Oldalak

2010. április 17., szombat

Szakmai könyvek

Bai Attila - Lakner Zoltán - Marosvölgyi Béla - Nábrádi András: A biomassza felhasználása
A biomassza igen sokoldalúan felhasználható energiaforrás! Mivel a jelenlegi energiaforrások szűkösek, a biomassza kiváló lehetőséget és gazdaságos megoldást jelent majd.
A hiánytpótló mű legújabb kiadása ebben az egyre fontosabb témakörben nyújt hasznos információkat az olvasónak. Részletesen ír a biomassza energetikai felhasználásának lehetőségeiről, ezen belül az energiacélú erdőkről. Külön fejezet tárgyalja a biogáz előállítását, a biodízelolaj termelését. Bemutatja a családi ház melléktermékekkel való fűtését. Mellékletben közli a támogatási lehetőségeket, valamint a különböző kazánok, berendezések képeit, leírásait.

Dr. Bai Attila: A biogáz
A megújuló energiaforrások alkalmazása ma nem csupán gazdasági, hanem környezetvédelmi kérdés. A biogáz előállítása elterjedésének legnagyobb akadálya a szakismeretek hiánya. Ezt próbálja pótolni a kiadvány, mely részletes technológiai leírásokat, beruházási és költségfajlagos irányszámokat tartalmaz olyan részletességgel, ami alapján a beruházó a saját beruházás kérdésében hozandó döntését elősegíti.

Lars Nikolaien: A szalma mint energiaforrás
Dán mű fordításával indított sorozatot a CSER Kiadó. A szalma mint energiaforrás az első olyan magyarországi kiadvány, amely széles olvasóközönségnek mutatja be azt a két évtizedes, eredményekben gazdag energiapolitikai, energetikusi tevékenységet, amelyet a dán kutatók, mérnökök, vállalkozók végeztek a szalma energetikai hasznosításának területén.

Dr. Tóth László - Dr. Horváth Gábor: Alternatív energia
Könyvünket, a megújuló energiaforrásokkal, a környezet gazdálkodással foglakozó, s egyéb mérnöki tanulmányokat folytató egyetemi hallgatókon túl ajánljuk mindazoknak - műszaki szakembereknek, beruházoknak, akik Magyarországon az energigazdálkodás területén munkálkodnak, az utóbbiaknak részben azért is, hogy ráirányítsuk a figyelmet a szélenergiában rejlő lehetőségek nagyszerűségére, másrészt pedig azért, hogy támogatokat szerezzünk ezen igen fontos energiaforrás mielőbbi magyarországi széles körű elterjesztéséhez.

Barbara Eder - Franz Eder: A növényolaj mint hajtóanyag
A megújuló energiaforrások egyik meghatározó része lehet a növényi olaj felhasználása. A szántóföldi növénytermesztés során többféle növényfaj is olajtartalmú termést nevel. A növénytermesztés előtt álló perspektíva szinte beláthatatlan, ha a különféle motorok hajtóanyagaként belép a növényi olaj. A szerzők több oldalról járják körül a témakört. Napjaink időszerű problémájával foglalkozó, gyakorlatias mű.

Sembery Péter - Tóth László: Hagyományos és megújuló energiák
A szerkesztők a könyvet elsősorban tankönyvként az energiagazdálkodással, a megújuló energiaforrásokkal, a környezetgazdálkodással foglalkozó és egyéb mérnöki tanulmányokat folytató egyetemi hallgatóknak ajánlják. Emellett kézikönyvként haszonnal forgathatják mindazon szakemberek is, akik ezeken a szakterületen tevékenykednek üzemeltetőként, tervezőként, vagy beruházóként.

Farkas István: Napenergia a mezőgazdaságban
Ma csaknem minden ország energiapolitikájában növekvő szerepet kap a tiszta, környezetbarát energia, köztük a megújuló energiaforrások hasznosítása. A népesség élelmiszer-ellátását az új évezredben a mezőgazdaságnak az új alternatív energiaformák bevonása és a környezet fokozott védelme jegyében kell megoldania. A megújuló energiaforrások - a víz-, a szél, a geotermikus energia, a biomassza - felhasználásán túl a közvetlen napenergia hasznosításának vannak figyelemre méltó perspektívái.

Ferenczi Ödön: Áramtermelés nap- és szélenergiából
A megújuló-energia termelés iránti érdeklődés - a fosszilis energia drágulásával - egyre erősödik, így témakörrel foglalkozó szakirodalom is folyamatosan bővül. Magyar szerző írta le gondolatait az alternatív energiaforrások közül a napenergia és a szélenergia termelésének kisüzemi méretekben való előállíthatóságáról.

Armin Themesl - Werner Weis: Napkollektoros berendezések
Az energiaárak csillagászati méretű növekedése az újratermelődő, megújuló energiák hasznosítását helyezi ismét előtérbe. A Nap korlátlan energiaszolgáltató, a napenergia befogásának és hasznosításának sajátos módszerét ismertetik a szerzők.

A napkollektoros berendezések olyan rendszerek, amelyek a napsugárzást külön erre a célra készített eszközök segítségével hővé alakítják át és ezeket a fogyasztó rendelkezésére bocsájtják. A könyv részletesen foglalkozik a kollektorok szerkezetével, segítve a sajátkezű elkészítést is.

Nincsenek megjegyzések: