Oldalak

2010. április 25., vasárnap

Túlnépesedés...

A világ jövője: éhség és túlnépesedés
Riasztó adatokat tett közzé az USAID az idei Föld Napja alkalmából a világ népességének alakulásáról. A WHO kutatásira támaszkodó dokumentum szerint a század második fele az éhínség és a demográfiai katasztrófák korszaka lehet.

Mint a figyelmeztetésből kiderül, naponta 214 ezer gyermek születik a bolygón, és (a születések és a halálozások egyenlegeként) hetente egymillió fővel nő a világ népessége. 2050-ig 50 százalékkal bővülhet a népesség, ami önmagában talán még nem lenne baj, de a népességrobbanás 99 százalékban a fejlődő országokban jelentkezik, és a várható növekedés kilenctizede a világ legszegényebb országaiban következik be.

Emiatt komoly élelmiszerválságokra kell számítani: a termőföldek nagysága már nem növelhető (sőt, a rendelkezésre álló termőterületek mérete a városiasodás, a klímaváltozás és a környezetrombolás miatt csökkenni fog), és közben a természetből nyert táplálék (tengeri hal stb.), illetve a tiszta ivóvíz készletei is megfigyatkoznak, ami azt jelenti, hogy a kevésbé tehetősek a mostaninál is nehezebben jutnak majd elegendő élelemhez.

Egy másik prognosztizálható kockázat, hogy elsősorban a városi népesség növekszik, ami kezelhetetlen helyzeteket teremt az oktatásban és az egészségügyben. A fejlődő országok megapoliszaiban már most sincs elegendő iskolai férőhely, és ismét terjed az a szokás, hogy a lányok kimaradnak az iskolából.

A tudatlanság pedig áttételesen maga is gyorsítja ezeket a negatív folyamatokat - például azért, mert a legkevésbé képzettek körében szinte ismeretlen a családtervezés. Jelenleg is több mint 120 millió olyan nő él a világon, aki szívesen korlátozná a családjában a születések számát, de a szükséges információ és technikák híján ezt nem tudja megtenni.

Mint a dokumentum megállapítja, 1995 és 2005 között hetente 1,2 millió ember költözött városokba, naponta átlagosan 165 ezren menekülnek el vidékről. Ugyanakkor a városi élet nem jelent automatikusan magasabb életszínvonalat: 3 városban élő ember közül egy biztosan nyomortelepen tengődik.(nol)

Nincsenek megjegyzések: