Oldalak

2010. április 29., csütörtök

Ócsai Tájház

Ócsa, 2364, Dr. Békési Panyik Andor utca 4-6. [B kategória]

Az Ócsai Tájház 1980 óta működő néprajzi gyűjtemény, amely Ócsa látnivalókban leggazdagabb területén, az ún. „öregfaluban található”. A Tájház nádfedeles épületegyüttese kiemelkedő látképi és kulturális értéke a városnak.

A múzeum célja, hogy bemutassa elődeinek hagyatékát: a régi korok eszközeit, a korabeli népviseletet, illetve betekintést adjon, milyen is volt az élet 200 évvel ezelőtt. A változatos kiállítások és a tematikus programsorozatok is a hagyományőrzés köré szerveződnek. Legnépszerűbb programjaik a „Kaláka Szombat” elnevezésű kézművesfoglalkozások, a „Ki minek mestere” nevű kismesterség bemutatók, a „Fűben, fában” c. gyógynövényismereti túrák, valamint a „Kaláka Nyár” nevű természetismereti és hagyományőrző nyári tábor.

A tájházat igyekeznek folyamatosan fejleszteni, szépíteni. A néprajzi gyűjtemény mellett 2003-ban kialakítottak egy, a terület élővilágát, illetve a turjánvidéket bemutató természetismereti kiállítást, amelyet Turján Háznak neveztek el. Lelkes helyi lakosok segítségével és értékmentő munkájával létrehoztak egy babamúzeumot, amely elődeink népviseletét mutatja be. A látogatók számára kialakításra került egy információs pont, amely egyben „Zöld Könyvesboltként” is működik.

Nincsenek megjegyzések: