Oldalak

2010. április 9., péntek

A nevetés gyógyír...

A nevetés valóban gyógyíthat
A remény és az optimizmus azzal, hogy befolyással van mindennapjainkra, jelentős pszichológiai változásokat okoz, ami egyaránt hat az egészségre és a betegségekre is.
A vidám nevetés jelentős és meglepő hatását fedezték fel kutatók a 80-as években. Kiderült, hogy a kutatásban résztvevőknél két hormon, a kedélyállapotot szabályzó béta-endorfin és az immunrendszer optimális működéséért felelős, emberi növekedési hormon szintje 27 illetve 87 százalékkal nőtt a humoros filmek hatására. Azoknál, akik nem nézték ezeket a filmeket, nem vettek észre hasonló változást.
Egy másik tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy a nevetés három, káros stresszhormon szintjét is sikeresen csökkenti. Mégpedig a kortizolét, az epinefrinét és a dopakét, ami azért nagyon fontos, mert ezek rombolják az immunrendszert, ha sokáig nagy mértékben vannak jelen a szervezetben. Egy most készült vizsgálatban a cukorbetegség és a nevetés kapcsolatát vizsgálták és azt tapasztalták, hogy a nevetés – mint kiegészítő kezelés – csökkentheti a stresszt és a gyulladásos válaszokat. Az eredmények tisztázásához és kiterjesztéséhez azonban még további tanulmányok szükségesek.

Nincsenek megjegyzések: