Oldalak

2010. április 27., kedd

Mátra Múzeum

Gyöngyös, 3200, Kossuth u. 40. [A kategória]
A Mátra Múzeum gyűjteményei, kiállításai két épületben látogathatók. Az egykori Orczy-kastélyban vadászattörténeti, helytörténeti, ásvány- és őslénytani állandó kiállítások láthatók.

A gyűjtemény különlegessége Magyarország egyetlen teljes épségben előkerült és itt bemutatott mamutcsontváza. 2009-ben az új pavilon megnyitásával országosan jelentős természettudományi kiállítás jött létre, mely nem csak a Mátra – környéki növény- és állatvilágot mutatja be, hanem, rendszertanilag a hazai csoportok mellett a világanyagba is ad kitekintést. A kiállítás egyedi látványossága a 12 m-es épített tölgyfa, melyet szintenként 8 dioráma övez, s emellett élő trópusi állatokat és növényeket bemutató pálmaház is várja a természet titkaira kíváncsi látogatókat. A kiállítások mellett a látogatókat egész évben színes programokkal, a diákokat a kiállításokhoz kötődő múzeumpedagógiai órákkal várják.

A Mátra Múzeum kiállításai két épületben látogathatók. A 2007-ben fejújított Orczy kastély, ahol hanggal és képpel ellátott interaktív várostörténeti térkép van, a vadászattörténeti kiállításban az erdei vadakat bemutató interaktív monitor kalauzolja a látogatókat. Az új természettudományi pavilonban 2009 őszétől a három kiállítási szintet átérő 12 méter magas tölgyfa, az egy-egy életteret élethűen megjelenítő diorámák segítik a látogatót az élővilág csodáinak megismeréséhez, és a szervezettant és rendszertant bemutató tablók, és oktatóterem szolgálja ki a látogatókat.

Interaktív élményeket a kiállítótérben elhelyezett mikroszkópok nyújtanak, amivel a szabad szemmel láthatatlan világot vizsgálhatnak a látogatók. A múzeum két épülete, egy 2 hektáros helyi védettséget élvező felújított kertben helyezkedik el amely, dendrológiai bemutató és pihenőkert is egyben.

Nincsenek megjegyzések: