Oldalak

2010. április 20., kedd

Vízlenyomatunk...

Egy csésze kávé 140 liter vizet pusztít el!

Ki gondolná, hogy egy csésze kávéval a kedélyes európai polgár egyúttal 140 liter vizet is „lenyel”? Vagy ha vesz egy gyapjú trikót, akkor 2 ezer liter vizet „húz le” a csatornába. Amikor egy kisebb társaság befal egykilónyi, közepesen átsütött bifszteket, akkor 15 ezer liter víz megy a pocsékba.

A BBC által ismertetett szakértői jelentés szerint a fejlett világ által importált élelmiszerek és áruk olyan sok „beágyazott vizet” tartalmaznak, ami súlyosan megnöveli a világszerte létező – és folyamatosan rosszabbodó – vízhiányt. Jelenleg a szegény országok a rendelkezésükre álló víz aránytalanul nagy mennyiségét a Nyugatra irányuló exporthoz használják fel. Márpedig a gazdagoknak egyre több „gyarmati termékre” van szükségük.

Nagy-Britanniában az import kétharmadában lévő víz külföldről származik. A „beágyazott víz” az a mennyiség, amelyet egy bizonyos termék előállításához fel kell használni – ott, ahol készül. Ha bármely ország valamely terméket külföldről vásárol meg, akkor az előállításához szükséges vizet is „importálja”.

Az előrejelzések szerint amennyiben húsz éven belül a világ népessége meghaladja a 8 milliárdot, akkor 50 százalékkal növekszik az energia és az élelmiszer iránti igény, s így 30 százalékkal több friss vízre lesz szükség.

„Oda kell figyelnünk, hogy saját vízlenyomatunk – közvetett vízfelhasználásunk – milyen hatást gyakorol a világ más részeire” — mondta Roger Falconer, a Cardiff Egyetem vízügyi kutatóintézetének igazgatója. Különben jön a tökéletes vihar: John Beddington professzor, a brit kormány tudományos tanácsadója szerint ez akkor következik be, ha az egész világon beköszönt az energia-, élelmiszer- és vízhiány.

A BBC sajátos számolási módszert használ a beágyazott víz felhasználásának mértékére: egy fürdőkádba 150 liter víz kell – ez egy egység. E módszerrel mérve egy kiló rizshez 23 kád víz kell – azaz 3450 liter.

Egy átlagos brit naponta 150 liter – egy fürdőkádnyi – vizet használ fel. Ennek a tízszeresét vásárolják meg a brit árukban, de ez még mindig csak a harmada annak, amennyit a fejlődő országokból származó egyéb árukban, élelmiszerekben megvesznek.

Ha valaki egy pint sört legurít a torkán – ez Britanniában, kevés habbal, 05,68 liter, tehát egy nagyobb korsó –, gondol-e arra, hogy az előállításához 130 pint, azaz 74 liter vízre volt szükség?
(F: Szabad Föld,A. Fodor György)

Nincsenek megjegyzések: