Oldalak

2010. április 18., vasárnap

Vállalkozzunk?!

Miért ne indíts saját vállalkozást?
Kezdő vállalkozást indítani izgalmas dolog. Olyanná válik, amilyennek felépíted, azzal dolgozol együtt, akit magadnak választasz, és azzal foglalkozol, amit szeretsz. Mitől válik egy kezdő vállalkozás indítása bizsergetően vonzóvá? Lássuk:
Nálad az irányítás.
Csak rajtad múlik a vállalkozásod sikere (vagy bukása). Nem tartozol senkinek beszámolási kötelezettséggel, hogy mit miért csinálsz. Úgy irányítod a céged, ahogy jónak látod, ahogy a személyiséged diktálja. Anyagi boldogulásod is a kezedben van. Ez már önmagában elegendő indok arra, hogy valaki online vállalkozásba kezdjen.
(Valójában nem az, de sokan ezt hiszik.)
Az alkotás lehetősége.
Előtted egy üres papírlap, azt kezdesz vele, amit akarsz. Újat, jobbat, érdekesebbet, eladhatóbbat csinálhatsz, kiélheted a kreativitásod, megalkothatod a jövő termékét vagy szolgáltatását. Nagyon sokan ezért vágnak bele.
(És nem számolnak a következményekkel.)
Az örökkévalóság.
A lehetőség a kezedben van, hogy hatással legyél a környezetedre, a világra. Alkoss új kommunikációs csatornát, információ megosztási lehetőséget vagy bármit, amitől úgy gondolod, hogy jobbá teheted a világot. Merj nagyot álmodni!
(Csak vigyázz, ne ess nagyot pofára, ha mégsem sikerül!)
Az álomcsapat.
Te választod meg, kikkel dolgozol együtt. Sok hasonlóan gondolkodó (és humorral rendelkező) munkatárs kiváló csapatot alkot. Megteremtheted a tökéletes vállalati kultúrát. Olyanná formálhatod a céged, hogy öröm legyen ott dolgozni.
(És elfelejted, hogy valakinek erre egy élet is kevés, hogy megcsinálja.)
A pénz.
Hát, persze! Mi másért is csinálnád, mint a pénz miatt! A kényelmesebb élet, a felhőtlen anyagi lét csábító mindenki számára, aki bele mer vágni.
(És majd rájön, hogy 80% az esélye, hogy 1-2 éven belül csődbe megy.)
Úgy néz ki, hogy ez az élet napos oldala? Pedig messze nem az! Nézzük meg a másik oldalt is, hogy teljes legyen a kép, azaz

Miért NE csinálj vállalkozást?
Mert az érzelmeid befolyásolnak.
Első és legfontosabb, hogy érzelmileg kötődni fogsz a saját cégedhez. Ha korábban még nem volt saját vállalkozásod, el sem tudod képzelni mennyire. A részeddé válik, belemászik a mindennapjaidba, családtag lesz, akiért bármire képes vagy.
Ráadásul egy vállalkozás tele van kisebb-nagyobb kockázattal, bizonytalansággal, amiket tudni kell érzelmileg is kezelni. Bármilyen kemény is vagy lelkileg, bizony lesznek olyan mélypontok, amikor magad alá kerülsz. Kicsinál a saját céged. Egyik pillanatban még aggódsz érte, aztán gyűlölöd, de végül úgyis arra jutsz, hogy ő a tiéd. És ami a tiéd, azért felelős vagy. Érzelmileg is.
Mert ha nem csinálsz valamit, nem is fog történni semmi.
Egy vállalkozás életében folyamatosan történnek dolgok. Dolgozni indulsz, tárgyalsz, szerződéseket nyálazol. De éppen azért, mert minden folyamatot Te gerjesztesz be, a rendszerbe alapból bele van kódolva a semmittevés. Nem dolgozol, lemondod a tárgyalást, nincs kedved programozni, falra mászol a szerződésektől.
Mint a vállalkozás alapítója és vezetője, csupán rajtad múlik, hogy működjenek a dolgok, menjen az üzlet. Gondolhatod azt is, hogy majd önjáró lesz a céged, de amíg oda eljutsz, sokat kell érte tenned. És ha nem teszel, az égvilágon nem fog történni semmi.
Mert többször fogsz nemet mondani, mint gondolnád.
Nem túlságosan motiváló, hogy naponta többször fogsz majd másnak nemet mondani, még ha ezt az elején nem is gondoltad volna.
Rendszeresen mondasz majd nemet a munkatársaidnak, a potenciális ügyfeleidnek, partnereidnek, leendő befektetőtársadnak, gyakorlatilag mindenkinek, akivel csak kapcsolatban állsz.
Vállalkozni azt is jelenti, hogy a sok igen mellett bizony nagyon sokszor nemet is kell mondani. Úgyhogy fel a műmosolyt és gyakorold tükör előtt a diplomatikus elutasítást!
Mert embereket alkalmazni valójában púp a hátadon.
Sokan lesznek majd a környezetedből, akiket fellelkesít az ötleted, akik szívesen csatlakoznak később hozzád, hogy részesei lehessenek egy kezdő vállalkozás felépítésének. Egészen addig, amíg nem kapnak egy kedvezőbb ajánlatot valamelyik multitól, neked is fognak dolgozni. Utána viszont elfelejtheted a tehetséges embereket. Egy nagynevű céggel nem tudsz versenyre kelni az elején. És kezdődik a végtelen történet: állást meghirdetni, önéletrajzokat szelektálni, interjúztatni, napokig töprengeni, végül választani valakit, akiről tudod, hogy jövőre már úgysem fogsz vele együtt dolgozni. Nem egy túl kellemes érzés…
Mert rájössz, hogy egy nap csak 24 órából áll.
Jobb esetben dolgoztál már korábban alkalmazottként, tisztában vagy vele, mennyire fontos számodra a munkád és a magánéleted összhangja. Amint vállalkozni kezdesz, felejtsd el a magánéleted! A céged lesz az életed, és ez bizony azt is jelenti, hogy akár évekig fogsz futkározni a mókuskerékben, mire rádöbbensz: ha egy nap nem 24, hanem 30 órából állna, heti 42 órával több állna rendelkezésedre ahhoz, hogy minden tennivalót megcsinálj és még mellette el is tudj menni pecázni. Nem fogsz elmenni, mert lelkiismeret-furdalásod lesz. Pedig csak annyit kellene tenned, hogy okosabban osztod be az idődet. Ez pedig mindennél nehezebb, így sokat fogsz szenvedni emiatt. Az aranyszabály, ami mindig a szemed előtt fog lebegni: pénzed bármennyi lehet, de időd csak ennyi van. Beosztod, vagy beúszol…
Azt meg naív lenne gondolnod, hogy fentiek fényében Te leszel majd, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy munkatársai – hozzá hasonló módon – ne essenek át a ló túloldalára. Ha nem fizetsz a túlóráért, de magasra teszed a teljesítményelvárásodat, jó úton haladsz, hogy mielőtt végleg lerobbansz egészségileg, sorban felmond mindenki körülötted. C’est la vie!
Mert könnyen széteshet a nehezen felépített közösség.
Az első két pont (érzelmek és semmittevés) egyaránt meghatározzák ezt a faktort. A vezető hozzáállása, motivációja és lelki egyensúlya (vagy annak hiánya) mind-mind kivetül az egész vállalatra, és sokkal gyorsabban, mint gondolnád.
Ha ideges, feszült vagy, és emiatt elhanyagolod a teendőidet, akkor mégis mit vársz a munkatársaidtól? Idegesek, feszültek lesznek és egyre kevésbé fognak koncentrálni a saját munkájukra, mert ott vagy Te, aki szépen porba döntöd az egész csapat lelkesedését.
Mert túl sok váratlan dolog történhet.
Csődbe mennek a megrendelőid, leég az irodád, felmond a legbizalmasabb munkatársad, a könyvelőd hibája miatt csúnyán megbírságol az APEH, felmondja a bankod a hitelkereted és még sorolhatnám. Képtelen vagy ennyi mindenre előre felkészülni, hiszen azt sem tudod, hogy egyáltalán mire számíthatsz.
Igazság szerint ez a leginkább embert próbálóbb feladat, ami rád várhat. Persze, csak akkor, ha tényleg történik valami váratlan, derült égből villámcsapás. De legyél csak nyugodtan biztos abban, hogy fog is!

Nincsenek megjegyzések: