkán okoz, így sem állat-egészségügyi, sem pedig közegészségügyi szempontból nem mondható veszélyesnek. Vannak azonban olyan madárfajok, melyek az influenzára érzékenyebbek, ilyen például a pulyka is. Ezen fajokban az influenza kis kórokozó képességű változata könnyebben alakulhat át az ún. erős kórokozó képességű változattá, mint amilyen a legutóbbi hírhedt, állatjárványt okozó H5N1-es típus is.

Az erős kórokozó képességű influenzavírus csaknem minden baromfifajra veszélyes és nagy kiterjedésű járványokat okozhat, melyek megfékezése csak igen szigorú állategészségügyi intézkedésekkel valósítható meg.

Melyek a madárinfluenza tünetei a madarakban?

A madárinfluenzának lehetnek olyan enyhe változatai is, melyek tünetekkel nem is járnak. A fertőzésekre a folyamatos laboratóriumi vizsgálat deríthet fényt. Bár a fertőzések sem emberre, sem pedig az állatokra nem veszélyesek, tanácsos kiemelni a fertőzött állományokat.

Az erős kórokozó képességű madárinfluenza vírusfertőzés első tüneteit általában 1-3 nap közötti lappangási idő előzi meg. Ezt követően a megbetegedett madarak elesettek, alig mozognak, esetenként hasmenésesek és sokszor még a légzőszervi tünetek jelentkezése előtt elpusztulnak. A jellemző légzőszervi tünetek: orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, tüsszögés, krákogás, a szemgödör alatti üregek gyulladása. Esetenként jelentkezhet a toroktájék és a fejfüggelékek (taréj, lebernyeg) vizenyős duzzanata is.

Mi az állattartó kötelessége?

Egy esetleges járvány által okozott kártétel elsősorban attól függ, hogy az mennyire terjed el az ország állományaiban. A vírus terjedése szempontjából a járvány kezdeti szakasza kritikus, ezért mihamarabbi beavatkozás szükséges. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha az állat-egészségügyi szolgálat tudomást szerez a megbetegedésről.

Ezért valamennyi állattartó kötelessége, hogy az állományában jelentkező, betegségre utaló tüneteket azonnal jelentse a legközelebbi állatorvosnak, hatósági állatorvosnak.

Természetesen az állomány megvédése érdekében is a legtöbbet az állattartó teheti. Hiábavaló minden erőfeszítés, ha az állatok tartója nem fektet hangsúlyt a betegségmegelőző óvintézkedések betartására.

Megbetegítheti-e a madárinfluenza vírusa az embert?

Általánosságban az a tapasztalat, hogy az állatok influenzavírusai közvetlenül nem fertőzik az embert és fordítva. Extrém körülmények között, például ha valaki folyamatosan és nagy mennyiségben lélegzi be a madárinfluenza erős kórokozó képességű vírusát (is) tartalmazó port, akkor kivételesen előfordulhat az, hogy emberben közvetlenül a madárinfluenza vírusa okoz megbetegedést. Az Ázsiában észlelt emberi, de madárinfluenza vírusa által okozott megbetegedések azok között jelentkeztek, akik a beteg madarakkal nap mint nap, "hivatásszerűen" foglalkoztak, és a munkavégzés során egyéni védőfelszerelést (maszkot) nem használtak illetve az immunrendszerük le volt gyengülve.

Az erős kórokozó képességű madárinfluenza (és csak ez!), bár szinte kizárólag madarakra (így baromfira is) jelent veszélyt, egyes elszigetelt esetekben okozott megbetegedést (sőt halált) emberekben is. Ezek az esetek olyan személyekben jelentkeztek, akik az erős kórokozó képességű madárinfluenza járvány által érintett beteg, elhullott vagy leölt állatokkal közvetlenül érintkeztek, illetve hőkezelés nélkül fogyasztották ezeket (pl. nyers vérből készült levest), illetve szervezetük ellenállóképessége alacsony volt.

Teljes bizonyossággal kimondható, hogy a madárinfluenza vírusa emberről emberre nem képes átterjedni.

Az influenzavírusok ellenálló képessége kicsi. A testváladékok beszáradása, a különböző fertőtlenítőszerek, a 60 °C feletti hőmérséklet az influenzavírusokat hamar elpusztítja. A hazánkban általában alkalmazott konyhatechnológiai műveletek (pl. főzés, párolás, sütés) az influenzavírusok elpusztításához biztosan elegendőek.

A hazánkban közfogyasztásra forgalomba kerülő élelmiszerek, baromfihús erős kórokozó képességű madárinfluenza vírussal való fertőzöttsége és főleg azok fertőzést terjesztő szerepe kizártnak tekinthető, mert Magyarország a betegségtől mentes, s ha esetleg járványkitörésre kerülne is sor, a nagyon szigorú állategészségügyi hatósági intézkedések megakadályozzák, hogy a fertőzött helyekről hús kerüljön forgalomba.(f:fvm.hu)

Nincsenek megjegyzések: